בימים האחרונים מתרבים הדיווחים כי ארצות הברית שוקלת לחמש קבוצות כורדיות הפועלות בעיראק, במטרה שיתעמתו עם הצבא האיראני ויערערו את יציבות המשטר בטהראן. לפי פרסומים שונים, הרעיון מבוסס על העברת תחמושת משמעותית לקבוצות אלו ובמקביל הגברת הלחץ הצבאי על עמדות גבול במערב איראן, כדי להקל על חדירתן לשטח המדינה.
תומכי המהלך מעריכים כי עימות כזה יערער את הביטחון הפנימי של המשטר האיראני ויעודד אזרחים לצאת לרחובות. אלא שזו הנחה בעייתית: ניסיון העבר מלמד כי לחץ חיצוני אינו בהכרח מתורגם למחאה עממית אפקטיבית, ולעיתים אף מחזק את הלכידות הפנימית סביב המשטר.
לפי הדיווחים, הקבוצות הכורדיות עצמן דורשות גם ליווי אווירי בפעילותן נגד הכוחות האיראניים - דרישה שמעידה על היקף הסיכונים הצפויים ועל מגבלות היכולת של אותן קבוצות לפעול לבדן מול הצבא האיראני. לצורך תיאום המהלכים דווח כי התקיימו שיחות בין גורמים אמריקניים לבין הנהגת החבל הכורדי בעיראק.
איראן מצידה כבר החלה לפעול כדי לבלום את התגבשות המהלך. באמצעות מיליציות שיעיות הפועלות בעיראק, מפעילה טהראן לחץ גובר על הנוכחות האמריקנית במדינה ועל הנהגת החבל הכורדי, בעיקר בעיר ארביל. הפעילות כוללת ירי רקטות וכטב"מים לצד איומים מפורשים לפגוע ביציבותה של עיראק אם התוכנית תצא לפועל.
אך גם מעבר לאיום האיראני, התוכנית עצמה מעוררת סימני שאלה מהותיים. גם אם תצליח לייצר חיכוך צבאי בתוך איראן, ספק אם הדבר יוביל להתקוממות עממית רחבה או לשינוי משטר. התוצאה הסבירה יותר עלולה להיות הידרדרות לאלימות פנימית - ואולי אף למרחץ דמים.
בנוסף, מעורבות כורדית בלחימה בתוך איראן עלולה לערער גם את יציבותה השברירית של עיראק. הנהגת החבל הכורדי מודעת היטב לסיכון הזה, שכן תגובה איראנית חריפה עלולה לפגוע ישירות בשטחה ובאינטרסים הכלכליים והביטחוניים שלה.
העובדה שתוכנית כזו עולה על הפרק דווקא כעת עשויה גם להעיד על בעיה עמוקה יותר: היעדר אסטרטגיה סדורה לשינוי משטר באיראן. במקום תוכנית מדינית או פוליטית רחבה, נדמה כי נשקלת פעולה טקטית שמטרתה לערער את היציבות - אך ללא חזון ברור ליום שאחרי.
בשורה התחתונה, עצם קידום המהלך מעיד על רצון אמריקני - ואולי גם ישראלי - לערער באופן דרמטי את יציבותה של איראן. אולם בין הרצון הזה לבין השגת תוצאה חיובית קיים פער משמעותי. צעדי הנגד האיראניים, החשש של הנהגת החבל הכורדי והשלב המאוחר שבו התוכנית עולה לדיון - כל אלה מעלים ספקות כבדים לגבי יעילותה.
גם אם התוכנית תצליח לערער את איראן, היא לא בהכרח תביא לשינוי משטר או לשגשוג. התרחיש הסביר יותר הוא הידרדרות לאלימות פנימית - אולי אפילו למלחמת אזרחים - שממנה יסבלו בראש ובראשונה אזרחי איראן עצמם.
הכותב הוא חוקר בכיר בתוכנית איראן והציר השיעי במכון למחקרי הבטחון הלאומי - INSS
