וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

רחפנים מעל הגבול: כך הפך קו ישראל-מצרים לרכבת אווירית של הברחות

3.10.2025 / 6:00

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צה"ל ממשיך להיערך מול איומי הטרור לאורך גבול מצרים - אך תופעת הרחפנים מציבה אתגר חדש. התושבים מתוסכלים, המפקדים מודים בקושי, והברחות הסמים והנשק מאיימות להגיע אל לב הארץ

בווידאו:פעילות צה"ל בגבול מצרים, 29 בספטמבר 2025/אבי רוקח

גבול ישראל-מצרים נמתח לאורך עשרות קילומטרים, מציר פילדלפי ברפיח ועד אילת. שנתיים מאז ה-7 באוקטובר, מוצבים לאורכו חיילים וסיורים רכובים, במטרה להגן על היישובים ולמנוע חדירות טרור. למרות זאת, הברחות סמים ונשק ממשיכות לזרום.

במרחב המועצה האזורית רמת נגב, סמוך ליישובים קדש ברנע ובאר מילכה, החיילים כבר מכירים כל דיונה וכל ערוץ נחל. הם נעים מדי יום על ציר המערכת, רואים מהעבר השני שוטרים מצריים בעמדותיהם, ונדרשים להיות ערוכים לכל תרחיש: חדירת מחבלים, מארבים, אבטחת יישובים וסיורים לאורך הגבול. האיום האווירי, לעומת זאת, כמעט בלתי מוגבל.

שיטות ההברחה השתנו בשנים האחרונות. אם בעבר אלו היו "הברחות אלימות" - ירי לעבר כוחות צה"ל כדי לייצר מסדרון למבריחים מהפזורה הבדואית ומסיני, כשכלי רכב נצמדים לגדר - הרי שמאז 7 באוקטובר השתנו הנהלים. כיום, ירי מצד מבריחים נענה באש, ובעקבות זאת פחתו כמעט לחלוטין ההברחות האלימות.

מכירים כל דיונה. חיילים בגבול מצרים/אבי רוקח

אך המבריחים הסתגלו: הפטנט החדש הוא הרחפנים. לפי הערכות גורמי הביטחון, מתבצעות עשרות הברחות מדי שבוע, בעיקר של סמים. בתחילה הופעלו הרחפנים במרחק של מאות מטרים מהגדר, עם יכולת נשיאה של עד 70 קילוגרמים. אך לאחר שצה"ל הידק את האבטחה, התרחקו המבריחים לעומק של קילומטרים לתוך מצרים, והרחפנים כיום מסוגלים לשאת עד 40 קילוגרמים בלבד.

בקרב תושבי היישובים הסמוכים לגדר גובר התסכול. מדי יום הם מתעדים רחפנים שמרחפים מעליהם. "תאר לך שאלו היו רחפני נפץ שמגיעים ליישובים. זה בלתי נסבל, ממש רכבת אווירית מעל הראש שלנו", אומר אחד מהם.

הגדוד הפרוס מאזור שלומית ועד קדש ברנע נדרש בראש ובראשונה למנוע פח"ע, אך גם מצא עצמו נלחם בהברחות. רק בשבוע שעבר, באמצע ארוחת החג בראש השנה, הוקפצו החיילים ליירוט רחפן. כשהגיעו, המבריח נבהל ואיבד שליטה על הרחפן, שבתוכו נמצאו עשרות פקטים של סיגריות.

sheen-shitof

עוד בוואלה

תרפיית מציאות מדומה: טיפול להתמודדות עם חרדה

בשיתוף zap doctors

המבריחים הסתגלו. אופנוענים בכביש 10, סמוך לגבול מצרים/אבי רוקח

"הרחפן יכול ליפול גם כאן"

"מאז 7.10 אנחנו בדריכות מתמדת", אומר סגן-אלוף י', מפקד הגדוד. "אני מבהיר ללוחמים שהמשימה המרכזית היא הגנה על היישובים ומניעת חדירות. תופעת הרחפנים מאתגרת, ואנחנו פועלים נגדה עם אמצעים, שיטות וכוחות נוספים. אבל הלוחם בקצה חייב לזכור שהיעד העליון הוא הגנת התושבים".

יותם בר, תושב באר מילכה הסמוכה לגבול, מתאר כיצד תופעת הרחפנים מסכנת לא רק את יישובי האזור אלא את כל המדינה: "ברמה הבסיסית זה מערער על הגבול עצמו. מדובר בכלי טיס שחודרים לשטח ישראל בלי שליטה. אנחנו לא יודעים אם הם נושאים סמים, נשק או חומרי נפץ. יש תחושת איום מוחשית, שהיישוב שלנו נמצא באמצע ציר הברחות. הרחפן יכול גם ליפול כאן. זו תופעה שחייבים לעצור מיד, היא לא מקומית, ההשפעה שלה מגיעה לכל הארץ".

"מאז 7 באוקטובר אנחנו בדריכות מתמדת". חייל בגבול מצרים/אבי רוקח

גם בגבול מצרים-עזה מתמודד צה"ל עם ההברחות. בחודשים האחרונים שולט הצבא בציר פילדלפי, שהיה בעבר נתיב מרכזי להעברת אמצעי לחימה לחמאס. עשרות מנהרות נהרסו ונאטמו, ובכך נקטעה זרימת נשק חיונית למחבלים. חלק מהמנהרות אף שימשו למעבר כלי רכב של ממש מהצד המצרי לרצועה.

לאורך הגבול עם מצרים ניתן לראות שוטרים מצריים בעמדותיהם, אך בצה"ל לא זיהו כוחות מצריים מתקרבים לגדר עצמה. ברפיח המצרית, אחרי השמדת המנהרות, מתחזקת ההבנה שחלק מהאמל"ח שהוברח לידי חמאס הגיע דרך מעבר רפיח. חלק מהמנהרות שנחסמו - נחסמו מהצד המצרי עצמו.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully