בדרום רוסיה, במקום לעצור את המושחתים - פשוט משלמים לאלה שלא. בתקשורת המקומית דווח ששוטרים במחוז רוסטוב שמסרבים לקבל שוחד זוכים כעת לתמריץ מיוחד: הם מקבלים את סכום השוחד שניסו להציע להם, באופן חוקי וממוסד.
לפי הנחיה חדשה של המינהל האזורי של משרד הפנים ברוסטוב, כל שוטר שמדווח על ניסיון לשחד אותו ולא נכנע ליצר - יתוגמל בסכום המלא שהוצע לו. המהלך, שמוגדר כ"תגמול על נקיטת עמדה מוסרית ברורה", כבר יצא לדרך, ולדברי אלכסנדר רייצ'יצקי, ראש המינהל, שוטרים ברוסטוב כבר קיבלו אלפי רובלים שהוצעו להם באופן לא חוקי והועברו אליהם כדין.
"אנחנו מחזירים לשוטרים את סכום הכסף שהוצע להם, כהכרה על עמידה נחושה מול ניסיונות שוחד", הצהיר רייצ'יצקי לסוכנות RIA Novosti. לדבריו, מדובר בכלי חינוכי שיעודד שוטרים לשמור על יושרה ובו־בזמן ילחיץ אזרחים מלהציע שוחד.
אבל מבקרי המדיניות טוענים שמדובר במהלך שעלול להתברר כחרב פיפיות ובמקום להילחם בשחיתות, הוא עשוי לעודד אותה. חברי פרלמנט ברוסיה כבר מזהירים מפני תופעה הפוכה ממה שהתכוונו - שבה שוטרים יתחילו לחפש באופן פעיל מצבים של שוחד, כדי להפליל אזרחים ולגרוף את התגמול לעצמם.
"חשבו על זה לרגע," אמר חבר הדומא אנדריי אלשבסקיך. "שוטר מושחת יכול לדרוש שוחד בחשאי, ואם משהו מסתבך - להסגיר את נותן השוחד, להיראות כמו גיבור ואז לקבל את הכסף בכל מקרה".
גם מיכאיל סטרשינוב, סגן יו"ר ועדת ביטחון ושחיתות בדומא, הרים גבה: "למה רק ברוסטוב? מאיזה תקציב משלמים את השוחד החוקי הזה? ומה מונע מהשוטרים פשוט להעמיד פנים שהם סירבו לכסף?"
עוד בנושא
כוכב העבר שיחד שוטר: "ברוסיה אם יש לך כסף אתה מעל החוק"
דוגמנית רוסייה נעצרה אחרי שניסתה לשחד בסקס שני שוטרים
כדי להוכיח שהרעיון עובד, פרסם משרד הפנים של רוסטוב הודעה בטלגרם: פקח תנועה בשם טורל ספרוב סירב לשוחד וקיבל את 30,000 הרובל שהוצעו לו כפרס. הוא לא נעצר, לא הושעה, ולא נחקר - אלא צולם, תוגמל והוצג כמודל לחיקוי.
אלא שבמערכת אכיפת החוק ברוסיה, שבה שוחד נחשב לתחום לא־רשמי אך רווח כמעט בכל דרגה - המודל הזה נראה לרבים כמו תמריץ מסוכן. הרי אם כל אינטראקציה עם אזרח עשויה להניב פרס אישי מה יקרה למוטיבציה לאכוף באמת את החוק?
גם לפי החוק הפלילי הרוסי (סעיף 291), אדם שמציע שוחד לשוטר צפוי לעמוד לדין. אבל כעת, לפי מתווה רוסטוב, השוטר לא רק מדווח אלא גם מקבל תגמול אישי בסכום המלא שהוצע לו, כאילו מדובר בבונוס על השירות.
המבקרים מזהירים שזה עלול ליצור תמריץ הפוך, שבו השוטרים יתמקדו פחות בעבירות אמיתיות, ויותר ביצירת "מלכודות שוחד". אחרי הכול, אכיפת חוק היא עבודה - אבל שוחד, פתאום, זה בונוס.