הפרקליטות הודיעה אתמול (ראשון) לבג"ץ שאגף החקירות והמודיעין שבראשו עומד ניצב בועז בלט פותח ב"בדיקה פלילית" בנוגע לטענות בדבר הסתה מצד טאלנטים בערוץ 14 נגד השופט יצחק עמית והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה.
האגף עושה זאת בעקבות עתירה לבג"ץ, שבין המשיבים לה נמנים הפאנליסטים הקבועים בתכנית "הפטריוטים" בהובלת ינון מגל, מגישים בכירים בערוץ כגון יעקב ברדוגו, שמעון ריקלין ואראל סג"ל, ומשפטנים כמו עו"ד דוד פטר, עו"ד יסכה בינה והפרופסור טליה איינהורן.
בלט הודיע שהבדיקה תימשך עוד חצי שנה - כלומר, בדיוק עד לאחר הבחירות. בדיקה או חקירה פלילית מהסוג הזה, שבה יצעדו "כוכבי" הערוץ השני הנצפה ביותר בישראל אל חדרי החקירות, ויעומתו עם הביקורת החריפה שהטיחו כלפי ראשי היוריסטוקרטיה הישראלית, היא אירוע שצריך להדיר שינה מכל דמוקרט במדינת ישראל.
העובדה שהחקירה תהיה תלויה ועומדת במשך זמן כה רב מהווה סוג של חרב דמוקלס התלויה מעל ראשי הטאלנטים, סוג של איום שאם יעזו לבקר את המערכת המשפטית, יינקטו נגדם צעדים פליליים. בתיאוריה של חופש הביטוי מקובל לכנות צעדים כאלה כיוצרים מה שמכונה "אפקט מקפיא" (chilling effect) שפוגע במטרות של חופש הביטוי, ובראשן הזרמת מידע חיוני בנושאים מרכזיים בשיח הציבורי לכלל האזרחים.
אני מניח שבעתיד הלא רחוק תוגש עתירה מקבילה, והפעם מצד ארגוני הימין נגד משטרת ישראל, כשהמשיבים לה יהיו המנכ"ל ובעל השליטה בערוץ 12 לצד הטאלנטים הבכירים שבו. ב"עתירת ראי" כזו תידרש המשטרה להשיב מדוע שלא תחקור את המנכ"ל ואת הטלאנטים של ערוץ 12 בנוגע למעורבותם במרד לכאורה שהתרחש במדינת ישראל בקיץ 2023, כשאולפני הערוץ היו פתוחים לרווחה לפעילי "האחים לנשק" ולטייסים בדימוס מ"פורום 555", שקראו ל"הפסקת התנדבות" אם הממשלה לא תעצור את התיקון לעילת הסבירות.
פעילים אלו אף התגאו בכך שחמ"לי השליטה של חיל האוויר אינם יכולים לתפקד בלעדיהם, ודני קושמרו אף הגדיל לעשות כששאל באופן מיתמם: "אז בעצם אין לנו חיל אוויר עכשיו?". והחמאס צפה והוציא דו"ח מודיעיני, שנחשף ב-i24, על המשבר. ואז הגיע ה-7 באוקטובר, וחיל האוויר אכן לא תפקד.
הטאלנטים הבכירים בערוץ 12 יידרשו גם להסביר את פרסום הסרטון בנוגע לשדה תימן - סרטון שהוציא לכאורה את דיבת חיילי צה"ל רעה בעולם, והציג אותם כ"אנסים". זאת לאחר שגיא פלג, הכתב המשפטי של הערוץ, תיאר את חיילי כוח 100 כמבצעים "מעשה סדום בנסיבות אינוס", למרות שכתב האישום כלל לא עבירה כזו, ובסופו של דבר כתב האישום בוטל.
הנזק לשמה הטוב של מדינת ישראל כתוצאה מהסרטון היה אדיר. רק לאחרונה נחשף מיצג של פעילים פרו-פלסטינים באירופה, המציג אונס לכאורה של פעילי חמאס בכלא ישראלי על ידי חיילים ישראלים.
ההגמוניה הישנה צריכה להבין את אפקט הבומרנג. כפי ש"האחים לנשק" השתלטו על פורום קהלת ואנשי קפלן הטרידו אנשי ימין, כך מרדכי דוד ממחיש להם את "אפקט הבומרנג" ועושה להם את אותו הדבר.
כשם שבקפלן קראו לסנקציות על נוער הגבעות, אנשי צו 9, איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ', וגרמו לכך שנשיא ארצות הברית לשעבר ג'ו ביידן לא פגש את בנימין נתניהו במשך כל שנת הרפורמה - כך נוצר בומרנג בדמות עצומת מאה האלף, הקוראת לנשיא הנוכחי דונלד טראמפ להשית סנקציות משתקות על בהרב מיארה ועל עמית. וכשם שההגמוניה הישנה, בעזרת היוריסטוקרטיה, פועלת נגד ערוץ התקשורת המרכזי של הימין הפוליטי בישראל, כך משטרת "בן גביר" בעתיד תפעל באופן דומה נגד ערוץ התקשורת המרכזי של השמאל הפוליטי בישראל.
הכותב משמש כפאנליסט בתכנית "הפטריוטים" וכפרשן משפטי בערוץ.
