וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הקואליציה מקדמת: ביטול עבירת מרמה והפרת אמונים, שבה מואשם נתניהו בכל התיקים נגדו

עודכן לאחרונה: 12.1.2026 / 12:56

חברי הכנסת מישל בוסקילה, אופיר כץ ושמחה רוטמן הניחו הצעת חוק דרמטית לביטול עבירת מרמה והפרת אמונים. בטענה שמדובר בעבירה עמומה הפוגעת בעיקרון החוקיות ומעניקה כוח חריג לגורמי האכיפה. יו"ר האופוזיציה: "הקואליציה הכריזה מלחמה נגד ישראל הדמוקרטית"

משפט נתניהו, ביהמ"ש מחוזי תל אביב. 12 בינואר 2026/אורי סלע

חבר הכנסת מישל בוסקילה, יו"ר הקואליציה אופיר כץ ויו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט שמחה רוטמן הניחו הבוקר (שני) הצעת חוק המבקשת לבטל את עבירת מרמה והפרת אמונים מהדין הפלילי. מדובר בעבירה שבגינה מואשם ראש הממשלה בנימין נתניהו בכל תיקי האלפים המתנהלים נגדו בבית המשפט. לדבריהם, מטרת החוק היא לשים סוף לעמימות משפטית ולאכיפה בררנית נגד נבחרי ועובדי ציבור.

לעבירה זו חשיבות מיוחדת בזמן הנוכחי, שכן היא מהווה את אחד מהאישומים העיקריים נגד נתניהו בתיקי 1000, 2000 ו-4000. יוזמי ההצעה טוענים כי מדובר ב"עבירת סל עמומה", הפוגעת בעיקרון החוקיות שלפיו אין עבירה ואין עונש אלא אם נקבעו במפורש בחוק.

ביטול העבירה, אם יאושר, יעלה את השאלה אם יש להחליפה בחקיקה אחרת, כפי שנעשה במדינות אחרות קודם לכן. שאלה נוספת תהיה אם נתניהו יוחרג מביטול החוק. מצב בו תיקי נתניהו יוחרגו מההצעה, בניסיון להימנע מהאשמות בחקיקה פרסונלית, יחזק גם הוא את קמפיין נתניהו נגד מערכת המשפט.

העבירה זכתה לאורך השנים לביקורת חריפה מצד משפטנים מכל קצות הקשת הפוליטית, בשל הכוח הרחב שהיא מעניקה לגורמי התביעה והאכיפה, והחשש כי נעשה בה שימוש לאכיפה בררנית או מוטה. בדברי ההסבר נטען כי מערכת האכיפה משתמשת בעבירה כדי "למשטר" נבחרי ציבור ועובדי מדינה, תוך קביעה בדיעבד של גבולות הפליליות.

חוק לעזרת חבר?. בנימין נתניהו/פלאש 90, יונתן זינדל

עוד נטען כי שורה של תיקים שנפתחו בעבירה זו, לוו באמצעים דרקוניים כגון האזנות סתר, חדירה לטלפונים ומעצרים מתוקשרים - אך בהמשך התפוררו. יוזמי ההצעה מדגישים כי בדין הישראלי קיימות ממילא עבירות ברורות למאבק בשחיתות, בהן שוחד, הלבנת הון, הונאה, זיוף, שיבוש וסחר במידע פנים.

לצד ביטול העבירה, ההצעה מבקשת לקבוע עבירות חדשות ומוגדרות היטב, בהן ניגוד עניינים בקרבה ראשונה וסחר במידע פנים ממשלתי, וכן לקדם רפורמה מקבילה לחיזוק הדין המשמעתי וכללי האתיקה בשירות הציבורי.

בדברי ההסבר צוין גם כי מעולם לא הוגש כתב אישום נגד שופט או פרקליט בעבירת מרמה והפרת אמונים, זאת חרף ניגודי עניינים שונים שעלו לאורך השנים. עוד הובאו דוגמאות ממדינות כמו אוסטרליה, דרום אפריקה ומדינות בארה"ב, שבהן בוטלו עבירות דומות בשל הפגיעה בעקרונות יסוד של צדק ומשפט.

