הבן גביריזציה במשטרה ובשב"ס, כבר אמרנו כאן פעמים רבות, היא התופעה הקשה ביותר שידעו הארגונים הללו מאז הקמתם. זו לא רק העובדה הקשה לפיה המשטרה והשב"ס מכפיפים את עצמם - מהשוטרים בשטח ועד הניצבים הבכירים - לגחמות הפוליטיות של שר כלשהו.
זה לא רק שהמשטרה מתחנפת לשר הזה בפולחן אישיות שכולל התייצבות מביכה ליום ההולדת שלו; אלא גם שהשר המדובר הוא עבריין מורשע, כהניסטי קיצוני, בדוקאי של שב"כ, שצה"ל לא רצה לגייסו. לשר הזה המשטרה מאפשרת לחרוג מסמכויותיו, להתערב לה בפעילות מבצעית ובחקירות, ואין פוצה פה.
המציאות הרעה הזאת זימנה לנו בשבועות האחרונים מפגש תקשורתי עם ארבעה קצינים. בצד האחד שני קצינים גברים, שהם הביטוי העצוב, המסוכן והמייאש של התהליך הזה - נציב השב"ס קובי יעקובי, ומפקד ימ"ר ש"י לשעבר, אבישי מועלם; ומהצד השני שתי קצינות אמיצות, נצ"מ רותי האוסליך, ורפ"ק רינת סבן, שתיים שהן מעוררות השראה ותקווה במציאות העכורה הזאת.
שלשום, ממש באותן שעות, פחות או יותר, התרחשו שני סיפורים תקשורתיים במקביל: האוסליך קיבלה את דרגתה, זאת לאחר שהשר הקפיא אותה במשך תקופה ארוכה. השר חתם על הדרגה, רק לאחר דיון משפטי שבו הבין שהוא שוב הולך להפסיד, כמו במקרה של רינת סבן. גם במקרה סבן השר הקפיא את דרגתה, בתואנות שקריות, רק בשל חטאה הגדול - עברה כחוקרת בתיקי האלפים.
סבן לא ויתרה, נעמדה מול השר בעוז בבית המשפט, והביסה אותו בנוקאווט. מלכה. האוסליך, קצינה בכירה יותר, ייצגה את המשטרה בדיונים בכנסת. בן גביר טען כי לא ייצגה את עמדותיו בכל הנוגע לפתיחה בחקירות על הסתה ולכן לא היה מעוניין לקדמה בדרגה בדרכה לתפקיד הרגיש של ראש חטיבת החקירות. שלשום, כאמור, גם היא הביסה אותו.
העמידה של סבן והאוסליך על זכותן לקבל דרגה היא לא רק עמידה על זכויותיהן האישיות, הרי היו יכולות לקבל את הדרגה בקלות יתרה אם מלכתחילה היו מתיישרות לרצון השלטון, אלא מאבק ציבורי חשוב מאין כמותו - מאבק שתכליתו לא להפקיר לבן גביריזם את המוצב החשוב ביותר במשטרת ישראל עבור שלטון החוק - אגף החקירות והמודיעין.
כוכב הסיפור התקשורתי המקביל שהתקיים ממש באותן שעות הוא נצ"מ אבישי מועלם. גם הוא, כמו סבן, האוסליך וכל שוטר או קצין במשטרה, רצה להתקדם. לגיטימי לחלוטין. ההבדל בין מועלם לבין שתיהן הוא שהוא, לפחות לפי החשד, היה מוכן למכור את כל ערכיו כדי לקבל את הקידום הזה. כזכור, מועלם חשוד בכך שנעתר לבקשה שלא לעצור חשודים בטרור יהודי, זאת תמורת קידומו לדרגת תת ניצב.
