וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

העומס המבצעי חושף את מגבלות המסוק הוותיק - וחיל האוויר כבר בונה על ה"פרא"

עודכן לאחרונה: 8.6.2026 / 10:11

בזמן שצה"ל פועל במקביל במספר חזיתות, מערך היסעור בן 60 השנים מתקשה לעמוד בעומס המשימות ובאתגרי הטיסה. בחיל האוויר תולים תקוות במסוק ה-CH-53K, "פרא", שצפוי להגיע החל מ-2028 עם טווחים ארוכים יותר, יכולת לשאת משקלים כבדים יותר ומערכות אוטונומיות מתקדמות

מסוק ה-CH-53K "פרא"/מערבי אונליין

מערך מסוקי היסעור בחיל האוויר מתוח עד הקצה בגלל העומס המבצעי בו מצוי צה"ל, ולאור זאת שהמסוקים הוותיקים צברו כבר 60 שנות טיסה. ברקע העובדה שצה"ל פועל בשטח לבנון, סוריה וברצועת עזה, עולה השאלה על המגבלות של היסעור כולל נקודות מאתגרות לטיסה, בהן תנאי גובה וטמפרטורה שמגבילים את ביצוע חלק מהמשימות. ההשלכה הברורה של ביצוע משימות שמתחככות עם מגבלת הביצועים של המסוק היא צריכת כמות גדולה של דלק.

האמריקנים, זה לא סוד, חילצו את הטייס שלהם במבצע באיראן עם מסוק מסוג "בלאק הוק" המקביל לינשוף הישראלי, ממקום גבוה ובטמפרטורה מורכבת וכתוצאה מכך הגיעו למגבלות טיסה ולקצה יכולות המנוע.

לכן העיניים נשואות לעבר מסוק הפרא שיכול להביא לטווחי טיסה גדולה יותר, מעטפת טיסה רחבה יותר עם משקל המראה של 88,000 ליברות לעומת 44,000 ליברות, מה שמאפשר להעמיס עליו יותר דלק אם לא לוקחים רכבים. כתוצאה מכך, ללא תלות ביכולת התדלוק באוויר, הפרא יודע לטוס רחוק יותר באופן עצמאי.

מסוק היסעור הוותיק/דובר צה"ל

יש לו ביצועים שאין להרבה מסוקים בעולם. בדגש על אזורים רחוקים וחמים. כמו כן, הוא יודע לטוס בצורה אוטונומית לחלוטין (Fly-by-Wire) ופועל בהתאם לתוכנית טיסה בדגש על טיסות ארוכות וכך למעשה יורד העומס מצוות האוויר ומתאפשר לו לעסוק במשימות נוספות תוך כדי הטיסה.

בנוסף לכך, מדובר במסוק חדש שתנאי האחזקה, השמישות והזמינות שלו יביאו בשורה לחיל האוויר שיגדיל את מעטפת הביצועים למשימות מגוונות. כאמור, חיל האוויר מאוד מתקשה לתחזק את מערך היסעור שסובל כבר מבעיות חלקי חילוף בגלל מחסור שנובע מגילו של המסוק.

יש לציין, המרינס כבר צבר על המסוק החדש מסוג CH53k שעות רבות והוא מוגדר כמבצעי. בחיל האוויר שבעי רצון מהתהליך מאחר וכשהוא ייקלט בצה"ל הוא יגיע אחרי שהשותף האמריקני צבר עליו ניסיון ויהיה קל יותר ללמוד על המסוק ולהאיץ את תהליך ההכשרה.

sheen-shitof

עוד בוואלה

שוקלים לקחת הלוואה אך מפחדים? המדריך לצעדים פיננסים חכמים

בשיתוף הפניקס

הרכבה סופית של מסוקי ה"פרא" עבור חיל האוויר/אתר רשמי, Spirit AeroSystems

תוכנית הייצור של מסוקי הפרא מתקדמת בהתאם לתוכניות ו-12 המסוקים הראשונים יגיעו לישראל בשנת 2028-2029. בנוסף לכך משרד הביטחון חתם על חוזה עם משרד ההגנה האמריקנית כדי לשלב מערכות תוצרת כחול לבן במסוק: מערכות תקשורת, מערכות ניהול ושליטה, מערכת הגנה עצמית למסוק, מנוף לחילוץ עבור יחידת 669 שאין לדגם האמריקאי ועוד.

מסוק הפרא יידרש למלא גם פעילות אגרסיבית בשטחי אויב תחת אש וגם בפעילות חשאית עבור כוחות מיוחדים. הייחודיות שלו היא נשיאת משקל גדול יותר מיסעור, וכן כלי רכב יכנסו ויצאו למסוק ביתר קלות. מבחינת הטייסים שיפור נוסף הוא שיהיו להם יכולות לנחות בענני אבק באמצעות מערכות מתקדמות כולל נחיתה במדבריות. כמו כן, בגלל עוצמת המנוע וגודל הרוטור של המסוק יידרש צה"ל לבחון את הקרבה שלו למוצבי צה"ל והמגננים בעת הנחיתה מאחר ובגלל עוצמתו הוא מייצר ענני אבק משמעותיים.

צוות ההקמה של חיל האוויר הישראלי נמצא בארצות הברית כבר שנה וחצי ולפי הערכות בחיל האויר בתחילת שנת 2027 מפקד חיל האוויר ידון בבחירת הטייסים שיטוסו על הפלטפורמה החדשה. אלו שיבחרו יטוסו לארצות הברית כדי להתאמן על המסוקים לפני שהמסוקים החדשים ינחתו בישראל.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully