על פניו, ניצחונו של זהרן ממדאני בבחירות לראשות עיריית ניו יורק הוא החלום האמריקני בהתגלמותו - מהגר מוסלמי, בן 34 בלבד, רווי כריזמה ויכולת להתחבר אל השטח אך ללא ניסיון של ממש, זוכה בהזדמנות חייו.
אך עלייתו המטאורית מסמלת גם את שברו של אותו חלום ואתוס, הרואה בצבירת הון כערך ומטרה שלעצמה. ממדאני נבחר בדיוק בשל הפער המתרחב בין המגה-עשירים לבין כמעט כל השאר, שמתקשים להרשות לעצמם לשלם שכר דירה. נגישות כלכלית, זה מה שהבטיח להם ראש העיר הנבחר, שכעת יידרש לתרגם את חזונו הרדיקלי להצלחה בשטח.
אל תפספס
ממדאני, שנולד באוגנדה להורים ממוצא הודי, עבר עם משפחתו לניו יורק כשהיה בן שבע. הוא למד בתיכון המדעי של הברונקס, ובהמשך השלים תואר בלימודי אפריקה במכללת בודואין, שם היה ממייסדי סניף הקמפוס של תנועת "סטודנטים למען צדק בפלסטין".
מתנגדיו טענו שהוא ניצל לרעה את הזהות המורכבת שלו, לאחר שבטופס ההרשמה שלו לאוניברסיטת קולומביה בשנת 2009 סימן את מוצאו גם כ"אסייתי" וגם כ"שחור או אפרו-אמריקני". הוא השיב לביקורת ואמר כי ניסה לשקף את "מלוא הרקע שלי" בתוך הקטגוריות ה"מוגבלות" של הטופס.
במהלך הקמפיין שלו, המועמד הסוציאליסטי הדגיש את הרקע הרב-תרבותי שלו, ולא להיפך, ואף לא הסתיר את אמונתו המוסלמית. הוא תיעד את עצמו שובר את צום הרמדאן ברכבץ, ביקר במסגדים באופן קבוע והוציא סרטון תעמולה באורדו על משבר יוקר המחיה בעיר.
"אנחנו יודעים שהזדהות פומבית כמוסלמים פירושה גם ויתור על תחושת הביטחון שלעתים ניתן למצוא בצללים", אמר בעצרת בחירות.
ממדאני ואשתו, האמנית הסורית בת ה-27 רמה דוואג'י, המתגוררת בברוקלין, הכירו באפליקציית היכרויות. אמו, מירה נאיר, היא במאית קולנוע מוערכת, ואביו, פרופ' מחמוד ממדאני, מלמד באוניברסיטת קולומביה. שני הוריו בוגרי אוניברסיטת הרווארד.
לפני שפנה לפוליטיקה, עבד כיועץ בתחום הדיור, וסייע לבעלי בתים בעלי הכנסה נמוכה בקווינס להיאבק בצווי פינוי. המסרים שהעביר נתפסו כאותנטיים, במיוחד בקרב צעירים שראו בו אחד משלהם.
מבקריו של ממדאני טענו כי אין לו מספיק ניסיון כדי להוביל ביעילות את העיר הגדולה ביותר בארצות הברית, ומועמדתו יוצאת הדופן הובילה להתערבות חריגה של הנשיא דונלד טראמפ, יליד העיר שתיאר את ממדאני כ"קומוניסט" מסוכן ותקף את היהודים שהצביעו לו.
לאחר שהכריז על ניצחונו בבחירות לראשות העיר, פנה ממדאני ישירות אל הנשיא ואמר: "דונלד טראמפ, אני יודע שאתה צופה - תגביר את הווליום".
למרות הקמפיין הסוער, טראמפ שלח גם מסר מפייס לראש העיר הנבחר והמליץ לו לעבוד יחד עם ממשלו, לאור איומיו לעצור תקציבים פדרליים לעיר.
אחד הסעיפים המדוברים ביותר, והשנויים במחלוקת, בתוכנית הדיור של ממדאני הוא הקפאת שכר הדירה למשך ארבע שנים במיליון הדירות המפוקחות בעיר. שכר הדירה הממוצע לדירת חדר שינה אחד במנהטן בנובמבר 2025 עומד על 4,778 דולר, עלייה של כמעט 20% בהשוואה לשלוש שנים קודם לכן, לפי אתר השכרת הדירות RentHop. בברוקלין, שכר הדירה הממוצע לדירת חדר אחד הוא 3,625 דולר, עלייה של כ-5%.
"זו עיר שבה אחד מכל ארבעה תושבים חיים בעוני, עיר שבה חצי מיליון ילדים הולכים לישון רעבים בכל לילה," אמר ממדאני ל-BBC בקיץ האחרון. "ובסופו של דבר, זו עיר שנמצאת בסכנה לאבד את מה שהופך אותה לכל כך מיוחדת".
עם זאת, חלק מהמומחים טוענים כי הקפאת שכר הדירה לארבע שנים תהיה בבחינת מכה אנושה עבור בעלי בניינים רבים, ותפחית משמעותית את הרווחים שלהם.
