שקט מתוח שרר היום (ראשון) בעיר סווידא שבדרום סוריה, עם התפרסותם של כוחות המשטר בתום קרוב של שבוע של לחימה אכזרית בין דרוזים לבדואים. אך המצב בעיר, שרוב תושביה דרוזים, נותר קשה עם מחסור בסיוע הומניטרי.
שר הפנים אנאס חטאב אמר שכוחות הביטחון הצליחו להרגיע את המצב ולכפות את הפסקת האש, "ובכך סללו את הדרך לחילופי שבויים ולחזרה הדרגתית של היציבות ברחבי המחוז". כוחות של משרד הפנים נראו פרוסים בסמוך לעיר, כשהם חוסמים את הדרכים ללוחמים בדואים שהתאספו שם. משרד הפנים אמר מאוחר יותר כי הלוחמים הבדואים עזבו את העיר.
בינתיים, השליח האמריקני, טום בראק, אמר כי הצדדים "הצליחו לנווט להפסקה ועצירת פעולות האיבה. אבן היסוד הבאה בדרך להכלה ולהפגת מתיחות מתמשכת היא חילופי שבויים ועצורים מלאים, וזה נמצא בתהליך", כתב ב-X.
אך רבים בסווידא עדיין מודאגים מהמצב ההומניטרי בעיר. כנאן עזאם, רופא שיניים, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס שיש רגיעה מתוחה אך תושבי העיר נאבקים עם מחסור במים וחשמל. "בתי החולים במצב קטסטרופלי ולא פעילים, ועדיין יש הרבה הרוגים ופצועים", אמר בטלפון. תושב נוסף, ראאד חזאל, אמר כי יש צורך דחוף בסיוע. "בתים הרוסים, ריח גופות נפוץ בכל רחבי בית החולים הלאומי".
סוכנות הידיעות הסורית דיווחה כי שיירת סיוע שנשלחה לעיר מטעם הממשלה נבלמה בכניסה לעיר, בעוד שמשלוחים שאורגנו על ידי הסהר האדום הסורי הורשו להיכנס. מקור ב"כאן" דווח הערב שישראל שלחה סיוע רפואי דחוף לדרוזים בסווידא, בצעד שתואם עם וושינגטון וסוריה.
לפני שבוע החלו העימותים בין לוחמים בדואים לדרוזים בעקבות חטיפת סוחר דרוזי. דמשק שלחה כוחות לבלום את הלחימה, אך הם נשאבו לעימותים והואשמו בהפרות חמורות נגד הדרוזים. קיצוניים סונים, שחלקם נמנים על כוחות המשטר האסלאמיסטי בדמשק, רואים בדרוזים ובמיעוטים אחרים כופרים.
תושבים בעיר סיפרו שחבריהם ושכניהם נורו מטווח קצר בבתיהם או ברחוב על ידי חיילים סורים, שזוהו לפי מדיהם וסמליהם. לפי הארגון הסורי לזכויות אדם, מספר ההרוגים כבר עלה ליותר מ-1,100, בהם דרוזים רבים שהוצאו להורג מטווח קצר.
ישראל התערבה בלחימה והבטיחה להגן על הדרוזים, שמאות מהם חצו את הגבול לסוריה לפני שהוחזרו לשטח המדינה. עם זאת, היא נאלצה לבלום את ההתקפות נגד המשטר בלחץ ארצות הברית, הרואה בנשיא אחמד א-שרע כמי שיכול לאחד את המדינה הרב-עדתית.
ישראל טוענת כי הממשלה נשלטת על ידי ג'יהאדיסטים ומהווה סכנה למיעוטים. במרץ, הצבא הסורי היה מעורב בהוצאות להורג המוניות של בני המיעוט העלאווי, שאליו משתייכים בני משפחת אסד ובכירי המשטר הקודם. "ההתערבות הישראלית דחפה את המדינה לשלב מסוכן ששמע את יציבותה", תקף א-שרע בנאום לאומה שנשא אתמול.
לפי הרשת הסורית לזכויות, היא תיעדה נכון ל־18 ביולי את מותם של לפחות 321 בני אדם במחוז סווידא מאז 13 ביולי. המניין הראשוני כולל אזרחים, נשים, ילדים, לוחמים בדואים, חברי קבוצות מקומיות וחברי כוחות הביטחון, וכן אנשים שנהרגו בהוצאות להורג בשטח על ידי שני הצדדים.
אף שא-שרע זכה לתמיכת ארה"ב מאז פגישתו עם הנשיא דונלד טראמפ במאי, האלימות ממחישה את האתגר שהוא ניצב בפניו בניסיון לאחות מדינה שסועה אחרי 14 שנות סכסוך, ומוסיפה ללחצים על המרקם העדתי והאתני של האוכלוסייה.
בעוד שהמצב בסווידא עדיין נפיץ, הנשיא הסורי קיבל היום את הדוח של ועדת החקירה לאירועים האלימים שהתרחשו באזור החוף של סוריה במרץ. הנשיאות אמרה שתבחן את מסקנות הוועדה ותבטיח לנקוט צעדים ל"מיצוי הדין" ולמניעת הישנות "הפרות כאלו". היא קראה לוועדה לקיים מסיבת עיתונאים עם ממצאיה בהקדם האפשרי, אם תראה בכך דבר מתאים.