חשבתם לבצע עקיפה בפס לבן? להיכנס לנתיב מבלי לאותת? לחצות באור אדום או לחנות על מדרכה? תחשבו שוב, כי יש סיכוי שתמצאו תיעוד של העבירה שביצעתם ברשת.
אתר ישראלי חדש ששמו Road Shamer ("מביישי הכביש") קורא לגולשים לשתף סרטונים שבהם מבוצעות עבירות תנועה ועד כה הועלו אליו מאות סרטונים. המטרה: לעשות "שימיינג" לנהגים ולהביא את העניין לידיעת המשטרה.
עוד בוואלה!NEWS:
צפו: סערה בדיון על החוק להחמרת הענישה נגד מיידי אבנים
ישראלי נהרג בפרו; איש עסקים נחטף בקולומביה ושוחרר
האזנות סתר? "מקורבי אייל גולן פתחו במסע יח"צ סביב התלונה"
התיעוד מחולק לכמה קטגוריות. אלו המובילות בכמות הסרטונים הן "עקיפת פקק לא הוגנת", "מעבר לנתיב לא פנוי", "אי-עצירה ברמזור אדום", "אי-ציות להוראות כיווני נסיעה בנתיב", ו"חציית קו הפרדה רציף או אי תנועה".
בעלי האתר טוענים שהוא הוקם במטרה לשפר את הבטיחות בדרכים ולהפוך את חוויית הנהיגה לנעימה ובטוחה יותר. "ראיתם אימא עם עגלת תאומים שנאלצה לרדת לכביש כי את המקום של המדרכה תפסה לה מכונית?", נכתב באתר. "הרשימה הופכת לארוכה ומסוכנת כאשר נהגים 'גונבים' רמזור אדום באופן המסכן אותנו. בואו נעזור אחד לשני להיות מודעים כדי לשמור על חיינו. אתם מוזמנים להצטרף ולעלות סרטונים ותמונות של כלי רכב הנוהגים בחוסר זהירות, או חוסר התחשבות". מלבד ישראל, ניתן למצוא באתר סרטונים מאוסטרליה, רוסיה, רומניה, בלארוס, ארצות הברית וקנדה.
רועי גולומביק, בן 35, אחד מהיזמים שעומדים מאחורי האתר, סיפר כי הרעיון לעשות "שיימינג" לנהגים ולפרסם מפגעי נהיגה נובע מתוך רצון לשנות את תרבות הנהיגה בישראל. "הרעיון נובע מהחשיבה שהמצב בכבישים חייב להשתנות", אמר גולומביק. "המטרה האמתית היא לעשות שינוי במה שמתרחש בכבישים היום, להגדיל את הבטיחות בדרכים ולשפר את הבטיחות בנהיגה. אנחנו מעלים סרטונים שנועדו לעשות 'שיימינג' כדי ליצור הרתעה", הוסיף.
מלבד 'שיימינג' ופרסום הסרטונים, האתר מפרסם ושומר את מספרי לוחיות הרישום של הנהגים כדי להביא לזיהויים. "האתר בונה מאגר של לוחיות רישוי, כל אחד יכול להיכנס לאתר ולעשות חיפוש של לוחיות רישוי, אם אני נותן את הרכב לילדים שלי, אני יכול להיכנס לאתר ולבדוק אם הם משתוללים בכביש", הסביר גולומביק. "אנחנו פועלים כדי ללחוץ על המשטרה לשתף אתנו פעולה ולעשות שימוש בסרטונים", הוסיף. לדבריו, בקרוב יתפרסמו באתר סטטיסטיקות שבהן נתונים מדויקים בנוגע לכמות וסוג העבירות. "זה בהחלט הולך להלחיץ את המשטרה", אמר גולומביק, שהסביר כי הוא ושותפיו מקווים שהצעד יביא את המשטרה להשתמש בסרטונים לצרכי אכיפה.
"נמאס לכולם שחותכים אותם"
גולומביק הוסיף כי האתר מאפשר לנהגים לשתף את התיעוד בקלות ובמהירות. "יש לנו אפליקציה גם באנדרואיד וגם באייפון. אם מישהו רואה מפגע בכביש אפשר ישר לצלם וזה שולח את התמונה ישירות לאתר עם מיקום לפי -GPS של המכשיר", אמר. ההיענות עד כה היא מאוד גבוהה, לדבריו, ומצביעה על כך שרבים מעוניינים לשפר את תרבות הנהיגה בישראל. "יש היענות לא קטנה, יש המון אנשים שתומכים בדבר, שולחים לנו המון סרטים ותמונות וזה רק הולך וגדל ותופס תאוצה", הוסיף.
"כולם מרגישים שהמצב בכבישים בארץ הוא כמו לצאת למלחמה, נמאס לכולם לצאת לכבישים ושחותכים אותם, אתה עומד בפקק מחכה בתור וכולם עוקפים את הפקק ונכנסים ברגע האחרון", אמר. "אנשים לא פוחדים. הם יודעים שהם לא ייתפסו אז הם עושים מה שבא להם, עכשיו באמצעות האפליקציה ומצלמות רכב, אנשים צריכים לדעת שבכל רגע נתון אפשר לתפוס אותם, לצלם אותם ולהעלות לאתר".
לפניות לכתבת דנה ירקצי: danayark@walla.com.