ניו יורק לא סובלת רק ממשבר דיור, ויוקר המחיה נוגע בכל פינה בעיר. אחת ההצעות של ממדאני היא הקמת רשת חנויות מכולת בבעלות עירונית ברחבי חמשת הרובעים של ניו יורק, בהמשך לשש חנויות עירוניות שכבר פועלות. קנייה בחנויות אלה תהיה זולה יותר עבור הצרכנים.
מבקריו טוענים שהתוכנית מתעלמת מהמציאות הלוגיסטית המורכבת של שרשרת אספקת המזון.
תחבורה ציבורית בחינם?
ממדאני גם רוצה להפוך את הנסיעה באוטובוסים לחינמית - המחיר לרוב הנוסעים הוא 2.90 דולר - והוא מתכנן גם להאיץ את זמני הנסיעה. ממדאני העריך כי התוכנית תעלה לעיר 630 מיליון דולר בשנה, אך יו"ר רשות התחבורה של המטרופולין של ניו יורק אמר שהעלות האמיתית תהיה קרובה יותר למיליארד דולר.
בנוסף לכך, ממדאני מתכנן להוזיל את עלות הטיפול בילדים, תוך שהוא מציין את חוויותיהם של חברים שסיפרו לו כי הם עוזבים את העיר בשל העלויות הגבוהות.
כדי לממן את תוכניותיו, ממדאני מתכוון להעלות את מס החברות ל-11.5%, בהתאם לשיעור העליון בניו ג'רזי. שיעור המס על חברות בעיר ניו יורק כיום עומד על עד 7.25%.
הוא גם רוצה להטיל מס אחיד של 2% על תושבי ניו יורק שמרוויחים יותר ממיליון דולר בשנה. בקמפיין שלו נאמר כי הצעדים הללו יניבו כ-9 מיליארד דולר, אך אופן הגבייה טרם הובהר. מושלת מדינת ניו יורק, קתי הוקול, כבר הודיעה כי לא תתמוך בתוכנית של ראש העיר החדש להעלות מסים על העשירים.
בנוסף, ממדאני רוצה להעלות את שכר המינימום בעיר מ-16.50 דולר לשעה ל-30 דולר לשעה עד שנת 2030. עם זאת, מבקריו טוענים כי מהלך כזה עלול לגרום לכך שעובדים בעלי כישורים נמוכים יאבדו את עבודתם ואף ייאלצו לעזוב את העיר.
איכות החיים היא סוגיה מרכזית נוספת עבור תושבי ניו יורק: רק 34% מהם דירגו את איכות החיים בעיר כ"מצוינת" או "טובה" בשנת 2025, לעומת 51% בשנת 2017, לפי סקר של ארגון Citizens Budget Commission.
אחד המרכיבים המרכזיים בתוכנית המדיניות של ממדאני הוא הקמת מחלקת ביטחון קהילתי, שתרחיב את שירותי בריאות הנפש העירוניים, לרבות בניית מערכת שתאפשר לעובדי בריאות הנפש להגיב לקריאות חירום (911) הקשורות לנושאים נפשיים במקום שוטרים.
יריבו הרפובליקני, קרטיס סליווה, ביקר את התוכנית, וטען כי היא אינה מציאותית ומסוכנת, משום שאינה מתחשבת בכך שעובדים סוציאליים עלולים להיקלע למצבים אלימים.
מעבר למצע הרדיקלי, וקריאת התיגר שלו על הממסד הדמוקרטי, העיסוק הרב בבחירות בניו יורק ובממדאני בפרט היה לאור עמדותיו הקיצוניות ביחס לישראל.
כשהיה חבר באסיפה של מדינת ניו יורק, הוא הגיש הצעת חוק לביטול הפטור ממס לעמותות ניו יורקיות הקשורות להתנחלויות. ממדאני טען כי ישראל מבצעת רצח עם בעזה, שהיא מדינת אפרטהייד, וכי ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך להיעצר בשל צו המעצר הבינלאומי נגדו.
במהלך ראיונות רבים, עיתונאים דרשו מממדאני להבהיר האם הוא תומך בזכות קיומה של ישראל כמדינה יהודית, והוא הבהיר את עמדתו: "אני לא מרגיש בנוח לתמוך במדינה כלשהי שיש בה היררכיה של אזרחות על בסיס דת או כל דבר אחר. אני חושב שבדיוק כפי שיש שוויון מעוגן בחוק במדינה הזו, כך צריך להיות בכל מדינה בעולם".
אך ממדאני גם הדגיש כי אין מקום לאנטישמיות בניו יורק, והבטיח להגדיל את המימון למאבק בפשעי שנאה. כתובת נאצה שרוססה על ישיבה בעיר שעות אחרי שנבחר - אירוע שזכה לגינוי חריף שלו - הראתה שהמבחן שלו ביחס ליהודים יתחיל מהר אולי ממה שחשב.
