זהו זה, המלחמה, לפחות נכון לעכשיו, עוברת שלב. כבר לא עוד דיבורים על שיחות, אלא מהלך אופרטיבי עליו רמז הנשיא האמריקני, דונלד טראמפ, עוד בבוקר, שעון ישראל, לאחר שיצא מאולם ה-UFC ׁׁ(אליפות הלחימה האולטימטיביתׂׂׂ).
חדור אנרגיות קרביות, הוא הדהד כותרת מכלי תקשורת ימני שניבאה כי הקלף הבא של טראמפ הוא מצור ימי על איראן במצרי הורמוז. ואכן, הבוקר, בעודו במיאמי, באותה רשת טרות', טראמפ הכריז על הטלת המצור. הצי האמריקני יחל לעצור כל ספינה שתנסה להיכנס או לצאת, ואף יפעל נגד כלי שיט ששילמו אגרות לטהרן. "זוהי סחטנות עולמית", אמר טראמפ, והבהיר כי "כל מי שישלם אגרה בלתי חוקית - יאסר עליו המעבר".
מה בעצם טראמפ עושה? הוא מפעיל "לחץ פיזי מתון", לא ממש חוזר למלחמה, אלא מפעיל נקודת חיכוך מול איראן מבלי לתקוף ישירות עם חיל האוויר, לפחות לא בשלב הזה. טראמפ מרגיש שהוא חשף את הבלוף האיראני, וזו תמיד אחת האופציות שעומדת לנגד עיניו: או שירוויח במשא ומתן או שיחשוף את גודל ההונאה. זה כבר לא לחץ מדיני, וגם לא רק הרתעה, זה צעד שממקם את ארצות הברית בנקודת חיכוך ישירה, כלכלית וצבאית, מול איראן, מבלי להכריז רשמית על מלחמה כוללת.
טראמפ בעצם רוצה לחנוק את איראן מבלי לירות יריה אחת, והוא מצפה שהלחץ הזה, ישיב אותם מתונים יותר לשולחן המשא ומתן. כפי שאמר לפוקס ניוז: "בסוף אני אשיג מהם את מה שאני רוצה".
אגב, רק שעות קודם לכן, הטון עוד היה שונה. טראמפ אמנם האשים את איראן בכך שלא פתחה את מצרי הורמוז כפי שהתחייבה, אך הסתפק בהצהרות בלבד. עוד קודם לכן, בדרכו למיאמי, אמר את המשפט שכנראה יהפוך למסר שהוא ירצה להדהד מהמלחמה, מסר שהפך למעין כותרת-על של המדיניות: "תהיה עסקה, לא תהיה עסקה - אנחנו בכל מקרה מנצחים".
ובעוד טראמפ עסוק בלחיצות ידיים מעט הזויות לכוכבי זירת ה-UFC, במקביל, באיסלאמאבאד, סגן הנשיא, ג'יי די ואנס, סיים 21 שעות של שיחות עם האיראנים - בלי הסכם. "החדשות הטובות הן שקיימנו דיונים מהותיים, החדשות הרעות הן שלא הגענו להסכם", אמר. ובעיקר, הוא סימן את קו השבר: "אנחנו צריכים לראות התחייבות ברורה שהם לא יחתרו לנשק גרעיני, את זה עדיין לא ראינו".
כלומר, בעוד ונס ניסה לייצר מסגרת להסדרה, טראמפ כבר הבין שיש לעבור לשלב הבא. ואנס עצמו, עבר מהר מאוד לשלב הבא, כשממש עף לשדה לאחר מסיבת העיתונאים והמריא כחצי שעה לאחריה לוושינגטון.
הפער הזה בין הדיפלומטיה לשטח לא מקרי. בזמן שואנס ישב לשיחות מרתוניות, טראמפ ישב ביציע במיאמי וצפה בקרבות UFC, לצד שר החוץ מרקו רוביו. זו לא רק תמונה סוריאליסטית, מבחינת טראמפ זו ממש הצהרה: כבר לא ממש אכפת לי.
ובירושלים? ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הכין את הקרקע מוקדם יותר. בהצהרה לתקשורת הבהיר כי המערכה "טרם הסתיימה", והדגיש את הישגי המלחמה. בעולם, הדברים הללו נקראו לא כהצהרה כללית - אלא כהבנה שישראל לא בונה על הסדרה קרובה.
האמריקנים, לשמחת נתניהו כי רבה, כבר לא מנסים לשכנע את איראן, הם מנסים לכפות עליה מציאות. האיראנים, מנגד, לא מאותתים על ויתור בגרעין, סוגיה שבהמון נאומים ושיחות עם עיתונאים טראמפ אמר: "הם הסכימו לוותר על הגרעין", ויש לכך הוכחות רבות, הן בכתובים והן בתיעוד מצולם.
השאלה הגדולה עכשיו היא לא אם תהיה עסקה, אלא מה יקרה כשהמצור הזה יפגוש תגובה איראנית, והם כבר מיהרו להכריז היום: "על טעויות משלמים, צפו להפתעות".
