קנצלר גרמניה פרידריך מרץ אמר היום (שני) כי הנהגת איראן "משפילה" את ארצות הברית במשא ומתן, בביקורת שעשויה לעורר זעם בוושינגטון. מרץ הוסיף כי אינו רואה מהי אסטרטגיית היציאה של ארצות הברית מהמלחמה מול איראן, שגרמה למתיחות רבה בין ממשל טראמפ לחברות נאט"ו.
"האיראנים מיומנים מאוד במשא ומתן, או ליתר דיוק, מיומנים מאוד באי ניהול משא ומתן, בכך שהם גורמים לאמריקאים לנסוע לאסלאמאבאד ואז לחזור בלי שום תוצאה", אמר במהלך שיחה עם סטודנטים בעיר מרסברג. "אומה שלמה מושפלת על ידי ההנהגה האיראנית, במיוחד על ידי מה שמכונה משמרות המהפכה. ואני מקווה שזה יסתיים במהירות האפשרית".
טראמפ מתח ביקורת חריפה על בעלות בריתה של וושינגטון שלא על כך שלא שלחו ספינות לסייע בפתיחת מצר הורמוז. נתיב השיט נותר כמעט סגור, מה שגרם לטלטלה בשווקים ולשיבושים חסרי תקדים באספקת האנרגיה.
מרץ חזר ואמר כי גרמניה ואירופה לא עודכנו מראש לפני שארצות הברית וישראל החלו לתקוף את איראן ב-28 בפברואר, וכי הביע את ספקותיו ישירות בפני טראמפ לאחר מכן. "אם הייתי יודע שזה יימשך כך חמישה או שישה שבועות ויחמיר בהדרגה, הייתי אומר זאת בצורה נחרצת אף יותר", אמר מרץ, והשווה זאת למלחמות קודמות של ארצות הברית בעיראק ובאפגניסטן.
מרץ אמר כי ברור שמצר הורמוז מוקש לפחות באופן חלקי. "הצענו, גם כאירופים, לשלוח שולות מוקשים גרמניות כדי לנקות את המצר, שככל הנראה מוקש בחלקו", אמר. לדבריו, הסכסוך עולה לגרמניה "הרבה כסף, הרבה כסף של משלמי המסים והרבה עוצמה כלכלית".
הסיכויים להגיע להסכם פחתו לאחר שטראמפ ביטל בשבת ביקור מתוכנן של שליחיו סטיב ויטקוף וג'ארד קושנר באסלאמאבאד, בירת פקיסטן, לאור סירובה של טהרן לקבל את דרישותיה של וושינגטון.
במקביל, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י נסע היום לרוסיה לאחר שיחות כושלות בפקיסטן ובעומאן ונפגש עם הנשיא ולדימיר פוטין. פוטיןאמר לו כי הוא מקווה שהעם האיראני יצלח את מה שתיאר כ"תקופה קשה" וכי "השלום ישוב בקרוב".
רוסיה הציעה לתווך כדי לסייע בתיווך בין איראן לארצות הברית, ולאחסן את האורניום המועשר של איראן. "מצדנו, נעשה כל מה שמשרת את האינטרסים שלכם ואת האינטרסים של כל עמי האזור כדי להבטיח שהשלום יושג במהירות האפשרית", אמר פוטין לעראקצ'י, לפי כלי תקשורת ממלכתיים ברוסיה.
"בשבוע שעבר קיבלתי מסר מהמנהיג העליון של איראן. אני מבקש ממך להעביר את תודתי הכנה ביותר על כך ולאשר כי רוסיה, כמו איראן, מתכוונת להמשיך את מערכת היחסים האסטרטגית בינינו", הוסיף פוטין.
איראן חתמה בשנה שעברה על הסכם שותפות אסטרטגית ל-20 שנה עם מוסקבה. רוסיה בונה שני כורים גרעיניים חדשים בבושהר, האתר של תחנת הכוח הגרעינית היחידה של איראן, ואיראן סיפקה לרוסיה מל"טי שאהד לשימוש במלחמה באוקראינה.
עראקצ'י אמר כי היחסים בין רוסיה לאיראן ימשיכו להתחזק והודה לפוטין על תמיכתה של מוסקבה.
