נשיא צרפת, עמנואל מקרון, כתב היום (חמישי) בחשבון ה-X כי מדינתו תכיר במדינה פלסטינית באופן רשמי בעצרת הכללית של האומות המאוחדות. מבין המברכים על ההחלטה, ספרד וארגון חמאס.
"נאמן למחויבותה ההיסטורית של צרפת לשלום צודק ובר־קיימא במזרח התיכון. החלטתי שצרפת תכיר במדינת פלסטין בספטמבר הקרוב. הדחיפות כיום היא שהמלחמה בעזה תיפסק ושהאוכלוסייה האזרחית תקבל סיוע. השלום אפשרי", כתב.
לדבריו, "יש צורך מיידי בהפסקת אש, בשחרור כל החטופים ובסיוע הומניטרי נרחב לאוכלוסייה בעזה. יש גם צורך להבטיח את פירוז חמאס, לאבטח ולשקם את עזה. לבסוף, יש לבנות את מדינת פלסטין, להבטיח את יכולת הקיום שלה ולאפשר לה, תוך קבלת פירוזה והכרה מלאה בישראל, לתרום לביטחונם של כל תושבי המזרח התיכון. אין אלטרנטיבה".
מקרון כתב לסיום כי "הצרפתים רוצים שלום במזרח התיכון. עלינו, הצרפתים, יחד עם הישראלים, הפלסטינים, שותפינו האירופים והבינלאומיים, להוכיח שזה אפשרי. לאור ההתחייבויות שקיבל על עצמו נשיא הרשות הפלסטינית מולי, כתבתי לו את נחישותי להתקדם. נשיג את השלום".
בארגון חמאס גם כן בירכו על החלטת מאקרון והודיעו כי הם "מברכים על הצהרתו של מאקרון, מדובר בצעד חיובי בכיוון הנכון לעבר הוגנות כלפי העם הפלסטיני ומדובר בכישלון של ישראל לסלף עובדות או למנוע את רצון העמים החופשיים".
בחודש מאי, ספרד, נורווגיה ואירלנד הכירו במדינה פלסטינית, על רקע המלחמה בעזה והיעדר אופק מדיני בין ישראל לפלסטינים.
ראש ממשלת נורווגיה, יונס גר סטורה, אמר כי "אנחנו חייבים להשאיר בחיים את החלופה היחידה שמציעה פתרון פוליטי לישראלים ולפלסטינים גם יחד: שתי מדינות, החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון". לדבריו, ההכרה במדינה פלסטינית משמעה תמיכה ב"כוחות המתונים" שנחלשו בעקבות "המלחמה האכזרית והממושכת".
הוא הוסיף כי מדובר ב"מסר חזק" למדינות נוספות ללכת בעקבות נורווגיה ומדינות אחרות באירופה, ולהכיר במדינה פלסטינית. "המטרה היא להקים מדינה פלסטינית אחודה מבחינה פוליטית, הנובעת מהרשות הפלסטינית", הצהיר. "אנחנו מאמינים שפתרון שתי המדינות הוא אינטרס ישראלי".
ראש ממשלת אירלנד, סימון האריס, אמר כי לקראת ההכרזה היום, הוא שוחח עם כמה מנהיגים ועמיתים נוספים ברחבי העולם, והוא "בטוח שמדינות נוספות יצטרפו אלינו בנקיטת הצעד החשוב הזה בשבועות הקרובים". לדבריו, "פתרון שתי המדינות הוא הנתיב האמין היחיד לשלום ולביטחון עבור ישראל, פלסטין ואזרחיהן".
האריס ציין שלהכרה במדינה יש חשיבות מיוחדת עבור אירלנד, בהתחשב בהיסטוריה שלה. "לקחת את מקומנו על הבמה העולמית ולהיות מוכרים על ידי אחרים כבעלי הזכות להיות שם היה עניין בעל חשיבות עליונה עבור מייסדי המדינה שלנו", אמר.
הוא הוסיף כי אירלנד מכירה באופן חד־משמעי בישראל ובזכותה להתקיים "בביטחון ובשלום עם שכנותיה", וקרא להשיב באופן מיידי את כל החטופים הישראלים מעזה.