בצבא האמריקני שוקלים להעביר לישראל מערכים מבצעיים בתחומי ההגנה וההתקפה, על רקע ההבנה כי בסיסים אמריקנים במפרץ חשופים לתקיפות מצד איראן וגורמים עוינים נוספים. המהלך, אם יבשיל, נועד להגדיל את שרידות הכוחות האמריקנים במזרח התיכון - ועשוי לכלול הרחבת בסיס קיים של חיל האוויר בנגב או הקמת בסיס חדש מהיסוד, כך נודע היום (ראשון) לוואלה.
בנקודת השיא של המלחמה מול איראן הציב צבא ארצות הברית ברחבי ישראל יותר מ-6,000 חיילים, שחלקם שובצו בבסיסי צה"ל שונים. החיילים תפעלו מערכי הגנה אווירית וסייעו בתחזוקת כלי טיס אמריקנים שנחתו בישראל, והמריאו ממנה למשימות שונות. חלק מכלי הטיס הועברו ממדינות המפרץ לישראל מחשש שיותקפו על ידי איראן באמצעות רחפנים, רקטות קצרות טווח וטילים.
עוד נודע לוואלה כי בשבועיים האחרונים רידדו האמריקנים את היקף הכוחות בישראל באחוזים בודדים, על רקע החתימה על מזכר ההבנות, הירידה בכוננות וההערכה כי פחת הסיכוי לחידוש מלחמה עצימה מול איראן.
בתוך כך, נציגי משרד ההגנה והצבא האמריקני הודיעו לגורמים במשרד הביטחון ובצה"ל כי בכוונתם לחדש חוזי אספקה לפחות עד שנת 2030. לפי הגורמים, קיימת אפשרות להארכת ההתקשרויות אף מעבר לכך, בשל שיקולים מבצעיים של הצבא האמריקני.
גורם ביטחוני המצוי בפרטי הקשרים עם הצבא האמריקני אמר בימים האחרונים כי האמריקנים הבינו שבסיסיהם במפרץ ובמוקדים נוספים באזור חשופים לתקיפות איראניות ולפעילות של גורמים עוינים נוספים. לדבריו, על רקע ההבנה הזו, בארצות הברית בוחנים "חישוב מסלול מחדש" בכל הנוגע לפריסת הכוחות במזרח התיכון, לרבות העתקה של מערכים שלמים לבסיסים מרוחקים ומוגנים יותר.
אחת האפשרויות שנבחנות היא הקמת בסיסים אמריקאיים בישראל. חלק מגורמי הביטחון בארץ מעודדים את המהלך, והביעו את עמדתם בפורומים סגורים. לדבריהם, נוכחות אמריקנית קבועה בישראל תחייב מעטפת הגנה אווירית, ומעבר לכך תחזק ברמה האסטרטגית את מערכת היחסים ארוכת הטווח בין הצבאות והממשלים.
בין הרעיונות שעלו: הרחבת אחד מבסיסי חיל האוויר בנגב והקצאת מתחם ייעודי לאמריקנים בלבד, שיתבסס על תשתיות צה"ל - כפי שקורה כיום בפועל, או הקמת בסיס חדש מהיסוד בנגב, שיוכל לקלוט את כלל המערכים של הצבא האמריקני.
עם זאת, גורמים בתעופה האזרחית הישראלית הביעו מורת רוח מהאופן שבו השתמשו האמריקנים במהלך המלחמה במסלולי טיסה ובמנחתים אזרחיים. לדבריהם, הדבר פגע בגמישות של כלי טיס אזרחיים להמריא ולנחות בישראל.
