בוושינגטון מנסים לשרטט לוח זמנים למלחמה באיראן, אך ככל שהלחימה מתקדמת מתברר כי בין ההצהרות השונות של הנשיא דונלד טראמפ, דוברת הבית הלבן וגורמים נוספים קיימות סתירות משמעותיות. גם בישראל, כך עולה מההתבטאויות השונות מאז תחילת הלחימה, ההערכות לגבי משך המערכה השתנו מספר פעמים. התוצאה היא תמונה אחת ברורה: אפילו הדרגים הבכירים ביותר אינם יודעים באמת מתי תסתיים המלחמה.
דוברת הבית הלבן, קרוליין לויט, סיפקה אמש (שישי) את ההערכה הרשמית ביותר עד כה לגבי משך המבצע. לדבריה, היעדים הצבאיים של מבצע "זעם אדיר" צפויים להימשך בין ארבעה לשישה שבועות.
לויט אמרה כי אינה רוצה להקדים את הנשיא בפרסום לוחות זמנים מדויקים, אך הדגישה כי "היעדים הניתנים להשגה של מבצע 'זעם אדיר' צפויים להימשך בערך ארבעה עד שישה שבועות, ואנחנו כבר בדרך טובה להשגת היעדים הללו".
לדבריה, צבא ארצות הברית כבר השיג הישגים משמעותיים בשבוע הראשון ללחימה. "השמדת הצי האיראני - הטבענו יותר מ-30 כלי שיט איראניים, והצי שלהם הוגדר כעת בלתי כשיר ללחימה", אמרה. בנוסף טענה כי האיום הבליסטי האיראני נחלש משמעותית: "שישה ימים בלבד מתחילת המערכה, מתקפות הטילים הבליסטיים של איראן ירדו ב-90 אחוזים".
עם זאת, ההערכה של לויט אינה מתיישבת באופן מלא עם שורת אמירות אחרות של הנשיא טראמפ עצמו במהלך הימים האחרונים.
בראיונות שונים לתקשורת האמריקאית טראמפ הציג תמונה מורכבת יותר. מצד אחד הוא הדגיש כי איראן כבר ספגה פגיעה קשה. "עזוב את מה שיבוא אחר כך. הם מרוסקים לתקופה של עשר שנים לפני שיוכלו לבנות את זה מחדש", אמר באחת השיחות עם כתבים. באותה שיחה הוסיף כי הצי האיראני כמעט ואינו קיים עוד: "חיסלנו להם את הצי. כשמחסלים את הצי, הם כבר לא יכולים לעשות את מה שרצו לעשות".
במקביל טראמפ גם הבהיר כי מבחינתו המלחמה לא תסתיים בהסדר רגיל אלא בתוצאה דרמטית בהרבה. בהצהרה אחרת אמר: "לא תהיה שום עסקה עם איראן מלבד כניעה ללא תנאים", והוסיף כי לאחר מכן ייבחר "מנהיג גדול ומקובל" לאיראן.
אי הודאות מתגבר
גם סוגיית ההנהגה האיראנית לאחר המלחמה מוסיפה מימד נוסף של אי-ודאות ללוח הזמנים. טראמפ אמר כי ארצות הברית רוצה לראות את מבנה ההנהגה בטהרן מתחלף לחלוטין. "אנחנו רוצים להיכנס ולנקות הכול. אנחנו רוצים שיהיה להם מנהיג טוב", אמר בשיחה עם אן בי סי. הוא אף רמז כי לוושינגטון יש מועמדים מועדפים לתפקיד.
במקביל, לפי תיאור של שיחה אחרת עם כתבים, טראמפ אמר כי יש לו "בערך שלושה אנשים" בראש לתפקיד המנהיג הבא של איראן וכי מבחינתו הבחירה תעבוד "כמו שזה עבד בוונצואלה".
הפער בין האמירות הללו לבין לוח הזמנים של ארבעה עד שישה שבועות שמציגה הדוברת לויט יוצר תמונה מורכבת: אם מטרת המלחמה היא לא רק פגיעה ביכולות הצבאיות של איראן אלא גם שינוי ההנהגה או אפילו כניעה מוחלטת - מדובר בתהליך שיכול להימשך זמן רב יותר.
גם גורמים צבאיים בארצות הברית מדגישים כי המערכה עדיין מתנהלת. לפי נתונים שהוצגו במהלך השבוע, כ-200 יעדים באיראן הותקפו ב-72 השעות הראשונות של המבצע, ובמקביל נמשכת תקיפה שיטתית של תשתיות צבאיות ויכולות ייצור הטילים של המשטר, סך הכל הותקפו בשבוע של לחימה 3,000 מטרות.
המציאות מורכבת הרבה יותר
מעבר לשאלת היעדים הצבאיים, ישנם גם גורמים חיצוניים שעשויים להשפיע על לוח הזמנים של המלחמה. אחד מהם הוא המחיר הכלכלי והאנרגטי. כבר כעת נרשמה עלייה במחירי הנפט בעקבות התקיפות והחשש לשיבושים באזור מצר הורמוז. טראמפ עצמו ניסה להרגיע את החששות ואמר כי העלייה במחירי הדלק תהיה "לטווח קצר בלבד" וכי המחירים ירדו במהירות.
גם הזירה האזורית עלולה להשפיע על משך המלחמה. לפי דיווחים שונים, מדינות במפרץ עוקבות מקרוב אחר ההתפתחויות, וחלקן כבר הותקפו על ידי איראן במהלך הלחימה. במקביל ישנם סימנים לניסיונות דיפלומטיים במקביל ללחימה.
בתוך כל זה ניצבת גם ישראל, שמנהלת את המערכה לצד ארצות הברית. בתחילת המלחמה דיברו גורמים בישראל על מערכה קצרה יחסית - אפילו על כשבוע. בהמשך עודכנה ההערכה והורחבה עד חג הפסח. כעת, עם ההערכה האמריקאית של ארבעה עד שישה שבועות, מתברר שגם בירושלים אין ודאות אמיתית לגבי משך המערכה, אולי רק קנה מידה של סביבות חודש.
לכן, למרות ההצהרות הנחרצות של טראמפ על ניצחון קרוב ועל קריסת היכולות האיראניות, המציאות מורכבת יותר. מצד אחד יש יעדים צבאיים ברורים - פגיעה ביכולות הטילים והגרעין של איראן והחלשת שלוחותיה באזור. מצד שני קיימים משתנים רבים: הכלכלה העולמית, הלחץ הבינלאומי, והאפשרות שהמשטר האיראני יבחר להמשיך להילחם במקום להיכנע כי ככה זה עובד שם.
הפער בין ההצהרות השונות בוושינגטון, ובין ההערכות המשתנות בישראל, מוביל למסקנה אחת מרכזית: גם אם היעדים הצבאיים מוגדרים - איש בדרגים הבכירים ביותר עדיין אינו יודע באמת מתי המלחמה הזו תסתיים.
