וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

התמונה העגומה: עלייה דרמטית באירועי אלימות כלפי נשים - וצניחה במעבר למקלטים

עודכן לאחרונה: 17.11.2025 / 5:48

משרד הרווחה והביטחון החברתי מפרסם נתונים עדכניים על היקף התופעה, ומציג את השפעות השנתיים האחרונות. במרכזי אלומה, ניתן לראות עלייה של כ-245% בפניות. לצד זאת, הירידה נובעת מחשש קורבנות האלימות לבצע מהלכים משמעותיים הכוללים עזיבה של ביתן, בתקופת מלחמה

אלימות נגד נשים. צילום: Shutterstock, עיבוד תמונה
"העלייה ניכרת באלימות כלפי אישה בתוך מערכת זוגית (7%) ובאלימות כלפי ילדים (38%)". אילוסטרציה/עיבוד תמונה, צילום: Shutterstock

לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, שיצוין ביום שני, ה-25 בנובמבר, משרד הרווחה והביטחון החברתי פרסם היום (שני) נתונים שנתיים עדכניים על אודות היקף המגמה. על רקע המלחמה בישראל בשנתיים האחרונות, עולה מהנתונים תמונה מורכבת: עלייה בפניות למוקד 118 ולמרכזי אלומה, לצד ירידה במספר הנשים שפונו למקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן.

הנתונים מצביעים על עלייה מתונה של 2% בכלל הפניות למוקד 118 של משרד הרווחה והביטחון החברתי בנושא אלימות במשפחה. זאת לעומת השנה הקודמת - 2,144 לעומת 2,100 פניות בתקופה המקבילה. העלייה ניכרת בתחומי האלימות כלפי אישה בתוך מערכת זוגית (7%) ואלימות כלפי ילדים (38%).

במרכזי אלומה, אפשר לראות עלייה של כ-245% בפניות מ-2024 ל-2025. פתיחת מרכז שלישי בראשון לציון בנובמבר שנה שעברה תרם להנגשת השירות לאוכלוסייה גדולה יותר, ומרכז רביעי צפוי להיפתח בבאר שבע בקרוב.

"במרכזי אלומה, אפשר לראות עלייה של כ-245% בפניות מ-2024 ל-2025". גרף העלייה העדכני/אתר רשמי, משרד הרווחה

הירידה בהפניות למקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן, נמשכה גם במחצית הראשונה של 2025. על פי הערכות גורמי המקצוע הדבר נובע מפיתוח של שירותי רווחה מגוונים לטיפול באלימות במשפחה כמו מרכזי אלומה וליווי של נשים על ידי תכניות כגון "סיירת מיכל", שמופעלות במשותף על ידי פורום מיכל סלה ומשרד הרווחה ותכניות של המרכזים לטיפול באלימות במשפחה. אך לצד זאת, הירידה נובעת גם מחשש הנשים לבצע מהלכים משמעותיים הכוללים עזיבה של ביתן בתקופת חירום.

משרד הרווחה והביטחון החברתי מפעיל 17 מקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן ברחבי הארץ, חלקם ייעודיים לחברה הערבית ולחברה הדתית-חרדית, והם מהווים כלי מרכזי של המשרד בסיוע בהגנה על נשים.

sheen-shitof

עוד בוואלה

קק"ל מעודדת לימודי אקלים באמצעות מלגות לסטודנטים צעירים

בשיתוף קק"ל

"הירידה בפנייה למקלטים - מחשש הנשים לעזוב את ביתן בזמן מלחמה". מקלט לנשים מוכות/ראובן קסטרו

שימוש באמצעי פיקוח אלקטרוניים

מאז תחילת השימוש באמצעי פיקוח אלקטרוניים, התקבלו 120 הפניות מבתי המשפט לשימוש שכזה, מתוכן הוטלו כ-35 צווים לאמצעי פיקוח אלקטרוניים. יש לציין כי במקרים שבהם לא הוחלט על פיקוח, הסיבות כללו משיכת תלונה על ידי האישה, מעצר החשוד או חסם משפטי. הנתונים מציגים עלייה מתמדת בשימוש בכלי החדש. במהלך 2025.

אמצעי נוסף לטיפול באלימות כלפי נשים, הינו הטיפולים הממושכים במרכזי המניעה של משרד הרווחה והביטחון החברתי. המשרד מפעיל כיום כ-175 מרכזים למניעת אלימות במשפחה ברחבי הארץ, מתוכם 59 ייעודיים לחברה הערבית ו-5 לחברה החרדית. בשנת 2024 טופלו במרכזים אלו 12,010 אנשים, ירידה של כ-10% לעומת 2023 כתוצאה מקושי באיוש משרות מטפלים בתקופת המלחמה.

"בעזרת 'סיירת מיכל' - 332 נשים קיבלו מיגון בית, לחצן מצוקה וחיבור ישיר לחברת אבטחה"/באדיבות המשפחה

האפקט של "סיירת מיכל"

החל מה-1 בינואר 2025 מפעיל משרד הרווחה, בשיתוף פורום מיכל סלה, את תכנית "סיירת מיכל" - מיזם ייחודי שנועד להגן על נשים המצויות בסיכון לאלימות. במסגרת שיתוף הפעולה, 332 נשים קיבלו סל הגנה אישי הכולל מיגון בית, לחצן מצוקה וחיבור ישיר לחברת אבטחה. התוכנית, שממומנת ומופעלת במשותף על ידי משרד הרווחה והעמותה, היא שירות חדש במערך ההגנה על נשים מאוימות.

מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני, מסר: "משרד הרווחה בשיתוף הוועדה הבין משרדית למאבק באלימות במשפחה עשה קפיצת מדרגה משמעותית ביותר בפיתוח השירותים להתמודדות עם התופעה הקשה של אלימות המשפחה". עוד הוסיף כי "לצד זה, אנו מתמודדים עם האתגרים שיצרה המלחמה כגון חשש של נשים לבצע שינוי או לפנות לעזרה ועל כן אנו מגבירים את המאמצים להנגיש את השירותים לכלל האוכלוסייה. גורמי המקצוע במשרד הם המומחים הגדולים בישראל בהתמודדות עם האלימות במשפחה ואני סומך עליהם שיעמדו באתגר ויסייעו לנשים ולגברים לצאת ממעגל האלימות".

סמנכ"לית וראש מנהל שירותים חברתיים, אתי קיסוס, הוסיפה: "הנתונים מעודדים ומדאיגים גם יחד. מעודדים - כי יש עלייה בפניות וזה אומר שנשים וגברים באים לבקש סיוע ועזרה. מדאיגים כי אנחנו יודעות שהיקף התופעה גדול יותר ורבות עדיין נרתעות מלפנות". לאחר מכן הדגישה קיסוס ואמרה: "כל אישה שחווה אלימות צריכה לדעת - יש מי שרואה אותך, שומע אותך ומוכן לסייע. בשנים האחרונות המשרד ביחד עם שותפים רבים נוספים פיתח שירותים חדשניים ואפקטיביים לסייע הן לנשים והן לגברים לצאת ממעגל האלימות, ואני קוראת לכל מי שמתמודדים עם התופעה לא לחשוש ולפנות אלינו לקבלת עזרה".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully