המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, אמר היום (שבת) כי איראן רואה בנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ "פושע", בשל "גרימת נפגעים, נזק והכפשה של העם האיראני" במהלך המחאות, שעות אחרי שטראמפ הודה להנהגה האיראנית על כך שביטלה לכאורה מאות הוצאות להורג מתוכננות, במה שנתפס כסימן נוסף להסתייגותו מתקיפות נגד המשטר - לפחות לעת עתה.
המחאות באיראן - כותרות אחרונות
הצעד הבא של המשטר: "איראן מתכננת להתנתק מהאינטרנט לצמיתות"
העזרה של טראמפ לא באה, והמחאה באיראן דעכה: "יש הרבה מוות, עצב וזעם"
"המרידה האחרונה נגד איראן הייתה שונה בכך שנשיא ארצות הברית עצמו היה מעורב בה באופן אישי", אמר חמינאי באירוע דתי. לטענת חמינאי, גורמים "הקשורים לישראל ולארצות הברית" גרמו לנזקים "אדירים" ולמוות של "אלפים".
לפי עדכון שמסרו היום פעילי זכויות אדם, יותר מ־3,000 איש נהרגו במחאות שדוכאו ביד קשה על ידי כוחות הביטחון. במקביל דווח על "עלייה קלה מאוד" בפעילות האינטרנט במדינה לאחר השבתה שנמשכה שמונה ימים שבחסותה פעל המשטר כדי לדכא את המחאות.
תושבים בבירה טהראן ובמוקדים אחרים סיפרו על שקט השורר ברחובות בימים האחרונים. בבירה, לפי עדי ראיה ששוחו עם סוכנות הידיעות רויטרס, נצפו רחפנים בשמיים, אך ללא סימנים למחאות נרחבות בחמישי ובשישי.
המחאות פרצו ב־28 בדצמבר על רקע מצוקה כלכלית, והתרחבו במהירות להפגנות נרחבות שקראו לסיום שלטון אנשי הדת ברפובליקה האסלאמית, והגיעו לשיא של אלימות המונית בסוף השבוע שעבר. אלפים נהרגו בגל המחאות החמור ביותר מאז המהפכה האסלאמית ב־1979. לפי ארגון זכויות האדם HRANA, שבסיסו בארצות הברית, הוא הצליח לאמת 3,090 מקרי מוות, בהם 2,885 מפגינים.
"מדדים מצביעים על עלייה קלה מאוד בקישוריות האינטרנט באיראן הבוקר", כתב ארגון ניטור הרשת NetBlocks בפוסט ב-X, לאחר 200 שעות של השבתה. עם זאת, הקישוריות נותרה סביב 2% בלבד מהיקפה הרגיל.
במקביל, סוכנות הידיעות מהר דיווחה כי שירותי האינטרנט הושבו עבור חלק מהמשתמשים. אתר החדשות ISNA דיווח כי גם שירות המסרונים חזר לפעול.
תושב כרג', שממערב לטהראן, כתב בהודעה בווטסאפ כי הבחין בחזרת האינטרנט בשעה 4:00 לפנות בוקר. כרג' הייתה ממוקדי האלימות הקשה ביותר במהלך המחאות. לדבריו, יום חמישי היה שיא המהומות בעיר.
כמה איראנים השוהים מחוץ למדינה כתבו ברשתות החברתיות כי גם הם הצליחו ליצור קשר עם משתמשים באיראן בשעות הבוקר המוקדמות של יום שבת.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שאיים ב"תגובה חזקה מאוד" אם איראן תוציא מפגינים להורג, אמר כי הנהגת טהראן ביטלה הוצאות להורג המוניות.
"אני מכבד מאוד את העובדה שכל ההוצאות להורג שתוכננו - יותר מ־800 - והיו אמורות להתבצע אתמול, בוטלו על ידי הנהגת איראן. תודה!" כתב טראמפ ברשתות החברתיות.
איראן לא הודיעה רשמית על תוכניות להוצאות להורג כאלה, ולא מסרה כי ביטלה אותן.
