וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

אושר בקריאה שלישית בכנסת: חוק עונש מוות למחבלים ייכנס לספר החוקים

עודכן לאחרונה: 30.3.2026 / 22:38

ברקע מחלוקות בקואליציה ולחצים פוליטיים, הכנסת התכנסה להכרעה על הצעת החוק, בן גביר: "רגע היסטורי מכונן, מהלך לאומי על-מפלגתי". הצעת החוק עברה ברוב של 62 תומכים מול 48 מתנגדים ובקואליציה חגגו, לצד ביקורת בזירה הבינלאומית וחשש מההשלכות המדיניות והמשפטיות

הצבעות הצעת חוק מוות למחבלים, מליאת הכנסת/ערוץ כנסת

מליאת הכנסת אישרה היום (שני) בקריאה שלישית הצעת חוק עונש מוות למחבלים, ביוזמת עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, כשברקע מתיחות פוליטית ומחלוקות גם בתוך הקואליציה. לאחר הקראת התוצאות, חברי הקואליציה חגגו ומחאו כיפיים. האופוזיציה צעקה מנגד לנתניהו - שהגיע והצביע בעד: "עבד של בן גביר!".

בעוד מפלגת ישראל ביתנו מהאופוזיציה הצביעה בעד החוק למעט חבר הכנסת חאמד עמאר, סיעת דגל התורה התנגדה מטעמים דתיים. יו"ר ש"ס אריה דרעי הצביע בעד החוק.

הצעת החוק מבקשת לקבוע עונש מוות למחבל שביצע רצח בכוונת תחילה במסגרת פעילות טרור, ומהווה אחד המהלכים השנויים במחלוקת שעלו בשנים האחרונות. לאורך הדרך נרשמו הסתייגויות מצד גורמים במערכת הביטחון והמשפט סביב השלכותיה האפשריות, אך בעוצמה יהודית המשיכו לדחוף לקידומה וראו בה כלי מרכזי לחיזוק ההרתעה.

"מדינת היהודים תפעל בעוצמה בלתי מתפשרת כדי לגדוע את ידו של המבקש להשמידה", בן גביר/פלאש 90, יונתן זינדל

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בירך את המהלך: ""שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה. הבטחנו - וקיימנו. מדינת ישראל משנה היום את כללי המשחק: מי שרוצח יהודים - לא ימשיך לנשום וליהנות מתנאים בכלא. זהו יום של צדק לנרצחים, יום של הרתעה לאויבים. לא עוד דלת מסתובבת למחבלים - אלא הכרעה ברורה. מי שבוחר בטרור - בוחר במוות. מי שמאמין לא מפחד. עם ישראל חי!"

מטעם יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, חבר הכנסת צביקה פוגל, נמסר: "החוק שאושר היום במליאה איננו חוק של נקמה ולא של זעם, אלא חוק של אחריות של מדינה כלפי אזרחיה. במציאות שבה מדינת ישראל מתמודדת עם טרור רצחני, האחריות שלנו ברורה, להגן על אזרחי ישראל, לא בסיסמאות אלא במעשים. הצעת החוק מוסיפה כלי הרתעתי לסל הכלים של מדינת ישראל ומעבירה מסר ברור: מי שבוחר בדרך הטרור לרצוח יהודים חפים מפשע, דינו מוות. אני מודה לשר לביטחון לאומי על הובלת החוק ולחברתי ח"כ לימור סון הר־מלך על יוזמתה. הבטחנו וקיימנו".

sheen-shitof

עוד בוואלה

איזו תוכנית לתואר שני במנהל עסקים מציעה הכי הרבה קורסי בחירה?

בשיתוף הקריה האקדמית אונו

קליטת מחבלי נוחבה של חמאס בבתי הכלא בישראל/דוברות שב"ס

לקראת ההכרעה, השר בן גביר שיגר הבוקר מכתב לחברי הכנסת ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני, בו קרא להם לתמוך בהצעה והגדיר את הרגע כ"היסטורי". לדבריו, "אנו ניצבים בפתחו של רגע היסטורי מכונן, רגע בו תיבחן ריבונותה של מדינת ישראל וחוסנה המוסרי של הנהגתה". עוד כתב כי ההכרעה "תשנה את מסלול חיינו כאומה", והוסיף: "האם דמם של אזרחינו הוא הפקר, או שמדינת היהודים תפעל בעוצמה בלתי מתפשרת כדי לגדוע את ידו של המבקש להשמידה".

