קית' סיגל, ירדן ביבס ועופר קלדרון שוחררו היום (שבת) משבי חמאס אחרי 484 ימים ברצועת עזה. סיגל השתחרר בנקודת מסירה בנמל העיר עזה - בשונה מהחטופים קלדרון וביבס, ששוחררו ב-8:30 בנקודת חבירה בדרום הרצועה בעיר חאן יונס. אחרי ההגעה לנקודת הקליטה ברעים - קלדרון וביבס טסו בשתי פעימות נפרדות לבית החולים שיבא תל השומר, וסיגל יועבר לבית החולים איכילוב שבתל אביב. קית' סיגל ממריא כעת לבית החולים, שם ייפגש עם שאר משפחתו.
השחרור של עופר וירדן נעשה מול עשרות בודדות של מחבלים, בשונה מהשחרור בפעימה השלישית שנעשה מול המון שהקיף את המשתחררים וגרר ביקורת רבה מצד הממשלה. בישראל פעלו מול המתווכות כדי לנסות למנוע מראות דומים לפעימה הקודמת. שחרורו של קית' היה עם יותר קהל - אך לא המונים כפי שהיה בשחרורם של ארבל יהוד וגדי מוזס בשבוע שעבר.
תמונות של ירדן ביבס מהמסוק בדרכו לבית החולים פורסמו על ידי דובר צה"ל. בשלט שכתב, מסר כי הוא "מודה לכל עם ישראל על התמיכה והעזרה". לדבריו, "שמעתי מהמשפחה שלי שנלחמתם למעני ואני רוצה לומר תודה רבה. אני מעריך את זה מאוד זה לא מובן מאליו". בסיום השלט הוסיף: "יום הולדת שמח סבא!" - סבו של ירדן, יחיאל, מציין היום את יום הולדתו ה-90.
לאחר שחרורו, משפחת ביבס מסרה: "ירדן בבית. רבע מהלב חזר אלינו אחרי 15 חודשים ארוכים. אין מילים לתאר את תחושת ההקלה לאחוז את ירדן בידינו, לחבק אותו ולשמוע את קולו. ירדן חזר הביתה, אבל הבית חסר".
"ירדן הוא אבא שיצא מהממד להגן על משפחתו, שרד בגבורה את השבי וחזר אל מציאות קשה מנשוא. אנחנו מבקשים בעת זו שימרו על ירדן, שימרו על נפשו. כבדו את פרטיותו ותנו לו את המרחב שהוא צריך כדי שהנפש והגוף יוכלו להתאושש מעט".
"ניקח לנו כמה ימים להתאחד עם ירדן, אבל אנחנו ממשיכים עם התקווה והקריאה לחזרה של שירי, הילדים וכל החטופים. בבקשה המשיכו להשמיע את קולם והדחיפות בחזרתם. עיזרו לנו להדהד זאת עכשיו יותר מתמיד, בשביל ירדן ובשביל כולם".
מקיבוץ ניר עוז נמסר: "קהילת ניר עוז מתרגשת ומאושרת היום על חזרתם של עופר קלדרון, ירדן ביבס וקית' סיגל, אחרי 484 ימים בגיהינום השבי של חמאס. עופר וירדן נחטפו מבתיהם בקיבוץ ניר עוז, ואנו מחבקים אותם ומקבלים אותם בחום בחזרה אל קהילת ניר עוז - משפחתם המורחבת. חזרתם, שמצטרפת לשחרורם של ארבל יהוד, גדי מוזס, ושני עובדינו התאילנדים המסורים, וואטצ'רה סיריון וסטיאן סוואנקאם, ממלאת אותנו בכוחות להמשיך ולהיאחז בתקווה".
"עם זאת, לצד השמחה הגדולה, חשוב לזכור ולהדגיש את המציאות המורכבת אליה ירדן חוזר - חוסר ודאות כבד על גורל משפחתו. עכשיו, הוודאות והחזרה של שירי, אריאל וכפיר ביבס היא לא רק עבור המשפחה והקהילה, אלא גם עבור ירדן - ששרד, ואנחנו חייבים לעזור לו להתחיל בריפוי".
"השחרור הזה מחזק אותנו, אבל השמחה אינה שלמה. 23 מבני קהילת ניר עוז עדיין מוחזקים בשבי, יחד עם 79 החטופים כולם. זה הזמן לקרוא שוב לממשלת ישראל ולכלל הגורמים המעורבים - אל תאפשרו שוב את עצירת העסקה, שלב ב' חייב לצאת לפועל".
