בטרם פתיחת שנת הלימודים החדשה, הוגשה במהלך הלילה (שני-שלישי) עתירה לבג"צ על ידי עמותת יה"ל - ייעוץ והדרכה לאלרגיות מזון, במטרה לעצור את פיילוט "האחות הרפואית". התוכנית המקורית הייתה להציב עשר אחיות רפואיות ברחבי הארץ במטרה לבחון את יעילותה של האחות, בין היתר כתחלופה עתידית לסייעות של הילדים הסובלים מאלרגיות.
לטענת העותרים, משרד החינוך הכריז על קיומו של ניסוי באופן חד-צדדי, מבלי שלמשתתפים ישנה היכולת לערער או לסרב לכך. ויתרה מכך, משרד החינוך אינו קיבל את הסכמתם של ההורים לילדים האלרגיים שמשתתפים בפיילוט, טרם ההחלטתה להחילו בבתי הספר השונים.
כפי שדווח בוואלה בשבוע שעבר, עמותת יה"ל כבר הגישה את טענותיה למשרד החינוך ואף הציבה מראש אולטימטום שאם אינו ישיב עד ה-30 באוגוסט, הם יעתרו לבית המשפט העליון. בעמותה דורשים ממשרד החינוך להתחייב בכתב כי אף ילד הזכאי כיום לסייעת רפואית לא יישאר ללא המענה הרפואי והסביבתי שהוא מקבל.
במסגרת העתירה דורשת עמותת יה"ל לעצור את הפיילוט, ולחילופין לקיימו תוך מתן מענה אמיתי שבו תהיינה ההזדמנות להורי התלמידים לעלות את חששותיהם הממשיים.
הפיילוט מיועד לשנת הלימודים הקרובה
מודל "האחות המוסדית" צפוי לפעול במשך שנת הלימודים הקרובה בעשרה בתי ספר יסודיים. ארבע אחיות יוקצו לבתי ספר במחוזות חיפה וירושלים, ארבע נוספות לבתי ספר באזור המרכז ושתיים באזורים שבהם משרד הבריאות מפעיל את השירות ישירות. כל אחות צפויה לעבוד כ-30 שעות בשבוע, בחמישה ימי עבודה. לצד הפיילוט ייערך מחקר שיבחן את האפשרות להפוך את המודל לחלק קבוע ממערכת החינוך.
התוכנית מיועדת לבתי ספר שבהם לפחות שלושה תלמידים הזקוקים לסיוע רפואי וכיום מועסקות בהם לפחות שלוש תומכות חינוך במשרה מלאה לצורך מתן המענה. האחות אמורה לטפל בין היתר בתלמידים עם אלרגיות מסכנות חיים, אפילפסיה וסוכרת, להעניק עזרה ראשונה לכלל התלמידים ולהדריך את הצוותים החינוכיים. תלמידים הזקוקים לטיפולים רפואיים פולשניים לא ייכללו בשלב זה בתוכנית וימשיכו לקבל את המענה הקיים.
עו"ד גלעד יצחק בר-טל, יועמ"ש עמותת יה"ל, ומי שהגיש את העתירה מסר:
"ילדים צעירים, במיוחד בכיתות א' ו-ב', אינם בשלים לזהות תסמינים מוקדמים של התקף, אינם מסוגלים לנקוט באופן עצמאי באמצעי מניעה סביבתיים, ואינם יכולים להיות קו ההגנה האחרון של עצמם ולשאת באחריות לחייהם כאשר סביבתם מופקרת. ביטחונם של ילדים חסרי ישע אלו אינו יכול להיות שדה עבור "ניסוי וטעייה" תקציבי או ארגוני של משרד החינוך".