אומר כבר עכשיו שהראיות לעצם ההיענות שלו לבקשות של רמ"ט בן גביר לשעבר, חנמאל דורפמן, ואחרים, הן ראיות חזקות. הקושי היחידי שאתו מתמודדים בפרקליטות ובלשכת היועצת המשפטית לממשלה הוא אם אפשר באופן חד משמעי לקשור בין דרישות הקידום שלו לבין הפעולות הללו. על כך ההתלבטות - אם להגיש כתב אישום ובאיזה סעיף. הסיכוי שייצא מהפרשה הזאת ללא אישום פלילי הוא נמוך (שלשום דיווחתי כי בכל מקרה היועצת תזמן אותו לשימוע לפני כתב אישום על עבירות טוהר מידות נוספות).
במהלך הימים האחרונים איילה חסון מכאן 11 משדרת פרומואים לאחד הראיונות הבזויים והמבישים שראיתי בימי. יושב לו קצין, לבוש מדים, ומוציא מפיו את הטקסט הבא, שימו לב: "תפרו לי תיק, מיליון אחוז, תפרו לי תיק. מי שתפר לי תיק הוא ראש השב"כ, ראש החטיבה היהודית, פרקליטות המדינה".
המראיינת כמובן לא מטיחה בו את העובדה שהוא מדבר כאחרון העבריינים, אלא אומרת לו: "אתה אומר דברים מאד מאד קשים, אתה גם מסתכן שאתה אומר אותם, התיק שלך לפני הכרעה, אתה מעודד אותם להגיש נגדך כתב אישום". אני מסקר יותר מחצי יובל את מערכת אכיפת החוק, לא נתקלתי בראיון שבו קצין משטרה עם מדים מדבר ככה על רשויות אכיפת החוק שבהן הוא עובד, וכן על מערכת הביטחון.
מה יגידו עכשיו נחקריו? איזו בושה. ועוד דבר, מועלם אף פעם לא התראיין על הטרור היהודי שפרח תחת כהונתו (עכשיו אולי ברור למה), על החידלון של מחוז ש"י באכיפת הפשיעה, על המחדלים הנוספים בקריירה הלא מדהימה שלו, הוא התייצב לראיון כשהמדים עליו רק לאחר שנתפס בקלונו, ואם לא די בזאת הוא עוד מעז באותה הזדמנות להצטרף לקמפיין מכונת הרעל נגד רשויות האכיפה באופן שמותיר אבק לשופרות נתניהו.
המפכ"ל, ייאמר הפעם לזכותו, לקח חלק בשני האירועים המדוברים משני כיווני המראה. בניגוד לאירוע הענקת הדרגות לסבן, אתמול השתתף ונתן להאוסליך את הכבוד המגיע לה ולשלטון החוק; וכן הגיב בחומרה לראיון של מועלם.
מקורביו אמרו ש"המפכ"ל רואה בחומרה רבה את הראיון ונבחנים צעדים משמעתיים כנגדו. האירוע לא יעבור בלי תגובה". אם כן, הסיפור אתמול היה: האוסליך מול מועלם. הקצין שביקש, לכאורה, לקבל דרגה תמורת העלמת עין מפשעים, נתפס, לא קיבל דרגה, ועכשיו מתבכיין ומבזה את מדיו ואת הארגון כולו. ובאותה שעה, הקצינה שלא התפשרה על ערכיה קיבלה דרגה על אפו ועל חמתו של השר. כשרואים את המחזות הללו, זה מול זה, הדבר הזה שנקרא תקווה פתאום מתעורר לחיים.