צה"ל פרסם סרטון של קית' סיגל כשהוא מועבר לידי צה"ל מכוחות הצלב האדום. סיגל נראה יושב עם הקצינים, מנופף לשלום ומתקדם לעבר רכבי הצבא.
ירדן ביבס מתאחד עם משפחתו
עופר קלדרון בפגישה מרגשת עם בת זוגו, אלה גולן
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, צייץ בחשבון ה-X שלו בעקבות שובם של החטופים: "ברוך שובכם הביתה ירדן ביבס, עופר קלדרון וקית' סיגל. יחד עם כל אזרחי ישראל ורבים בעולם, רעייתי ואני מחבקים אתכם עם חזרתכם הביתה. מחשבותינו נתונות כעת לשירי, אריאל וכפיר ביבס ולכל חטופינו. נמשיך לפעול להשבתם הביתה. עם ישראל חי".
ברוך שובכם הביתה ירדן ביבס, עופר קלדרון וקית' סיגל.
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) February 1, 2025
יחד עם כל אזרחי ישראל ורבים בעולם, רעייתי ואני מחבקים אתכם עם חזרתכם הביתה.
מחשבותינו נתונות כעת לשירי, אריאל וכפיר ביבס ולכל חטופינו. נמשיך לפעול להשבתם הביתה.
עם ישראל חי.
עופר קלדרון הגיע לבית החולים שיבא, שלכניסתו הגיעו חברים וקרובים שהריעו לו. קלדרון יצא מהרכב וצעק לעברם: "אני אוהב אתכם!" - וחזר פנימה. בתוך כך, דובר צה"ל מסר כי ירדן ביבס ממריא במסוק חיל האוויר עם בני משפחתו לבית החולים שם יקבל טיפול רפואי.
עופר קלדרון בכניסה לבית החולים לחבריו: "אוהב את כולכם"
מטה משפחות החטופים: "אחרי 484 ימי שבי מייסרים, ירדן, עופר וקית' שבים הביתה - למשפחותיהם שפעלו ללא לאות לשחרורם, לחברים שהתפללו לשלומם, ולעם שלם שהאמין שיום זה יגיע. החזרה שלהם היום מסמלת רגע של אור בתוך החושך, רגע של תקווה ושל ניצחון הרוח יחד עם תזכורת כואבת לבהילות בהשבת 79 החטופים שעדיין בעזה. על כל הגורמים המעורבים לוודא שיום השחרור יגיע בקרוב עבור כל החטופים".
כתב ערוץ אל ג'זירה דיווח במהלך השחרור של קית' כי אחת משתי השקיות שנמסרו לו ממחבלי הזרוע הצבאית של חמאס הייתה מיועדת לאשתו שהייתה גם בשבי ושוחררה, אביבה סיגל. בתוך כך, ברצועת עזה ואל ג'זירה דיווחו כי מי שימסור את קית' לידי הצלב האדום יהיה היית'ם אל-חוואג'רי, מפקד גדוד א-שאטי בזרוע הצבאית של חמאס שצה"ל הודיע שחיסל בדצמבר 2023, אך ברגע האמת הוא לא מסר אותו.
ירדן ביבס במפגש המרגש עם בני משפחתו
משפחתו של קית' סיגל צופה ברגעי השחרור
ירדן ביבס
פניו המבועתות של ירדן ביבס, מוקף במחבלים בבוקר 7 באוקטובר, זו תמונה שקשה למחוק מהזיכרון. אב המשפחה שנחטפה כולה מקיבוץ ניר-עוז, ושהפכה בלית-ברירה לסמל המלחמה - שוחרר היום מהשבי.
השלושה משוחררים אחרי 484 ימים בשבי. זו הפעימה הרביעית של העסקה בין ישראל וחמאס, אחריה יישארו 79 חטופים ברצועת עזה - מהם 20 עתידים להשתחרר בשלב הראשון של המתווה שסוכם. בנקודה בחאן יונס ארגון הטרור הניח כרזה המציגה את הקרב ברעים עם סימני נעליים אדומות מעל מפת הבסיס. משפחתו וקרוביו של עופר קלדרון צפו יחד בשחרורו בכפר סבא.
