וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

תמשיכו לחכות: המצב הקשה של השירות הפסיכולוגי בישראל נחשף

עודכן לאחרונה: 1.7.2025 / 15:18

דוח של מרכז המחקר של הכנסת חושף שורת כשלים בהליכי הרישוי לפסיכולוגים עולים ובוגרי חו"ל, הכוללים עיכובים, חוסר שקיפות ודרישות מיותרות. הדבר מותיר אנשי מקצוע מחוץ למערכת דווקא בזמן משבר חמור בשירותי בריאות הנפש

גיא זקן, מפעיל צמ"ה, חברו של אלירן מזרחי בדיון הועדה לביקורת המדינה על רפורמת "נפש אחת" - טיפול משרד הביטחון בנכי צה"ל וכוחות הביטחון/ערוץ הכנסת, אביחי חיים

פחות מ-2% מהעולים החדשים שביקשו הכרה בהשכלתם בתחום הפסיכולוגיה בישראל החלו את ההכשרה בפועל - כך עולה מנתונים רשמיים של משרד הבריאות שהגיעו לידי וואלה. בעשור האחרון הוגשו 11,867 בקשות להתמחות, מהן כ (1%) 188 בקשות הוגשו על ידי עולים. כ-7%- (1,045 בקשות) הוגשו על ידי בוגרי לימודי פסיכולוגיה בחו"ל שאינם עולים, ויתר 10,634 הבקשות - על ידי בוגרי לימודים בישראל (92%).

הנתונים פורסמו במסגרת דוח מקיף של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שנכתב לבקשת ח"כ יוסי טייב לקראת דיון בנושא החסמים ברישוי פסיכולוגים עולים. הדוח מציג שורת כשלים מהותיים בהליכי הרישוי של פסיכולוגים בישראל - ובפרט עבור עולים חדשים ובוגרי מוסדות אקדמיים מחו"ל - מארגון "נפש בנפש" נמסר כי אכן כיום אפשר להתחיל את תהליך בדיקת המסמכים לרישום בפנקס הפסיכולוגים ולהכרה בתואר מומחה מחו"ל לפני עלייתו של המועמד לישראל, אולם, לדברי הארגון, יש מחסור בכוח אדם העוסק ברישוי פסיכולוגים במשרד הבריאות ולכן נוצר עומס על כוח האדם הקיים ותהליכי הבדיקה והאישור אורכים זמן רב.

אדם אצל פסיכולוג. ShutterStock
זמני טיפול ממושכים, דרישות מסורבלות וחוסר מדיניות אחידה. אילוסטרציה/ShutterStock
מספר הבקשות לרישום בפנקס הפסיכולוגים לפי מקום הלימוד של העולים, מתוך דוח של משרד הבריאות שהוצג בוועדת הבריאות של הכנסת. מרכז המחקר של הכנסת, דוברות הכנסת
מספר הבקשות לרישום בפנקס הפסיכולוגים לפי מקום הלימוד של העולים/דוברות הכנסת, מרכז המחקר של הכנסת
מספר העולים שהגיעו לישראל בין 2013 ל-2023 והצהירו שהם פסיכולוגים - לפי ארץ מוצא, מתוך דוח של משרד הבריאות שהוצג בוועדת הבריאות של הכנסת. מרכז המחקר של הכנסת, דוברות הכנסת
מספר העולים שהגיעו לישראל בין 2013 ל-2023 והצהירו שהם פסיכולוגים - לפי ארץ מוצא/דוברות הכנסת, מרכז המחקר של הכנסת

לפי הדוח, בין 2013 ל-2023 הוגשו למשרד הבריאות כ-11,867 בקשות להכרה בהשכלה של בוגריפ בתחום הפסיכולוגיה - מהן כאמור 1,045 מעולים. למרות זאת, משרד הבריאות לא השיב לשאלה כמה בקשות הוגשו להכרה בתעודת מומחה שניתנה בחו"ל.

לפי משרד הבריאות, תהליך הרישוי אורך כשלושה חודשים לאחר קבלת כל המסמכים. בפועל, בשנת 2023 משך הזמן החציוני שחלף ממועד פתיחת התיק עד הנפקת הרישיון היה 170 ימים קלנדריים. עבור מחצית מהפונים, מדובר בלפחות 5.7 חודשים - הזמן החציוני הארוך ביותר בעשור האחרון.

אחד הכשלים המרכזיים הוא עומס בירוקרטי חריג: העולים נדרשים לאסוף מסמכים רבים, לעיתים בשפות זרות, לאמתם נוטריונית, לתרגם ולהגישם פיזית - והמערכת אינה מאפשרת תהליך דיגיטלי מלא מחו"ל. כך, נגרמים עיכובים כבר בשלב פתיחת התיק.

המתנה ממושכת לרישוי פסיכולוגים מחו"ל. מתוך דוח של משרד הבריאות שהוצג בוועדת הבריאות של הכנסת. מרכז המחקר של הכנסת, דוברות הכנסת
משך הזמן לרישום בפנקס הפסיכולוגים בקרב בוגרי חו"ל/דוברות הכנסת, מרכז המחקר של הכנסת
יוסי טייב בהשבעת הכנסת ה-25, 15 בנובמבר 2022. ראובן קסטרו
טייב/ראובן קסטרו

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully