ראש ארגון הפשע הקווקזי, יאניס יושבייב, נרצח אתמול (ראשון) באירוע ירי מחוץ למסעדה במתחם תחנת דלק סמוך לקיסריה.
מפרטים ראשוניים עולה כי יושבייב הגיע למקום יחד עם אנשים נוספים לצורך פגישה. כשיצא מהמסעדה והחל להתקדם לעבר רכבו, המתין לו המתנקש סמוך לדלת הכניסה וירה בו מטווח אפס. הוא נפצע אנושות, וצוותי מד"א ביצעו בו פעולות החייאה ופינו אותו לבית החולים הלל יפה בחדרה - שם נקבע מותו.
יושבייב, כאמור, היה ראש המאפיה הקווקזית. מדובר בבכיר בעולם הפשע אשר היה מוכר היטב למשטרה, ובשנים האחרונות צבר כוח רב באזור חדרה והסביבה. שמו נקשר לאורך השנים בשורה ארוכה של פרשות פליליות וסכסוכים באזור.
עורך הדין רותם כהן, שייצג את יאניס יושבייב בשנים האחרונות, מסר לוואלה:"מרבית מעצריו של יאניס בשנים האחרונות לא הבשילו לכדי ראיות של ממש ובהתאם לכך, בתי המשפט השונים, פעם אחר פעם, הורו על שחרורו המיידי. יאניס היה איש עסקים לגיטימי ואבא לילדים קטנים. אני משתתף בצערה של המשפחה".
היסטוריית הפשיעה: מעצר בנתב"ג, ירי ופרשת הצתות רכבים
בפברואר האחרון, עם שובו לארץ, יושבייב נעצר בנתב"ג ע"י בלשי היחידה המרכזית של מחוז חוף, משום שהיה דרוש לחקירה. לפי החשד, הוא תכנן קשר קשר לפגוע באחד מיריביו. לאחר דיון בבית משפט השלום בחיפה, יושבייב הורחק ממקום מגוריו למשך שבועיים - בהם לא יכל להיכנס דרומית לחיפה וצפונית לנתניה.
באוגוסט הקודם, יושבייב נעצר בחשד שביצע ירי לעבר שותפו של יזם נדל"ן בכיר בחדרה. איש העסקים יזם את הירי במסגרת סכסוך כספי שנסוב סביב חוב של כמיליון שקלים, ויושבייב, לצד שניים נוספים, נעצר בחשד שביצע אותו.
באוקטובר 2023, יושבייב נעצר בחשד למעורבותו בהצתות רבות של כלי רכב באור עקיבא ובחדרה. למעשה, מעל 40 כלי רכב הוצתו באותו החודש - מתוכם שישה עלו בלהבות. המניע למעשה היה ככל הנראה סכסוך בין יושבייב לאיש מודיעין משטרתי - שוטרי תחנת חדרה פשטו על מסעדה ולופט אירועים הנמצאים בבעלותו של יושבייב. בתחילת החיפוש שבוצע בעסקיו פנה אחד מאנשי המודיעין המשטרתי ליושבייב וביקש ללחוץ את ידו אולם השני שכעס על הפשיטה לעסקיו סירב בתוקף ללחוץ את ידו של איש המודיעין ואמר לו "תדחוף את היד לתחת, עכשיו אור עקיבא תבער".
"עכשיו אור עקיבא תבער"
אחת הפרשות הזכורות ביותר שבהן עלה שמו של יושבייב נרשמה בשנת 2023, לאחר גל חריג של הצתות כלי רכב באזור חדרה ואור עקיבא.
במהלך אותו חודש דווח על עשרות כלי רכב שהוצתו או שנעשה ניסיון להציתם. על פי החשד שנבדק אז, ברקע עמד עימות בין יושבייב לבין איש מודיעין במשטרה. המתיחות התפתחה לאחר ששוטרים פשטו על מסעדה ועל לופט אירועים שהיו בבעלותו. במהלך החיפוש, כך על פי פרטי החקירה שנחשפו אז, ניגש אליו אחד מאנשי המודיעין וביקש ללחוץ את ידו.
יושבייב סירב. לפי החשד, הוא השיב לו בכעס: "תדחוף את היד לתחת, עכשיו אור עקיבא תבער". בהמשך נעצר יושבייב בחשד למעורבות בגל ההצתות, אולם גם החקירה הזו לא הובילה בסופו של דבר לכתב אישום משמעותי נגדו.
בניגוד לחלק מהחקירות שלא הבשילו להעמדה לדין, בשנת 2021 הוגש נגד יושבייב כתב אישום שעסק באיומים על איש עסקים מבאר שבע על רקע חוב כספי. לפי כתב האישום, יושבייב יצר קשר עם איש העסקים באמצעות שיחת וואטסאפ וקבע להיפגש איתו בבית החולים סורוקה בבאר שבע. הפרקליטות טענה כי במהלך הפגישה הודיע לו יושבייב שהטיפול בחוב עבר לידיו ודרש ממנו להעביר סכום של 1.1 מיליון דולר בתוך פחות מחודש. לפי כתב האישום, הוא אמר לאיש העסקים: "הטיפול בחוב עבר לטיפולי. יש לך עד 1 בדצמבר להעביר אליי סכום של 1.1 מיליון דולר או שנחסל אותך". כאשר איש העסקים טען כי אין ביכולתו לגייס את הסכום, דרש ממנו יושבייב, לפי האישום, למכור את ביתו או לקחת הלוואה.
כעבור כשלושה שבועות יצר עמו יושבייב קשר פעם נוספת ושאל אם הצליח להשיג את הכסף. איש העסקים הציע אפשרות אחרת להסדרת החוב, אולם על פי כתב האישום יושבייב דחה אותה. כאשר שמע ממנו כי "זה לא יקרה, אין לי אפשרות", השיב לו יושבייב, לפי כתב האישום: "אתה מבין שאני לא מתקשר יותר. אתה יודע מה יקרה", וניתק את השיחה.
במשטרה ממשיכים כעת לנסות להרכיב את הדקות שקדמו להתנקשות ולזהות את כל מי שהיה מעורב בתכנון ובביצוע. החקירה הוטלה על ימ"ר חוף, ובזירה התקיימה הערכת מצב בהשתתפות בכירי המחוז והמפכ"ל רב-ניצב דני לוי.
סגן מפקד מרחב מנשה, ניצב משנה דודי רוזנטל, אמר בזירה: "סמוך לשעה ארבע אחר הצהריים התקבל אירוע על אדם שנורה בראשו. כוחות גדולים מאוד של משטרה ומד"א הגיעו לזירה, בתוך הכוחות האלה הגיע גם מפכ"ל המשטרה ומפקד מחוז חוף. לאחר הערכת מצב שקיים מפקד המחוז, החקירה הוטלה על ימ"ר חוף. החקירה תימשך, ניתן פרטים נוספים בהמשך".
כעת השאלה המרכזית שמעסיקה את החוקרים אינה רק מי רצה במותו של יושבייב, דמות שחיה במשך שנים בתוך מערכת של סכסוכים ואויבים, אלא מי ידע מספיק על שגרת חייו כדי להציב מול דלת המסעדה מחסל שימתין בדיוק לרגע הנכון.