בן גביר הדגיש כי מדובר במהלך "לאומי על-מפלגתי" וקרא לחברי הכנסת מכל סיעות הבית להתאחד סביב החוק: "ביום הזה אין קואליציה ואין אופוזיציה - יש רק עם אחד שדורש צדק". הוא הוסיף כי לאחר צעדים שנקט בשירות בתי הסוהר, ובהם החמרת תנאי כליאה של אסירים ביטחוניים, "הגיעה העת להציב מול הטרור קיר ברזל מוסרי" ולהשלים את המהלך באמצעות החקיקה.

במקביל ללחץ הפוליטי מבפנים, קריאות גם מחוץ לכנסת. פורום נכי צה"ל למען ביטחון ישראל פנה לחברי הכנסת בקריאה לתמוך בהצעת החוק. במכתב שהופץ ציינו חברי הפורום המזוהה עם הימין, לוחמים שנפצעו במהלך שירותם, כי מדובר בכלי הרתעתי נוסף במאבק בטרור.

לדבריהם, מדינת ישראל מתמודדת לאורך שנים עם טרור רצחני המכוון נגד אזרחים חפים מפשע, וכי מדובר בטרור אידיאולוגי המבקש לערער את עצם קיומה של המדינה. הם הדגישו כי ההצעה אינה חלק מענישה רגילה אלא מיועדת לפשעים החמורים ביותר, וציינו כי לאחר ה-7 באוקטובר יש צורך בצעדים שיחזקו את ההרתעה.

חברי הקואליציה חוגגים את העברת החוק

חברי כנסת חוגגים לאחר אישור הצעת חוק עונש מוות למחבלים בכנסת/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א'

הביקורת הבינלאומית - והעתירה לבג"ץ

החוק גם גרר התנגדות וביקורת בזירה הבינלאומית. שרי החוץ של גרמניה, צרפת, איטליה ובריטניה הביעו אתמול "דאגה עמוקה" מהצעת החוק, וקראו לחברי הכנסת לזנוח אותה. בהודעה משותפת ציינו כי הרחבת האפשרות להטיל עונש מוות עלולה לפגוע בעקרונות דמוקרטיים ואף לשאת אופי מפלה.

חבר הכנסת גלעד קריב, שהוביל את המאבק של האופוזיציה נגד חוק עונש מוות בוועדה לביטחון לאומי, מתכוון לעתור בימים הקרובים לבג"צ נגד החוק, יחד עם מכון זולת וקול רבני לזכויות אדם. בנוסף, גם האגודה לזכויות האזרח וארגון עדאלה הודיעו על כוונתם לעתור. "החוק הקיצוני, המיועד לחול על פלסטינים בלבד, אינו חוקתי ופוגע בצורה אנושה ובלתי הפיכה בזכות לחיים", נמסר מטעם האגודה לזכויות האזרח.

עוד התנגדו בתוקף בארגוני זכויות האדם בצלם, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, הורים נגד מעצר ילדים, המוקד להגנת הפרט, זזים - קהילה פועלת, עדאלה ורופאים לזכויות אדם. מטעמם נמסר: "חוק עונש המוות מהווה חותמת רשמית על מדיניות של נקמה ואלימות גזענית נגד פלסטינים. כל עונש מוות הוא אכזרי ובלתי אנושי, ומפר את הזכות לחיים. אך החוק שאושר היום גרוע במיוחד: הוא מכוון כנגד פלסטינים ומחריג ישראלים; מפר באופן חמור את העיקרון של הליך משפטי הוגן; וחותר תחת האפשרות לגילוי טעויות בשיפוט או הודאות-שווא, כולל הודאות שנגבו תחת עינויים".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully