אילן לוטן, בכיר בשב"כ לשעבר, טען היום (רביעי) בראיון לרדיו 103FM כי הציבור מצפה לשמוע את דברי ראש השב"כ לשעבר - רונן בר. בנוסף, לדעתו מינויו של ראש שב"כ החדש דוד זיני, לא יביא לשינוי ברוח הארגון כי גם בעבר היו ראשי שב"כ ממגזר האמוני שלא מכירים את עולם התוכן ואת השפה.
"רונן בר דיבר על מספר נושאים, הוא דיבר על הצורך בוועדת חקירה ממלכתית, ומצד שני הוא דיבר על האתגרים הביטחוניים העצומים שעומדים בפני מדינת ישראל בעשורים הקרובים - שני הדברים שזורים זה בזה", טען לוטן. "צריך גוף שיסתכל בראייה ממלכתית. אני מכיר את התחקירים העמוקים שביצע שב"כ, כצה"ל ביצע תחקירים, אבל אין אף אחד שישב ובחן את סיבות השורש בראייה לאומית ורחבה של כלל הגופים על מנת שלא יישנה 7 באוקטובר".
"האם נכון שהוא דיבר או לא דיבר, רונן בר הוא היום אזרח, אני חושב שהציבור מצפה לשמוע אותו". אמר לוטן והוסיף: "אני לא דוברו של רונן, אבל כמדומני גם בנאום שלו אתמול באוניברסיטת תל אביב הוא אמר שהוא אישית והארגון שהוא עמד בראשו כשל במחדל הגדול בתולדות מדינת ישראל. אין חולק על זה שהשירות כארגון ומי שעמד בראשו, יש להם חלק מאוד משמעותי באסון הנורא של 7 באוקטובר".
"גם ראשי שב"כ קודמים הגיעו מהמגזר האמוני"
בהמשך השיחה לוטן דיבר על ראש שב"כ החדש - דוד זיני. "האם מינויו הביא לשינוי ברוח שב"כ? אני מזכיר שהיו ראשי שב"כ קודמים שהגיעו מהמגזר האמוני. בסוף - מה שרואים מכאן לא רואים משם", השיב לוטן.
"הארגון הזה הוא מאוד ממלכתי. נכון שתקופת הלימוד של ראש שב"כ הנוכחי זיני תהיה ארוכה יותר, כי הוא לא מכיר את עולם התוכן, והוא לא מכיר את השפה, ואני לא מדבר על השפה הערבית", המשיך לוטן. "כרגע אני לא רואה שינוי דרמטי שבו פתאום השירות משנה את אופיו ופעילותו ב-180 מעלות, ואני מעריך שזה גם לא מה שיקרה".
כניסת שב"כ לעולם האזרחי
לוטן התייחס לניסיונות לרתום את שב"כ למלחמה בארגוני הפשע במגזר הערבי: "יש גם גורמים בתוך השירות שמצדדים בעמדה הזאת כי הם אומרים שהדבר הזה פוגע בביטחון מדינת ישראל, כי אותו נשק במגזר הערבי, יוכל מחר ב'שומר חומות 2' לעבור את מה שנקרא 'היפוך קנים'".
עם זאת הוא הזהיר כי כל פעילות בכיוון הזה צריכה להינקט במשנה זהירות. "יש לזה משמעויות: מה יהיו גבולות הטיפול אם בכלל? יש גם עניין של חשיפת שיטות ויכולות. גם אם זה יתבצע, אני מקווה שזה יקרה לאחר עבודת מטה מסדרת, ולא באיזו החלטה פופוליסטית של גורם כזה או אחר".
