לאחר שנשיא המדינה יצחק הרצוג הודיע היום (רביעי) כי קיבל איגרת מהנשיא טראמפ שבה קרא לו להעניק חנינה לראש הממשלה בנימין נתניהו, האחרון צייץ הערב והודה לנשיא טראמפ, על תמיכתו "המדהימה". עוד אמר נתניהו: "כמו תמיד, אתה ניגש ישר לנקודה ואומר את הדברים כפי שהם. אני מצפה להמשך השותפות שלנו לחיזוק הביטחון ולהרחבת השלום".
בעקבות הקריאה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, לנשיא יצחק הרצוג לתת חנינה לנתניהו, מזכיר סמנכ"ל המשפט בתנועה לאיכות השלטון, עו"ד תומר נאור, כי לפי חוק יסוד במדינת ישראל - רק מי שהורשע ונקצב דינו רשאי לקבל חנינה מהנשיא.
לדברי נאור, "חוק יסוד המדינה קובע כי לנשיא המדינה הסמכות לחון עבריינים, זאת אומרת שרק אדם שהורשע בדין ונקצב עונשו יוכל לקבל חנינה מהנשיא". הוא הדגיש כי "ראש הממשלה נתניהו אוחז כרגע בתואר הלא מחמיא נאשם, אשר עדיין לא הורשע בדין, וקיימת לו חזקת החפות", כך שלא ניתן בעת הזאת להעניק חנינה לנתניהו על אף בקשת טראמפ.
בהיסטוריה של מדינת ישראל נרשם מקרה חריג אחד בלבד שבו ניתנה חנינה טרם הרשעה - בפרשת קו 300, שבה העניק הנשיא חיים הרצוג, אביו של הנשיא הנוכחי, חנינה מוקדמת לאנשי השב"כ. גם אז, פסק בית המשפט העליון כי מדובר ב"מקרה חריג שבחריגים", ברוב דחוק של שניים נגד אחד: השופטים מאיר שמגר ואליעזר פורת אישרו את המהלך, בעוד אהרן ברק סבר כי לשון החוק ברורה ואינה מאפשרת חנינה מראש.
"אם רוצה ראש הממשלה הנאשם נתניהו לקבל חנינה - פתוחה בפניו הדרך להודות בעבירות המיוחסות לו, להיות מורשע בדין, ולאחר מכן לפנות אל הנשיא בבקשה כי יחון אותו, על פי הוראות החוק", סיכם נאור.