הקצין השני שמבזה את מדיו, ללא בושה, ובעיקר את הארגון שבראשו הוא עומד, הוא נציב השב"ס קובי יעקובי. יעקובי, באמצעות עורך דינו, אורי קורב, מנהל מערכה תקשורתית-משפטית כדי למנוע מהיועצת להגיש את כתב האישום נגדו. יעקובי, נזכיר, הוא שסיפר למועלם על כך שמתנהלת נגדו חקירה סמויה. לא שכחתי את המלה "לכאורה", וגם לא את "לפי החשד", משום שאיך שלא תשחקו עם המידע, גם עם הגרסה של מועלם, זה מה שקרה - יעקובי הוא זה שגילה בפועל למועלם שיש נגדו חקירה סמויה. זה לא אומר שאין לו קו הגנה, שתאורטית יכול להיות אפקטיבי, אבל בפשטות, ללא פרשנות משפטית, זה מה שעשה! וזה ההסבר:
לפי קו ההגנה של יעקובי שכששמע מליאור אבודרהם, עוזרו של המפכ"ל לשעבר, על החקירה שמתנהלת נגד מועלם, כלל לא ידע שמדובר בחקירה פלילית, אלא בכלל סבר שמדובר בחקירת יחב"מ, פוליגרף, עניינים שבינו לבינה. כשהוא משוחח עם מועלם, כשזה מנסה לברר אתו מדוע המינוי שלו תקוע, מתנהלת השיחה הבאה כפי שפורסמה לראשונה על ידי העיתונאי אבישי גרינצייג:
"יעקובי: אתה לכאורה סגור, אבל יש איזו בעיה
מועלם: מה?
יעקובי: יש איזה משהו, יש לך איזה בדיקה, חקירה, לא יודע, משהו?
מועלם: לא
יעקובי: לא יודע, הבנתי יש! התעוררה בעיה, אבל לא שמעת ממני, בחיאת אבישי"
יש עוד המשך לשיחה שבה מועלם ממשיך להקשות, ויעקובי נסוג ל"אולי זה לא נגדך", ו"אולי זה סתם שמועה". בכל מקרה, יעקובי מבקש לשמור על חשאיות ואומר למועלם ש"אתה לא יכול לדבר על זה, לא עם ליאור, לא עם אף אחד". זאת משום שיעקובי יודע שמידע כזה שהוא שומע מעוזר המפכ"ל הוא בוודאי אינו "שמועה" ששמע בקפיטריה במטה הארצי, אלא מידע מבוסס.
למקרא התמליל הזה אפשר כמובן לתהות על גרסת יעקובי, לפיה הוא חשב שמדובר בבדיקת פוליגרף, או בדיקת יחב"מ. אם אכן כך, מדוע לא הלך ישר לעניין, מדוע שאל: "בדיקה? חקירה"? מלבד זה, ברור שהוא מגלה לו משהו שאסור היה לו לגלות, כי אחרת מדוע הוא מזהיר אותו לא לומר לאבודרהם (שנתן לו את המידע) לא לומר מלה!
אבל עזבו את כל זה, בואו נניח שגרסתו נכונה, האם יש ויכוח על כך שבפועל הוא (שמסיבה לא ברורה בוחש במינויים במשטרה) זה שחשף את דבר החקירה הסמויה באוזניו של מועלם? האם לא די בעובדה הזאת כדי לעוף בטיל מתפקידו? במקום זה, האיש שהפך את שב"ס למגרש המשחקים של בן גביר והתנינים, מנהל קמפיין מתוקשר וארסי נגד שלטון החוק, מתוך מושבו כנציב שב"ס.
ללא קשר מה יעלה בגורל התיקים הפליליים שלהם, יעקובי ומועלם הם התגלמות ההשחתה של משטרת ישראל והשב"ס. הם הביטוי המוחשי והכואב לנזק האדיר שהארגונים הלה חוו תחת כהונת בן גביר, נזק שייקח שנים לתקן. כשרוצים לקחת אוויר מול הייאוש הזה, צריך להיזכר ברגע שבו נעמדה סבן זקופה מול בן גביר בבית המשפט המחוזי בירושלים. זכיתי לראות מקרוב את הרגע האייקוני הזה.
כשההנהגה החדשה, שביום מן הימים תקום למשטרת ישראל ולשב"ס, תרצה להתחיל בשיקום הארגונים, כדאי שתכניס את הסיפורים על שתי הקצינות הללו, ומנגד על שני הקצינים ההם, לתוכניות החינוכיות בבתי הספר לקצינים, שוטרים וצוערי שב"ס - איך צריכים להתנהג קצינים במדים, ואיך אסור להם לנהוג. בואו נתחיל משם.
