בצבא מזהירים מכישלון משימתו של השליח האמריקני מלאדנוב ומניסיון של ממשל טראמפ לכפות הסדר מסוכן לישראל. גורם צבאי מתריע שחמאס "מנצל את הזמן כדי להשתקם ולבסס ממשל". ברקע המבוי הסתום אלוף פיקוד הדרום הורה לרענן תוכניות לתמרון קרקעי
ההערכה הרווחת במערכת הביטחון היא כי שליח ארצות הברית לרצועת עזה, ניקולאי מלאדנוב, צפוי להיכשל בניסיונו להוביל לפירוז הרצועה ולפירוק חמאס מנשקו. לנוכח דרישות ארגון הטרור שאינן מקובלות על ישראל, בצה"ל מתכוננים לאפשרות של חידוש הלחימה במקביל למאמצי השיקום האמריקניים.
חמאס ממשיך לדחות כל הצעה הכוללת מסירת נשק, ובצבא מביעים חשש כבד מהמשך המעורבות של וושינגטון בגיבוש ההסדרה. "במילים אחרות, יש שתי אפשרויות", הסביר גורם צבאי בשיחה על סטטוס המגעים. "הכרזה אמריקנית על מבוי סתום במשא ומתן וחזרה ללחימה, או שארצות הברית תנסה לכפות על ישראל הסכם חלקי ו'מחורר' שיפגע מאוד באינטרסים הביטחוניים שלנו וישחוק את ההישגים המבצעיים עד עכשיו".
"חמאס גורר רגליים"
הגורם הצבאי מתח ביקורת על התנהלות הארגון בחסות המגעים וציין כי "חמאס גורר רגליים במכוון. הוא מנצל את הקשב לאיראן וללבנון ובזמן הזה מתבסס ברצועה, מחזיר שליטה על השטח, מבסס ממשל ומשתקם צבאית". לפי אותו גורם, תהליך השיקום של חמאס בשטח כולל "חפירת מנהרות, גיוס פעילים, אימונים, התחמשות במטעני חבלה ורקטות", והיערכות מחודשת למערכה נגד ישראל.
לצד ההיערכות לעימות מול ישראל, חמאס מנהל לחימה יומיומית מול מיליציות חמושות שונות הפועלות ברצועה, עימותים שגובים ממנו נפגעים בשטח. לאור תמונת המצב המפוכחת, מפקד פיקוד הדרום, האלוף יניב, הציג למטה הכללי ולדרג המדיני דרישה קונקרטית להכין את כוחות צה"ל ללחימה ולתקף מחדש תוכניות מבצעיות לתמרון קרקעי.
המתיחות הביטחונית והמדינית מתרחשת על רקע המנגנון החדש לניהול עזה. בינואר האחרון מינה נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ את מלאדנוב להוביל את הגוף הבינלאומי האחראי על שיקום וניהול הרצועה. מלאדנוב משמש כיום כחוליה המקשרת בין הוועדה הלאומית בעזה לבין המועצה הבינלאומית, שבה חברים בכירים כג'ארד קושנר וטוני בלייר, ונדרש לתאם את הצעדים מול ממשלת ישראל וחמאס.