הצעת החוק צפויה לעלות בשבוע הבא לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה.

sheen-shitof

עוד בוואלה

הצלחה אמיתית: שביעות רצון של למעלה מ-94% בטיפולי הרזיה

בשיתוף אברהמסון

"זו לא רפורמה, זו הפיכה על-מלא". יו״ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, שמחה רוטמן/פלאש 90, יונתן זינדל

איך זה ישפיע?

עבירת מרמה והפרת אמונים נועדה לאפשר העמדה לדין בסעיף מופחת משוחד במקרי ניגוד עניינים של נבחרי ציבור. "עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, דינו - מאסר שלוש שנים", מגדיר סעיף 284 לחוק העונשין.

עמימות העבירה הייתה מקור למחלוקת לאורך השנים. מומחים הלינו על הגדרתה הרחבה, כעבירת "סל" או "מסגרת" המאפשרת שיקול דעת רחב, ייתכן מדי, לבית המשפט בהכרעה בעניינה. לצד זאת, טענו, היא מקנה לפרקליטות יכולת לעבות כתבי אישום באמצעותה. למרות הגבולות המטושטשים, דוחות ושופטים קבעו שוב ושוב כי העבירה חיונית לצורך מינהל תקין וטוהר המידות של נבחרי ציבור.

נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק מנה שלושה ערכים שעליהם מגנה העבירה, בהם אמון הציבור בעובדי הציבור, טוהר המידות של פקידי הציבור, והגשמת האינטרס הציבורי דרך פעילות תקינה של המינהל הציבור. ברק קבע כי עבירות מסוג זה "מכרסמות בעבותות הקושרות אותנו כבני חברה אחת. הן מפרות את האמון של פרט בפרט, ושל הפרט בשלטון. הן מעודדות זלזול ברשויות הציבור ובעובדי הציבור. הן מטפחות ציניות כלפי רשויות המינהל וכלפי הסדר החברתי הקיים. הן פוגמות באמון של הפרט בתפקודו של הכלל, ובכך מערערות את היציבות החברתית".

"הקואליציה הכריזה מלחמה"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בתגובה להצעת החוק: "יש עתיד תעמוד כחומה בצורה ותלחם בנסיונות להפוך את ישראל למדינה מושחתת ולא דמוקרטית. נלחם נגד הטירוף הזה בכנסת, ברחובות ובבתי המשפט, ונעצור אותו. זו לא רפורמה, זו הפיכה על-מלא שתהפוך את ישראל למדינת עולם שלישי כושלת ונחשלת. הקואליציה הכריזה מלחמה נגד ישראל הדמוקרטית והמתקדמת, ואנחנו נתגייס ונלחם כדי להגן עליה".

הרמטכ"ל לשעבר ויו"ר מפלגת 'ישר!' גדי איזנקוט הגיב: "קואליציית שבעה באוקטובר פועלת לבטל את עבירת 'מרמה והפרת אמונים' שבה מואשם נתניהו. זו אותה הקואליציה שבמשמרת שלה התרחשו המרמה והפרת האמונים החמורים בתולדות ישראל - בין המדינה לבין אזרחיה. מאז, הם מתחמקים מהקמת ועדת חקירה אמיתית, בורחים מאחריות ומסרבים לחזק את צה"ל בחיילים נדרשים בזמן מלחמה".

חבר הכנסת הרב גלעד קריב בתגובה להצעה: "עם כל הצעת חוק, הולכת ומתבהרת המטרה של ההפיכה המשטרית: ביטול האישומים הפליליים נגד נתניהו, הצבתו מעל לחוק, וחסינות לשרי הממשלה העבריינים לעשות ככל העולה ברוחם. הצעת החוק לביטול העבירות בהן נתניהו נאשם לא תעבור. היא לא תעבור כי הציבור הדמוקרטי בישראל לא יתן לה לעבור. נילחם בהצעה הזאת בוועדות ובמליאה. בכל הכוח".

מי לדעתך יהיה ראש הממשלה לאחר הבחירות הקרובות

בנימין נתניהו
נפתלי בנט
גדי איזנקוט
יאיר גולן
אביגדור ליברמן
יאיר לפיד
4215 משתתפים

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully