חמאס הסכים להצעה להפסקת אש ולשחרור חטופים, אך תשובתו כוללת הערות לגבי מנגנון הסיוע ההומניטרי, נסיגת צה"ל וערבויות להפסקת המלחמה, כך מסרו היום (רביעי) מקורות פלסטיניים לערוץ "אל־ערביה" הסעודי, והדגישו כי ההחלטה נמצאת עכשיו בידי ישראל.
מוקדם יותר, בשארה בחבח, איש העסקים האמריקני ממוצא פלסטיני שמעורב במשא ומתן כתב בפייסבוק: "המתווכות מחכות כמה ימים לתשובת חמאס והעיכוב בעניין גובה עשרות קורבנות מדי יום". לדבריו, "אין סיבה משכנעת לאיחור בתגובה והדרישה לשינויים היא לא מהותית. בואו נתקדם קדימה לעסקה שתאפשר לכולם לנהל משא ומתן עם ערבויות אמריקניות כדי להגיע להפסקת אש קבועה".
מקור מדיני איים: "הזמן לא פועל לטובת חמאס"
מוקדם יותר אמר גורם מדיני ישראלי כי חמאס פועל מתוך הנחה מוטעית שלפיה הזמן פועל לטובתו. בפועל - הזמן לא פועל לטובת חמאס", טען. "לא בשטחי הלחימה ולא בזירה המדינית. חמאס עוד יגלה זאת היטב".
המקור הוסיף כי כעת חמאס מציב קשיים במשא ומתן ומונע כל התקדמות בדיונים סביב נושא "המפתחות" - כלומר, התנאים לשחרור מחבלים פלסטיניים תמורת החטופים הישראלים. בכך, לדבריו, חמאס מעכב את המעבר לשלב הבא של המשא ומתן, ופועל נגד האינטרס של האוכלוסייה העזתית. "ישראל, לעומת זאת, נכונה ומעוניינת בשיחות ובהשגת העסקה", הבהיר.
נקודות המחלוקת - וההסכמות
לטענת מקורות ערביים, ישראל נוטה להסכים לכך שהנסיגה מהרצועה תכלול הישארות במספר עמדות. במקומות מסויימים, צה"ל ייסוג למרחק שבין 1-1.2 ק"מ מגבול הרצועה. בשאר המקומות, ייסוג למרחק של פחות מזה מהגבול - עד לנסיגה סופית מהרצועה בשלב השני של ההסכם של סיום המלחמה.
בסוגיית הסיוע ההומניטרי, נקודת המחלוקת סובבת סביב הישארות מתחמי החלוקה של הקרן ההומניטארית לעזה. במהלך הפסקת האש, ייכנסו לרצועה 300 משאיות עבור מתחמים אלו ו-200 למוסדות בין-לאומיים אחרים. המקורות הערביים מסרו כי משלחת חמאס למשא ומתן מתנגדת בחריפות לעניין זה - אך המתווכות עדיין מפעילות לחץ בעניין ומנסות לקרב בין גישות הצדדים.
מחבלי חמאס "אוכלים עוגות" - העזתים רעבים ללחם
ברקע הזעקה להגברת הכנסת משאיות הסיוע, דובר צה"ל בערבית, אביחי אדרעי, פרסם היום תיעודים של ארוחות שעורכים מחבלי חמאס בתוך המנהרות: "כך מחבלי חמאס מתנהגים מתחת לאדמה - הרחק מהסבל של תושבי הרצועה ובניגוד לשקרים על רעב" כתב בהודעתו.
"בעוד מנהיגי חמאס מאשימים את ישראל בשקר ההרעבה - מוכיח הקטע שפעילי חמאס מתפארים במנות האוכל שלהם בתוך המנהרות. המזון המופיע בתיעודים הללו לא נכנס במסגרת שיירות הסיוע ההומניטרי. שוב, מתגלה ההעלמת העין של מחבלי חמאס מהסבל של התושבים. אירגון זה שמפיץ שקרים לעולם על הרעבה מכוונת - גם מזלזל בהרס שנגרם לתושבי הרצועה" כתבו.