אלוף (מיל') ישראל זיו, לשעבר ראש אגף מבצעים במטכ"ל, אמר בראיון ל-103fm כי תחקירים פנימיים בצה"ל נחוצים כדי לשלוף מסקנות, אך הם אינם מספיקים וכי יש להקים ועדת חקירה ממלכתית שתבחן את הכשלים של 7 באוקטובר. "הצבא חייב לחקור את עצמו כי זה מטה לחמו - אם הוא לא יחקור את עצמו הוא לא יפיק לקחים", אמר זיו, והוסיף: "אירוע כל כך חמור ומורכב כמו מלחמה... נדרש תחקיר ברמה הרבה יותר בכירה ומקצועית. אי אפשר להסתפק בתחקיר של הצבא".
זיו הסביר כי חלק מהתחקירים הפנימיים היו שטחיים מדי: "חלק מהתחקירים לא היו מתוך ניסיון להסתיר, אלא פשוט לא מספיק נוקבים". לדבריו, בתקופתו של "הרצי" מונה צוות של שישה אלופים שסקר את התחקירים והביע הערות דומות לאלה שהעלה סמי תורג'מן.
הקצין הבכיר לשעבר גם האשים גורמים פוליטיים בהתנגדות להעמקת הבדיקה: "הרצי מינה כבר בסוף נובמבר 2023 ועדת חקירה מטעמו שמינתה אלופים חיצוניים, ומי שהתנגד לזה היה ראש הממשלה שחשש שהחקירה תגיע לרגליו", אמר זיו.
בהתייחס לשאלה האם יש להיאחז בעמדה לא לאפשר למחבלים הלכודים ב'כיס רפיח' לצאת לחופשי, זיו הקטין את חשיבות הנושא: "המהלך הזה סייע בסוף להחזיר את הדר ז"ל ויחזיר את ארבעת החללים האחרונים, האירוע לא משנה מהותית שום דבר שם". הוא הוסיף כי מעבר לקו הצהוב יש כ-10,000 מחבלים חמושים החוזרים לשליטה בעזה, ולכן הדיון סביב המאות הלכודים "החשיבות שלהם היא כלום".
"זוהי רק קצה הקרחון", הזהיר זיו, והדגיש שהאתגרים העיקריים הם מורכבים בהרבה: "מי הולך לשלוט בעזה? איך אנחנו מפרקים את חמאס? הדומיננטיות הטורקית, ההלאמה של כל עזה על ידי האמריקנים וחבר המדינות הערביות - הבעיות הרבה יותר כבדות מאשר המחבלים האלה".
הראיון ממקם את זיו בין הקולות הקוראים לשילוב של בדיקה פנימית בצה"ל ובדיקת חקירה ממלכתית עצמאית, תוך הדגשת הממד המדיני־אסטרטגי של משימות השיקום וההשלכות על שליטת ישראל בעזה.