השלושה יועברו למתחם הקליטה ברעים, ויזכו לטיפול פיזי ונפשי ראשוני, יתארגנו ויפגשו את קרוביהם. בהמשך, יועברו במסוק יחד עם משפחתם לבתי החולים איכילוב ושיבא בתל השומר. במקרה שיהיה צורך בפינוי דחוף, יעמוד לרשותם פינוי מוסק לבתי החולים סורוקה או ברזילי מבלי לעבור בנקודות הקליטה. בסיום התהליך, ישוחררו בתמורה אסירים פלסטינים מבתי הכלא בישראל.
עשרות בני אדם הגיעו לכיכר החטופים לצפות בפעימה הרביעית להסכם
לאחר שיחרורה סיפרה אביבה, רעייתו של סיגל, על רגעי החטיפה: "הוציאו אותנו דרך החלון בצורה מאוד אגרסיבית. משכו ודחפו. קרעו לקית' את החולצה, שברו לו את הצלעות וירו עלינו. קית' נפצע ביד מהירי. היינו עם פיג'מות, אז הם זרקו לנו מכנסיים ונתנו לנו גם את הסנדלים. הוא אמר לי: 'בואי נברח'. אמרתי לו: 'הם יהרגו אותנו, אתה לא רואה שהם עם רובים?' גם כשכבר נסענו בתוך הרכב לכיוון עזה, הוא רצה שנברח".
"היה מחבל אחד עם אולר מול הפרצוף שלי, מחבל שני עם רובה והשלישי נוהג. איך אפשר לברוח כך? אני מצטערת שקית' לא ברח, ממש מצטערת, כי הוא עדיין שם", אמרה אביבה. "הוא בכלל לא רצה להגיע לכפר עזה באותו הלילה. היינו בפסטיבל בחיפה והוא רצה שנישן עוד לילה בחיפה, אבל אני התעקשתי לחזור הביתה. זה יושב עליי. בגלל השברים בצלעות קית' סבל מאוד במשך חמישה שבועות. לא היה אפשר לגעת בו. הוא בקושי הצליח לנשום ולשבת, וכל הזמן הכריחו אותו לקום".
עופר קלדרון
עופר קלדרון, שנחטף ב-7 באוקטובר עם ילדיו סהר בת ה־17 וארז בן ה־13 מקיבוץ ניר עוז, והשתחרר במסגרת הפעימה הרביעית בהסכם לשחרור החטופים כ-15 וחצי חודשים מאז שנחטף.
בחודש אוקטובר, ארז עלה לתורה בבית הכנסת "הליכות עולם" שבקריית גת ובבית נועם בנס ציונה ללא אביו, עופר, שעדיין מוחזק בשבי החמאס. "השמחה הייתה מהולה בעצב גדול", סיפרה אימו, הדס קלדרון. "לצידו, לצידנו, עומדים הרבה רגעי עצב פחד וחוסר וודאות. כל כך קיווינו והתפללנו שלאחר שנה שלמה של שבי במנהרות חמאס אבא שלו יחזור לחיבוק גדול עם משפחתו", הוסיפה.
קבוצת הרוכבים הדרדסים, קבוצת הרכיבה של עופר, מסרו: "התרגשנו מאוד לראות אותו, את שפת הגוף שלו. הוא יצא אלינו ורצה לחבק אותנו אבל לא נתנו לו. אנחנו שמחים שהוא כאן איתנו ואנחנו תמיד נהיה כאן בשבילו. עופר יקבל קבבים על האש, כולנו מחכים לזה".
קית' סיגל
קית', תושב קיבוץ כפר עזה, שב לביתו יותר משנה לאחר שאשתו אביבה שוחררה במסגרת העסקה הראשונה. "אבא מגיע, אבא ברשימה", אמרה בתו שיר בהתרגשות כשגילתה שיחזור מחר. קית', אבא לארבעה ילדים וסבא לחמישה נכדים, למד ריפוי בעיסוק ובהמשך היה נציג רפואי בחברות תרופות. אמו הלכה לעולמה בעודו בעזה.
בסיום הפעימה, החטופים שנותרו ברשימה לשלב הנוכחי יהיו אוהד בן עמי, אלי שרעבי, איציק אלגרט, שלמה מנצור, אוהד יהלומי, עודד ליפשיץ, צחי עידן, שגיא דקל חן, יאיר הורן, עומר ונקרט, סשה טרופנוב, אליה כהן, אור לוי, טל שהם, עומר שם טוב, שירי, כפיר ואריאל ביבס, אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. לפי העדכון שהעביר חמאס לישראל והערכות מודיעיניות, שמונה מהם אינם בין החיים.