וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

כשבקבינט מתכננים את הצעד הבא בעזה - מה בעצם עשו עם הישגי "מרכבות גדעון"?

עודכן לאחרונה: 7.8.2025 / 8:48

הישגיו המרכזיים של מבצע מרכבות גדעון שאושר בחודש מאי כוללים השתלטות על 75% משטח הרצועה, חיסול מעל ל-1,900 מחבלים ומיסוד ציר "מגן עוז". גורמים במערכת הביטחון מבקרים את הקבינט שלא מימש את הישגי המבצע לכדי עסקה לשחרור חטופים

פעילות כוחות צה"ל בדרום חאן יונס, רצועת עזה, אוגוסט 2025/דובר צה"ל

בעוד הקבינט הביטחוני דן בצעדים הבאים בעזה, ופוליטיקאים מותחים ביקורת על צה"ל - עולה השאלה מה היו הישגיו של מבצע "מרכבות גדעון", והאם נוצלו עד תום על ידי הדרג המדיני?

המבצע שאושר לפני שלושה חודשים ויומיים על ידי הקבינט הביטחוני, נפתח בתקיפות אוויריות נרחבות שיצאו לפועל על בסיס מודיעין מדוייק שהביאו פיקוד הדרום, שב"כ ואמ"ן. בליל 17 במאי החלה הלחימה הקרקעית בצפון ובדרום רצועת עזה.

על פי גורמי צבא, ההישג המרכזי של המבצע הוא שליטה על למעלה מ־75% משטח הרצועה בהתאם ליעדים שהוגדרו ואושרו על ידי הדרג המדיני.

האם המבצע בפיקודו השיג את המטרות? הרמטכ"ל אייל זמיר במהלך סיור בעזה/דובר צה"ל

מאז פתיחת הלחימה תקף צה"ל מעל ל-10,000 מטרות מהאוויר, מהים ומהיבשה. יותר מ-1,900 מחבלים מארגוני טרור חוסלו. חלקם במקומות מסתור, אחרים במהלך הסרת איום מיידי מאחר ועמדו לפגוע בחיילים או אזרחים ובפעולות יזומות של "ציד מחבלים" בהובלת פיקוד הדרום ושב"כ. צה"ל ספג גם אבדות לא מעטות במהלך המבצע - 40 חיילים נהרגו.

במהלך המבצע, החליט הרמטכ"ל זמיר להסיר את צו השטח הצבאי מיישובי עוטף עזה, החלטה שנומקה בביסוס מרחב החיץ ושליטת צה"ל בעומק הרצועה. השתלטות צה"ל על השטח הפלסטיני אפשרה גם למסד את "ציר מגן עוז", שאורכו כ-15 קילומטרים שלמעשה חוצה את העיר חאן יונס ממזרח למערב. ציר מגן עוז מאפשר שליטה ישראלית בשטח, ניתוק גזרה שנמצא בשליטת חמאס ומונע תנועת של מחבלים, נשקים ואמצעי לחימה אחרים.

sheen-shitof

עוד בוואלה

תרפיית מציאות מדומה: טיפול להתמודדות עם חרדה

בשיתוף zap doctors

75% משטח הרצועה בשליטת צה"לית. כוחות קומנדו בקרב בחאן יונס/דובר צה"ל

במהלך המבצע חוסלו בכירים נוספים ביניהם: חכם עיסא אל־עיסא, ראש מטה הסיוע הקרבי ואחד ממייסדי חמאס, וכן מחמד עצ'ין מפקד גדוד דרג'־תופאח. על פי נתונים שהוצגו על ידי צה"ל לדרג המדיני - צה"ל עמד ביעדי המבצע. עם זאת, גורמים במערכת הביטחון הביעו אכזבה מכך שההישגים הצבאיים לא תורגמו להסכם לשחרור חטופים, סוגייה באחריות הדרג המדיני.

בסיכומו של דבר, לפי גורמים צבאיים, חמאס איבד שליטה בפועל על מרבית שטחי הרצועה. מרבית מנגנוניו השלטוניים והצבאיים התפרקו, ורוב הנהגתו חוסלה. לדברי אותם גורמים, מפקד חטיבת עזה, עז א-דין אל חדאד, הוא הדמות הבכירה האחרונה שנותרה בשרשרת הפיקוד החמאסית. כשלפי הערכות, הוא מסתתר במערכת תת קרקעית מוקף בחטופים שמשמשים עבורו מגן אנושי.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully