וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בצפון מבולבלים: למה מטוסי חיל האוויר עושים ספירלות בשמיים?

עודכן לאחרונה: 6.3.2026 / 14:38

מטוסי חיל האוויר הפועלים בצפון יוצרים שבילי התעבות בצורת ספירלות בעקבות שילוב של טיסה מעגלית ורוחות חזקות בגובה רב, כשאדי המים מהמנוע קופאים למראה לבן ומרהיב שנמתח לאורך קילומטרים רבים

שובלי העננים שמשאירים מאחוריהם מטוסי חיל האוויר בצפון/אופיר בר זהר
שובלי העננים שמשאירים מאחוריהם מטוסי חיל האוויר בצפון, 6 במרץ 20206/מערכת וואלה, אופיר בר זוהר

התופעה הוויזואלית המרשימה של שבילים לבנים ועבים המשתרגים זה בזה ויוצרים צורות ספירליות בשמיים היא תוצר של פיזיקה פשוטה ופעילות מבצעית. המקור לתופעה הוא "פסי התעבות" (Contrails) - עננים מלאכותיים שנוצרים כאשר אדי מים חמים נפלטים ממנועי הסילון של מטוסי הקרב אל תוך אוויר קפוא בגובה רב. בגבהים אלו הטמפרטורה נמוכה מ-40 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, מה שגורם לאדים לקפוא באופן מיידי ולהפוך לגבישי קרח זעירים שנראים כקווים לבנים.

הצורה הספירלית הייחודית נוצרת בשל אופי המשימה של המטוסים. כשמטוסי קרב מבצעים פטרולים או משימות הגנה, הם טסים במסלולים מעגליים חוזרים מעל אותו תא שטח.

שובלי העננים שמשאירים מאחוריהם מטוסי חיל האוויר בצפון, 6 במרץ 20206/מערכת וואלה, אופיר בר זוהר
שובלי העננים שמשאירים מאחוריהם מטוסי חיל האוויר בצפון, 6 במרץ 20206/מערכת וואלה, אופיר בר זוהר

בזמן שהמטוס משלים מעגל ומשאיר אחריו שובל, הרוחות הנושבות בשכבות הגבוהות של האטמוספירה מסיעות את השובל הקיים הצידה. ככל שהמטוס ממשיך לחוג במעגלים, כל שובל חדש נוצר במיקום מעט שונה ביחס לקודמו בגלל תנועת הרוח. השילוב בין התנועה הסיבובית של המטוס לבין ההסחה האופקית של הרוח יוצר מבנה דמוי קפיץ או ספירלה, שבו כל טבעת נראית כעוקבת אחרי זו שלפניה.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully