וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

במקום שעה של גיאוגרפיה: תלמידי התיכונים ילמדו חינוך פיננסי

23.2.2026 / 13:00

המקצוע ילמד במשך שעה אחת לאורך שנתיים בבתי הספר העל יסודיים. התוכנית תיכנס ביישום מדורג: בשנת הלימודים תשפ"ז תופעל התוכנית עבור תלמידי כיתות ט', ובשנת הלימודים תשפ"ח תתרחב גם לתלמידי כיתות י'. זה מה שכלול במקצוע החדש שנכנס לבתי הספר

שר החינוך יואב קיש בועידת החינוך הלאומית/ועידת החינוך הלאומית- מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא ומקור ראשון

בחודש אוקטובר האחרון, שר החינוך יואב קיש הכריז על הקמת מקצוע חדש שייכנס לבית הספר חינוך פיננסי שיהפוך כבר בשנת הלימודים הבאה בהיקף של שעה אחת לאורך שנתיים בבתי הספר העל יסודיים. התוכנית תיכנס ביישום מדורג: בשנת הלימודים תשפ"ז תופעל התוכנית עבור תלמידי כיתות ט', ובשנת הלימודים תשפ"ח תתרחב גם לתלמידי כיתות י'.

המהלך הושק היום (שני) להטמעת המקצוע כחלק מתפיסת ההכשרה של תלמידי ישראל לחיים הבוגרים. התוכנית נועדה להקנות לתלמידי ישראל אוריינות פיננסית מתקדמת, כלים לקבלת החלטות כלכליות מושכלות, אחריות אישית וחברתית ויכולת להתנהל באופן עצמאי וביקורתי בעולם כלכלי מורכב ומשתנה.

התלמידים ירכשו הבנה בסיסית של המערכת הפיננסית בישראל/ShutterStock

שר החינוך, יואב קיש הציג את התוכנית ואמר: "זהו מהלך שאנו מובילים מתוך תפיסה ברורה: בית הספר צריך להכין את תלמידיו לא רק לבחינות, אלא לחיים עצמם". לדבריו, "חינוך פיננסי הוא צעד מתבקש במערכת חינוך שמבקשת להעניק לדור הצעיר יכולת להבין מציאות, לשקול סיכונים, לקבל החלטות ולפעול באחריות".

שר החינוך פירט את שאיפותיו: "החל משנת הלימודים הבאה חינוך פיננסי יילמד כמקצוע חובה, ותלמידי ישראל ילמדו באופן סדור לבנות תקציב, להבין ריבית ואינפלציה, לקרוא תלוש שכר, להכיר את זכויותיהם בעולם העבודה ולהתנהל בעולם כלכלי מתקדם וטכנולוגי. זו אינה תוספת שולית - זו תשתית לחיים בוגרים של עצמאות, אחריות וביטחון עצמי".

sheen-shitof

עוד בוואלה

הצטרפו לוואלה fiber ושדרגו את חווית הגלישה והטלוויזיה בזול!

בשיתוף וואלה פייבר

במסגרת תוכנית החינוך הפיננסי ילמדו התלמידים עקרונות יסוד של כסף וחיסכון/Pixabay.com, Ri Butov

מה כלול במקצוע החדש?

במסגרת תוכנית החינוך הפיננסי ילמדו התלמידים עקרונות יסוד של כסף וחיסכון, ריבית ואינפלציה, בניית תקציב וקבלת החלטות כלכליות מושכלות. התלמידים ייחשפו לעולם הבנקאות, לאפיקי חיסכון והשקעה ולזיהוי סיכונים והונאות. בנוסף יילמדו נושאים מעולם שוק העבודה, ובהם זכויות עובדים, תלוש שכר, חוקי העסקת נוער והשפעת טכנולוגיות מתקדמות על עולם התעסוקה.

