בית המשפט המחוזי בחיפה גזר הבוקר (ראשון) על אדוארד "אדי" קצורה, שבע שנים בפועל, מאסרים על תנאי, ו-140 אלף שקלים פיצוי לאחר שהואשם בגרימת מוות ברשלנות של יעל ליטל מלניק בת ה-17, עמה ניהל קשר אסור אחרי שהתאהבה בו, כשעל רקע משבר אושפזה בבית החולים הפסיכיאטרי מעלה כרמל בטירת כרמל, שם הוא עבד כאח.
גופתה של מלניק אותרה בשבת ה-2 באוקטובר 2021 קבורה חלקית באתר בניה ליד החי פארק בקרית מוצקין. סבתה ששימשה לה אפוטרופסית, הודיעה מוקדם יותר על היעדרה תוך שציינה את שמו של קצורה. שוטרים שהגיעו בלילה לדירתו הסמוכה שהייתה חשוכה וסגורה, עזבו את המקום. בבוקר, כשהתגלתה הגופה, שבו בלשים לדירה ועצרו אותו. היחידה המרכזית של מחוז חוף חקרה אותו במשך כחודשיים תחת אישור חריג, עד שפרקליטות מחוז חיפה הגישה את כתב האישום.
"לאחר הליך ממשי של שקילה, גיבש הנאשם החלטה להמית את המנוחה, ובכוונה לגרום למותה, כיסה באופן מלא את גופה ואת פניה של המנוחה בחול וחצץ בעודה בחיים, באמצעות אחת מאתי החפירה", תיארה הפרקליטות בכתב האישום את המעשה המחריד שייחסה לקצורה, "לאחר מכן, הוציא את הצינור מפיה, ובמשך מספר דקות מנע ממנה לנשום ולצאת מהקבר, ובכך גרם למותה. לאחר מכן עזב את המקום".
"מקרים פחות שכיחים בספקטרום ההתנהגות האנושית"
אבל, לאחר ארבע שנות משפט, בחודש ספטמבר זיכה אותו הרכב אב בית הדין, השופט יחיאל ליפשיץ, השופטת גלית ציגלר והשופט שמואל מנדלבום, מהעבירה העיקרית של רצח בכוונה תחילה בנסיבות מחמירות של אכזריות מיוחדת והרשיע אותו בעבירה פחותה בחומרתה של גרימת מוות ברשלנות. עו"ד יניב מנור ממחוז חיפה של הסניגוריה הציבורית, חקר בתחומי מדע ורפואה והציג לבית המשפט ראיות מדעיות שלימדו על כך שגרסתו של קצורה מתיישבת עם העובדות בשטח ושהוא זכאי מרצח.
השופטים בראשות אב בית הדין השופט יחיאל ליפשיץ שכתב את הכרעת הדין, ציינו כי לכל הפחות הוטל ספק סביר בטענות הפרקליטות וכי "בפני בית המשפט נדונים לא פעם המקרים הלא סבירים והפחות שכיחים בספקטרום ההתנהגות האנושית".
הם הרשיעו את קצורה בן ה-53 מקרית מוצקין גם בריבוי עבירות בעילה של הנערה מאור עקיבא, שהייתה קטינה מתחת לגיל 18, תוך ניצול יחסי מרות, ובהפרת הוראה חוקית, בכך שהפר ביודעין במשך מספר חודשים הוראות של צו הרחקה ממנה, שניתן כחצי שנה קודם לכן על ידי בית משפט לבקשת הסבתא, כאמור, לשם הגנה עליה.
במסגרת הטיעונים לעונש, עו"ד יניב מנור טען כי העונש הראוי לו הוא בין שנה בעבודות שירות ל-26 חודשי מאסר בפועל, שהם פחות מהתקופה שהוא כבר עצור. עו"ד מאיה חזן-דהאן ביקשה: "שנתיים עד שלוש שנים על הרשלנות ועוד חמש עד שבע שנים בגין העבירות הקשורות למערכת היחסים" - כלומר בין 7 ל-10 שנות מאסר בפועל.
הפרקליטות צפויה לערער על עצם הכרעת הדין. אבל בסניגוריה הציבורית האמינו בחפותו של אדוארד קצורה מהרגע הראשון. בתחילה היו בצוות ההגנה שלו עו"ד אלון נשר, סגן הסניגורית הציבורית המחוזית דאז שבינתיים מונתה לסניגורית הציבורית הארצית, יחד עם עו"ד בוריס שרמן שבינתיים מונה לכהונת שופט. עו"ד יניב מנור נותר ללוות אותו בדרך להכרעת הדין הסנסציונית ולגזר הדין של היום.
"גם אנחנו יודעים איך זה נראה ממבט ראשון", מסרה הסניגוריה הציבורית אחרי הזיכוי שהותיר את מוקיריה של יעל-ליטל ז"ל בתדהמה. בני משפחה שלה שישבו באולם פרצו בבכי. "ניתנה הכרעת דין במשפט מורכב, משפטית ואנושית. לאחר ארבע שנים, מאות עדים ואלפי עמודי פרוטוקול - קבעו שלושה שופטים מקצועיים של בית המשפט המחוזי בחיפה פה אחד: אדוארד קצורה זכאי מאשמת רציחתה של הנערה יעל ליטל מלניק ז"ל. הכרעת הדין מבוססת על ראיות פורנזיות ועדויות מומחים רבות, ואף שקל לקפוץ למסקנות, הדברים אינם תמיד כפי שהם נראים. הראיות בתיק מספרות סיפור שונה. בית המשפט המחוזי דקדק בראיות הרבות ולמרות לחץ תקשורתי חד צדדי ולחצים רבים בתוך האולם ומחוץ לו - שם את חקר האמת לנגד עיניו ונמנע מהרשעת שווא".
יושבת ראש נעמת, חגית פאר, הגיבה לגזר הדין שפורסם וכתבה כי זהו "טירוף מערכות טוטאלי". עוד הוסיפה פאר: "איך לעזאזאל מי שקובר נערה בעודה בחיים הוא לא רוצח?! על שתי עובדות אין מחלוקת- ליטל יעל מלניק מתה מוות אכזרי ומי שאחראי לכך יהיה אדם חופשי בתוך שנים אחדות. שיתכבדו כל הנוגעים בדבר- פרקליטות ובית משפט - להסביר לציבור כולו ולמשפחה האבלה בפרט כיצד דבר שכזה קורה במדינת ישראל".
