וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

המדינה מתעלמת ממיגון אנשים עם מוגבלות: "מתפלל שהטיל לא יפגע בי"

עודכן לאחרונה: 9.3.2026 / 22:51

עשרות אלפי אנשים עם מוגבלות חסרי אונים מול האזעקות והנפילות, בהיעדר פתרון הולם. אולם בדיון בכנסת, הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה גלגלו אחריות בין אחד לשני - וסירבו למסור תשובות. "מתפלל שהטיל הבא לא יפגע בי, אין סיכוי להגיע למקלט ולאף אחד לא אכפת"

תיעודים מפגיעת הטיל האיראני בבית בתל אביב/מערכת וואלה

דיון ועדת העבודה והרווחה בכנסת הציף היום (שני) את גרירת הרגליים וזריקת האחריות של האחראים למיגון אנשים עם מוגבלויות. מאז הגשת העתירה בנושא לבג"ץ, עליה פורסם לראשונה בוואלה, ולמרות מותה של מרי אן דה ורה שנהרגה מפגיעת טיל כשטיפלה בקשישה בתל אביב, עשרות אלפים נותרים בסכנה. "אני מתפלל שהטיל הבא לא יפגע בי. אין לי סיכוי להגיע למקלט ולאף אחד לא אכפת", התריע בדיון רונן גיל, המאובחן על הספקטרום האוטיסטי ומתנייד עם כיסא גלגלים.

לפני עשרה ימים, הגיש המכון ירושלים לצדק עתירה בה נטען כי מספר גבוה של אנשים עם מוגבלויות, בעיקר במצבים מורכבים וקשים, אינם מסוגלים להגיע למרחב מוגן בזמן אזעקות. ואולם, המדינה ממאנת לספק פתרון מינימאלי לעשרות אלפי אנשים שנמצאים בסכנת חיים ממשית בכל פעם שמופעלת אזעקה, ללא יכולת להתמגן.

בדיון לא ניתנו פתרונות לבעיה. נציגי השלטון המקומי לא השיבו לשאלות הנוגעות לתפקיד הרשויות, משרדי הרווחה, הפנים והבטחון גלגלו את האחריות מאחד לשני ואף גורם לא היה מוכן לקבל החלטה שתשנה את המציאות של אוכלוסיית הנכים בישראל בזמן המלחמה.

אף גורם לא מציע פתרונות. הדיון בכנסת/דוברות הכנסת, דני שם טוב

משרד הרווחה עדכן בדיון כי במהלך המבצע פינו 132 אזרחים ותיקים ואנשים עם מוגבלויות. כמו כן, נציגת השלטון המקומי טענה כי מאגר המידע לסיוע לאנשים עם מוגבלויות בשעת חירום, שהיה אמור להיות מוקם מכוח תקנות שנכנסו לתוקף בדצמבר 2024, עדיין לא עובד. לפי נציג פיקוד העורף, בשנים האחרונות הוצבו ברחבי הארץ כ-2,000 מיגוניות נגישות וכ-900 נוספות הכוללות מדרגה בכניסה, שכדי להנגישן הרשות המקומית מתחייבת להתקין רמפה.

עוד עלה כי עשרות רשויות מקומיות השתמשו בנתוני מאגר "כספת נצורה", שמאפשר קבלת מידע במצבי חירום על תושבים עם מוגבלות המוכרים בביטוח הלאומי ולא במחלקות הרווחה. "הרשויות המקומיות מקצות אנשים שעומדים בקשר עם תושבים שנדרשים לסיוע. אנחנו עושים שימוש בנתוני הרשות ובנתונים מגיעים מרשויות המדינה כמו מאגר 'כספת נצורה'", אמרה מירה סולומון, מרכז השלטון המקומי. "השיח עם התושבים לא נוגע לפינוי למקום ממוגן בהכרח. לפי מדיניות פיקוד העורף אם אין הוראת פינוי פועלים על פי דוקטרינת 'הכי מוגן שיש', זה החוק. רשויות עושות מאמצים לפנות במקרים הומניטריים, אבל אנחנו חושבים שצריך לשנות מדיניות ולחשוב על זה לעומק, וגם להעניק משאבים כדי שאפשר יהיה לעשות את זה".

"נכון להיום הכספת הנצורה פתוחה לכלל הרשויות ועשרות עשו בה שימוש", סיכם רוני בר לוי ממשרד הרווחה. "בעם כלביא פינינו 11 מסגרות של הרווחה עם 500 חוסים לדיור המוגן וכ-130 אזרחים ותיקים ואנשים עם מוגבלות למוסדות שלנו, על פי בקשות שקיבלנו מהרשויות".

sheen-shitof

עוד בוואלה

המהפכה של וואלה Fiber שתחסוך לכם בעלויות הטלוויזיה והאינטרנט

בשיתוף וואלה פייבר

"לאף אחד לא אכפת". דה ורה/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

עו"ד גיא אקוקה ממכון ירושלים לצדק אמר כי "לצערי, גם בדיון כל כך חשוב לא הוצגו פתרונות מיידיים ואנשים עם מוגבלות עדיין בסכנת חיים בכל אזעקה שנשמעת. אף רשות לא לוקחת אחריות ודואגת להפעלת מנגנון ראוי לצורך פינוי אנשים עם מוגבלות למרחבים מוגנים. אני מקווה מאוד שלא נצטרך לחכות לאסון כדי שהמדינה תספק פתרון אמיתי למחדל הזה".

יובל וגנר, יו"ר עמותת נגישות ישראל שמפעילה את מיזם האפוד הסגול לסיוע ולפינוי למלונות של אנשים עם מוגבלות וקשישים ללא מיגון נגיש, הצטרף לדבריו. "למרות שהכתובת על הקיר מזה שנים רבות, אין מנהל או משרד מתחלל, אין תוכנית פעולה, אין מאגר מידע על הזכאים וצרכיהם. אין פתרונות. בדיון שמענו רק תירוצים של ראש קטן. עמותת נגישות ישראל קוראת לממשלה לפעול לאלתר במינוי פרויקטור רב משרדי, הפעלת מאגר המידע, יישום פתרונות מיגון פרטיים לקשישים ולאנשים עם מוגבליות קשות בבתים ובדירות או מציאת חלופות מיגון נגישות. העמותה הפיצה לכל משרדי הממשלה הרלוונטית תוכנית פעולה מיידית, ולצדה תוכנית פעולה לטווח הארוך. את הנושא הזה אי-אפשר לטשטש. אזרחים עם מוגבלות הם לא סוג ב', זכותנו למיגון במלחמה כמו כולם".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully