מאחורי הקלעים של אחת הדרמות הפוליטיות הרגישות ביותר בקואליציה נחשפת תמונה שונה לחלוטין מזו שהוצגה עד כה לציבור: לא היועמ"שים, לא האופוזיציה ולא בג"ץ - אלא דווקא ההנהגה החרדית היא זו שבלמה ברגע האחרון את קידום חוק הגיוס.
לפי גורמים שהיו מעורבים באופן אינטנסיבי במגעים, בשבועות האחרונים התנהל מאמץ קדחתני להחיות את החוק, לאחר שבקואליציה הבינו כי בלעדיו "אין גוש ביום שאחרי". בלשכת ראש הממשלה אף התקבלה בשבוע האחרון החלטה אסטרטגית לדחוף את החוק במהירות, להפיץ נוסח ולהתחיל רצף דיונים מואץ בוועדת החוץ והביטחון. אלא שאז הכול קרס.
הפגישה אצל נתניהו והמכתב החריג של הרב לנדו
הכל החל בפגישה שהתקיימה לפני כשבוע וחצי אצל ראש הממשלה עם נציגי דגל התורה. במהלך הפגישה טען נתניהו כי קיימים לא מעט קשיים פוליטיים בהעברת חוק הגיוס טרם הבחירות, בשל מספרם הגבוה של המתנגדים למהלך מתוך הקואליציה.
אלא שהמסר שהועבר לאחר מכן למנהיג החרדי, הרב דוב לנדו, היה שונה לחלוטין. אנשי דגל התורה הציגו בפניו שראש הממשלה החליט שלא לקדם את החוק משום שהמהלך "לא טוב לו פוליטית" - ולא כפי שנאמר להם בפועל, שמדובר בקשיים מעשיים לגייס חברי כנסת כדי להעביר אותו במליאת הכנסת.
זמן קצר לאחר מכן פרסם הרב לנדו מכתב חריג ותקיף במיוחד נגד ראש הממשלה. צעד נדיר במערכת היחסים בין החרדים ונתניהו. גורם המעורה במה שהתרחש טוען שהתמונה שהוצגה לרב והמכתב שינו את כל האווירה.
הניסיון האחרון של הקואליציה
למרות המשבר, בשבוע האחרון נעשה ניסיון אחרון להציל את החוק. מזכיר הממשלה יוסי פוקס, שעבד על הצעת החוק ונכח בדיונים בוועדת החוץ והביטחון, לחץ על החרדים שניתן להפעיל לחץ על ח"כים בקואליציה כדי להעביר את החוק.
לאחר שנוסח החוק נסגר, הוסכם עם יו"ר ועדת החוץ והביטחון, חבר הכנסת בועז ביסמוט, שיתקיימו שלושה דיונים מהירים ואז תיערך הצבעה להעברת החוק. אלא שבשלב הזה אנשי דגל התורה ביקשו לעצור את כל התהליך עד לפגישה נוספת עם הרב לנדו. החשש במפלגה היה שאם תיפול הצעת החוק, שנחשבת מבחינתם "פחות חמורה", אז בפעם הבאה החרדים ייאלצו להתמודד עם נוסח מזיק בהרבה.
בהמשך בקואליציה המתינו לתשובתו של הרב לנדו ושמעו מהחרדים שהרב כבר החליט שהם לא מעוניינים בחוק. לטענתו של המנהיג הליטאי, "נעשו יותר מדי ויתורים, אין אמון בראש הממשלה, והאירוע נגמר".
בעקבות ההחלטה נעצרה הפצת נוסח החוק, בוטלו הדיונים שתוכננו בוועדת החוץ והביטחון - ובקואליציה הודו למעשה כי חוק הגיוס ירד מהפרק לפחות בכנסת הנוכחית.