התלמידים ילמדו על כסף, חיסכון והשקעות - בין סיכוי לסיכון במסגרת תחום זה ייחשפו התלמידים לעקרונות היסוד של עולם הכסף וההתנהלות הכלכלית האישית, וילמדו בין היתר:

  • מהו כסף כאמצעי תשלום וכמוסכמה חברתית והקשר בין כסף לערכים.
  • כוח הקנייה של הכסף: אינפלציה, מדד המחירים לצרכן והשפעתם על חיי היומיום.
  • מושגי יסוד בריבית: ריבית פשוטה וריבית דריבית ומשמעותם לאורך זמן.
  • חיסכון: מטרות חיסכון, חשיבות התכנון הכלכלי, צריכה עתידית והטיות התנהגותיות.
  • קבלת החלטות בעולם של אי־ודאות: סיכון מול סיכוי, שנאת סיכון והשפעתה על בחירות פיננסיות.
  • היכרות עם עולם ההשקעות: שוק ההון, מניות, אגרות חוב, מדדים, חברה פרטית מול ציבורית.
  • אפיקי השקעה נוספים: נדל"ן, מטבע חוץ, יזמות, הון אנושי. ו-זיהוי נורות אזהרה בעולם ההשקעות והגנה מפני הונאות.
התלמידים ירכשו הבנה בסיסית של המערכת הפיננסית בישראל/ShutterStock

התלמידים ירכשו הבנה בסיסית של המערכת הפיננסית בישראל וילמדו על סוגי אמצעי תשלום והמעבר לעולם דיגיטלי. תפקידי הבנק המסחרי: חשבון בנק, עמלות, מסגרת אשראי וקריאת תדפיס בנק. תפקיד הבנק המרכזי ושמירה על יציבות המחירים במשק. כיצד נקבעת הריבית ומה השפעתה על חיסכון, הלוואות והמשק כולו. צרכנות מודעת וקבלת החלטות פיננסיות, בניית תקציב אישי ומשפחתי, הצבת מטרות כספיות, כיצד נקבעים מחירים ועוד.

כמו כן גם לגבי שוק העבודה בעולם משתנה ומיומנויות עבודה בסיסיות, בין היתר היכרות עם חוקי העסקת נוער וזכויות עובדים. קריאת תלוש שכר והבנת מרכיביו. התערבות ממשלתית בשוק העבודה והשפעתה. השפעת טכנולוגיות מתקדמות ובינה מלאכותית (AI) על שוק העבודה. חיבור בין השכלה, מיומנויות, תעסוקה ופנסיה ו-פיתוח תחושת מסוגלות, אחריות ועצמאות כלכלית לקראת השתלבות בעולם העבודה.

בימים אלה במשרד החינוך משלים את היערכות היישום וההטמעה בבתי הספר/שלומי גבאי

בימים אלה במשרד החינוך משלימים את היערכות היישום וההטמעה בבתי הספר, לרבות הכשרת צוותי חינוך, ליווי פדגוגי ופיתוח חומרי למידה, לקראת הרחבת התוכנית בכלל חטיבות הביניים.

מועצת התלמידים והנוער הארצית מברכת את משרד החינוך על ההחלטה המשותפת להכניס את החינוך הפיננסי למערכת - שינוי משמעותי לעתיד הנוער. "במשך שנים מועצת התלמידים והנוער הארצית מתעקשת ופועלת להכנסת שיעורי חינוך פיננסי למערכת החינוך על מנת לקדם את המערכת למאה ה-21 ולתת לתלמידי ישראל כלים אמיתיים לבגרות, ולא רק לבחינה", נמסר.

דרור כהן, יושב ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית: "מתחילת השנה העלינו את הדרישה בפני השר בנושא עד שהבטיח לי בחדר מצב בתחילת השנה - דרור, השנה זה יקרה. החלטה זו מהווה דוגמא ומופת לשילוב נוער בקבלת החלטות משלב המדיניות וההצהרה לעבודה השוטפת המתקיימת עם גורמי המקצוע. ניתן ללמוד ממנה על חשיבות שיתוף הפעולה והקשבה לקול התלמידים והנוער בכל נושא - במערכת החינוך ובכלל. מברך בשם הנוער במדינה על ההחלטה המשמעותית".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully