וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הממשלה וההתערבות בחקירות: מכתבי האזהרה החריגים של היועמ"שית

עודכן לאחרונה: 25.12.2025 / 14:08

היועמ"שית שיגרה מכתב ליועצת המשפטית של הכנסת ובו קראה "לשים סוף" ל"שימוש לרעה" בוועדות הכנסת על ידי פוליטיקאים, בכל הנוגע לחקירות פליליות שמתקיימות. בהרב-מיארה תקפה גם את האופן שבו מתייחסים ליועצים המשפטיים בוועדות

גלי בהרב מיארה, היועצת המשפטית לממשלה, כנס עורכי הדין 2025/ביני אשכנזי

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שיגרה בימים האחרונים שני מכתבי אזהרה חריגים שבהם התריעה מפני שימוש גובר בוועדות הכנסת לצורך התערבות בהליכים פליליים תלויים ועומדים, וכן מפני שיח פוגעני ואלים כלפי נציגי הייעוץ המשפטי והפרקליטות. לדבריה, מדובר בתופעות שמתרחבות ופוגעות בעיקרון הפרדת הרשויות ובהתנהלות התקינה של השירות הציבורי.

במכתב ששלחה ליועצת המשפטית של הכנסת, שגית אפיק, עמדה בהרב-מיארה על כך שלמרות הנחיות שניתנו ליו"ר ועדות הכנסת להימנע מדיונים הנוגעים לחקירות פעילות או להליכים משפטיים קונקרטיים, בפועל נמשכת ואף מתרחבת תופעה של זימון גורמי אכיפת החוק לדיונים מסוג זה. לדבריה, במסגרת אותם דיונים נדרשים הגורמים למסור מידע ומסמכים מתוך תיקים המתנהלים בזמן אמת.

בהרב-מיארה קבעה כי מדובר ב"שימוש לרעה" בסמכויות הפיקוח של הכנסת, שאינו מתיישב עם תפקידה ופוגע באופן מהותי בעיקרון היסוד של הפרדת הרשויות. לדבריה, יוזמות כאלה נועדו להשפיע על הליכים פליליים תלויים ועומדים, להביא לשיבוש חקירה ולהרתיע עובדי ציבור מלמלא את תפקידם, ובכך נפגעת עצמאות גורמי האכיפה והשירות הציבורי כולו.

המכתב המלא של בהרב-מיארה לפרקליטות והייעוץ המשפטי
המכתב המלא של בהרב-מיארה ליועמ"שית הכנסת

היועמ"שית גלי בהרב מיארה. מתריעה משיח פוגעני כלפי הפרקליטות והייעוץ המשפטי/פלאש 90, יונתן זינדל

שיח מבזה ואלים בוועדות הכנסת

במכתב הובעה גם דאגה חריפה מתופעה נוספת, שלדברי היועצת המשפטית לממשלה הולכת ומתפתחת ל"ממדים מטרידים": האופן שבו מתייחסים חברי כנסת לנציגי מערך הייעוץ המשפטי הציבורי והפרקליטות בדיוני הוועדות. בהרב-מיארה ציינה כי נציגים זוכים לא אחת לאמירות מבזות ומשפילות, הכוללות שימוש בשפה אלימה ומאיימת, וכי מדובר כבר בנורמה ולא בחריג. לדבריה, לעתים אף יושבי ראש ועדות הם שמובילים את השיח הפוגעני ומונעים מהנציגים להשמיע את עמדתם המקצועית.

"לא נשלים עם מציאות זו", כתבה בהרב-מיארה, והוסיפה כי מעבר לפגיעה בכבוד הכנסת, יש בהתנהלות זו אפקט מצנן על עובדי המדינה, העלול להביא לפגמים מהותיים בדיוני הכנסת ובהליכי החקיקה. היא קראה לאפיק לפעול ללא דיחוי למיגור שתי התופעות ולהבטחת פעילות תקינה של הרשויות.

sheen-shitof

עוד בוואלה

נלחמים ביוקר הנדל"ן: כך תוסיפו לבית חדר ביום אחד

בשיתוף קבוצת גוטליב אלומיניום

היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק. מתרחבת תופעה של זימון גורמי אכיפת החוק לדיונים פליליים/דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

המסר לבכירי המערכת המשפטית

במקביל, שיגרה היועצת המשפטית לממשלה מכתב פנימי לבכירי הפרקליטות, מערך ייעוץ וחקיקה והיועצים המשפטיים במשרדי הממשלה. במכתב זה הבהירה כי השירות המשפטי הציבורי לא יירתע מביצוע תפקידו. "נמשיך למלא את מלאכתנו באופן מקצועי, עצמאי, ממלכתי ונטול פניות, בנאמנות לציבור ולשלטון החוק", כתבה.

בהרב-מיארה הדגישה כי עובדי הייעוץ המשפטי והפרקליטות ימשיכו להשתתף בדיוני הכנסת, ללוות חקיקה ולסייע לפיקוח הפרלמנטרי, תוך הקפדה על גבולות הסמכות ועל עצמאות שיקול הדעת המקצועי. לצד זאת, ביקשה כי כל מקרה של שיח מבזה, אלים או מאיים, וכן כל ניסיון לקיים דיונים הנוגעים לחקירות פעילות או להליכים תלויים ועומדים, יוצף בפניה באופן מיידי, כדי שניתן יהיה לפעול מול הגורמים המוסמכים.

ניסיונות ההתערבות בחקירות

דוגמה לאחת מאזהרותיה של בהרב-מיארה היא המקרה שבו זומנה לדיון בכנסת, שעסק בחקירה המתנהלת בעניינה של הפצ"רית לשעבר יפעת תומר-ירושלמי. במקרה זה, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה וראש מחלקת חקירות המשטרה, ניצב בועז בלט, לא הגיעו לדיון בכנסת בנושא ניגודי עניינים לכאורה בחקירה, בנימוק של חשש לשיבוש החקירה.

יו"ר הוועדה עמד על חובת ההתייצבות והתריע מפני צעדים פרלמנטריים. האירוע ממחיש, הלכה למעשה, את המתח שעליו התריעה היועמ"שית במכתביה בין סמכויות הפיקוח של הכנסת לבין הצורך לשמור על עצמאות גורמי האכיפה ועל הליך פלילי תקין.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully