שליחו של הנשיא טראמפ, סטיב ויטקוף, צפוי להציג היום לשר לעניינים אסטרטגיים, רון דרמר, בפגישתם בבית הלבן רעיונות אמריקניים לתוכנית ליום שאחרי המלחמה בעזה - כך אמרו בכירים אמריקאים וישראלים.
למה זה חשוב
- לאחר השגת הפסקת אש שסיימה את המלחמה בת 12 הימים בין ישראל לאיראן, טראמפ דוחף להסכם הפסקת אש בן 60 ימים בעזה שיכלול שחרור חלק מהחטופים ויאפשר פתיחת משא ומתן על סיום המלחמה.
- תוכנית ליום שאחרי, שתגדיר כיצד תנוהל עזה ללא שלטון חמאס ואילו סידורי ביטחון ייקבעו כדי למנוע מחמאס להשתקם, תהיה מפתח לכל הסכם שיסיים את המלחמה.
- אם תושג הפסקת אש זמנית, תוכנית אמריקנית לגבי "היום שאחרי" עשויה לשמש בסיס למשא ומתן בין ישראל לחמאס על סיום המלחמה.
במוקד החדשות
- הנשיא טראמפ אמר לעיתונאים ביום שלישי כי הוא מתכוון להיות תקיף עם נתניהו בעניין סיום המלחמה בעזה, וכי בכוונתו לדון עם נתניהו בצעדים הבאים שם. טראמפ הביע תקווה שניתן יהיה להגיע להסכם על הפסקת אש ועסקת חטופים כבר בשבוע הבא.
- דרמר הגיע לוושינגטון ביום שני וצפוי להיפגש היום עם ויטקוף, עם שר החוץ רוביו ועם סגן הנשיא ואנס, כך לפי מקור המעורה בפרטים.
- בכירים ישראלים אומרים כי דרמר יכין את הקרקע לביקור ראש הממשלה נתניהו בבית הלבן בשבוע הבא ולפגישתו המתוכננת עם טראמפ ביום שני.
תמונת המצב
- ויטקוף צפוי לדון עם דרמר בניסיון להגיע להסכם הפסקת אש בת 60 יום עם חמאס, שיכלול שחרור של 10 חטופים חיים ו-15 גופות של חטופים מתים.
- לפי מקורות, ויטקוף מקיים בימים האחרונים שיחות עם גורמים קטארים ומצרים שמתווכים בין ישראל לחמאס, במאמץ לגבש הצעה מעודכנת להסכם.
- מקור בעל ידע ישיר אמר שויטקוף הבהיר למתווכים שטראמפ מתכוון לדחוף להשגת הסכם בימים הקרובים.
- "הנשיא מזועזע מהמראות שמגיעים גם מישראל וגם מעזה לאורך המלחמה הזו. הוא רוצה שזה ייגמר. הוא רוצה להציל חיים. העדיפות העליונה של הנשיא היא להחזיר את כל החטופים הביתה מעזה", אמרה דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט בתדרוך לעיתונאים ביום שני.
הפרטים
- לפי טיוטת ההסכם, במהלך 60 ימי הפסקת האש, ישראל וחמאס יקיימו משא ומתן על הסכם חדש לסיום המלחמה ועל הסדרי השלטון בעזה ביום שאחרי.
- ישראל דורשת שכל הסכם על הפסקת אש קבועה יכלול את סילוק חמאס מהשלטון, פירוק הזרוע הצבאית של הארגון ויציאתם לגלות של מפקדיו הבכירים.
- "לא נותרו בחיים הרבה אנשי חמאס בכירים בעזה. לא יהיה צורך באוניה כדי לצאת לגלות. תספיק גם חסקה", אמר בכיר ישראלי.
- ישראל רוצה שעזה תנוהל על ידי גורמים פלסטינים מקומיים שאינם משתייכים לא לחמאס ולא לרשות הפלסטינית, תוך מעורבות פעילה של מדינות ערב כמו מצרים, ירדן, איחוד האמירויות וסעודיה.
- בכיר ישראלי אמר כי הרעיונות שהממשל האמריקאי הציג עד כה לישראל לגבי עזה ביום שאחרי היו "בקווים כלליים בלבד".
נקודת מחלוקת
- בכירים ישראלים אומרים שנתניהו מעוניין להתקדם עם עסקה להפסקת אש בת 60 ימים, אך מדגישים שאין בינתיים כל אינדיקציה לכך שחמאס מוכן לכך.
- מנגד, חמאס טוען כי ישראל וארה"ב אינן באמת מעוניינות בעסקה, ועדיין מסרבות להתחייב לכך שכל הסכם על הפסקת אש זמנית יוביל לסיום המלחמה.
- הדרישה של חמאס להתחייבות אמריקנית ברורה לכך שהפסקת האש הזמנית תוביל לסיום קבוע של המלחמה - היא עדיין נקודת המחלוקת המרכזית בין הצדדים.
- בכיר ישראלי אמר שישראל מוכנה לרכך חלק מעמדותיה בניסיון להגיע לנוסח שיהיה מקובל גם על חמאס, אך היא לא תסכים להתחייב מראש לסיום המלחמה.
- "אין לנו בעיה לשנות חלק מהניסוחים בהסכם. חמאס רוצה ודאות שהמלחמה תסתיים - הם לא יקבלו את זה. אבל עד לקו הוודאות אנחנו מוכנים להתגמש", אמר הבכיר הישראלי.
למה לשים לב
- ביום שני קראה ישראל לתושבים פלסטינים באזורים נוספים בעיר עזה להתפנות לחלק הדרומי של הרצועה, כהכנה לאפשרות של הרחבת הפעולה הקרקעית.
- בכירים ישראלים אומרים שאם לא יתחילו בקרוב מגעים על הפסקת אש ועסקת חטופים, צה"ל ירחיב את פעולתו.
- "נעשה לעזה העיר ולמחנות המרכז את מה שעשינו לרפיח. הכל יהפוך לאבק. זו לא האופציה המועדפת עלינו, אבל אם לא תהיה תזוזה לעסקת חטופים - לא תהיה לנו ברירה", אמר בכיר ישראלי.