וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

טראמפ הבין שפוטין מבלף אותו. המהלך הבא שלו עשוי להכריע את המלחמה

עודכן לאחרונה: 27.5.2025 / 22:52

נשיא ארה"ב מחריף את הטון כלפי נשיא רוסיה, שלדבריו "השתגע לחלוטין ומשחק באש" בעקבות רצף של התקפות אוויריות נרחבות על אוקראינה. אחרי שאימץ את הקו של הקרמלין עם שובו לבית הלבן, האם טראמפ יפשיל סוף סוף שרוולים ויפגע בפוטין היכן שהכי כואב לו?

מתקפה אווירית חסרת תקדים של רוסיה על אוקראינה. 25 במאי 2025/רויטרס

אחת מהבטחות קמפיין הבחירות מופרכות ביותר של דונלד טראמפ הייתה שהוא יסיים את המלחמה באוקראינה בלא פחות מ-24 שעות. טראמפ ציין את הקשר הטוב לכאורה שיש לו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, וסבר שהסיוע הצבאי שמעניקה וושינגטון לקייב יאפשר לו להיות בעמדה חזקה בתור מתווך במשא ומתן.

אך עם שובו לבית הלבן בינואר, המציאות החלה לטפוח על פניו של הנשיא הרפובליקני. את המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה לא ניתן לסיים ביום אחד ולא בכמה חודשים בודדים. ובכלל, פוטין, שאותו התיימר טראמפ להכיר היטב, פשוט התנהג כפי שהוא יודע: שיקר, משך זמן, העביר את הכדור לצד השני.

בתחילה, לא רק שטראמפ לא התעמת איתו, הוא המשיך להדהד את שקריו שלפיהם הוא מעוניין בשלום, אף שכוחותיו לא עצרו לרגע את התקפותיהם חסרות האבחנה על ערי אוקראינה. הקרמלין והבית הלבן מיהרו להכריז ששני הנשיאים צפויים להיפגש בקרוב, אך מפגש פסגה כזה טרם קרה.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ 26 במאי 2025. רויטרס
איים להטיל סנקציות חדשות על רוסיה. טראמפ/רויטרס

למרבה הצהלה בקרמלין, טראמפ אף הסתכסך פומבית עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. הוא הטיל עליו את האחריות לפרוץ המלחמה, ואף עצר זמנית את הסיוע הצבאי והמודיעיני לקייב. טראמפ זעם על כך שזלנסקי סירב למסור את משאבי הטבע היקרים של ארצו ללא תמורה, אחרי פגישה סוערת בבית הלבן בפברואר.

טראמפ, כהרגלו, מיהר לרתום את העגלה לפני הסוסים כשהכריז חדשות לבקרים על הפסקת אש קרובה בין הצדדים. ההבנות היחידות שאליהן הגיעו קייב ומוסקבה מתחילת כהונתו השנייה של טראמפ היו הפוגה בת 30 יום מתקיפות של תשתיות אנרגיה - שגם זו הופרה מראשיתה ועד סופה.

אט-אט, סבלנותו של הנשיא האמריקני, שלא הסתיר מעולם את חיבתו הרבה לפוטין, החלה לפקוע. הוא החל למתוח ביקורת על המתקפות הרוסיות, יישר את ההדורים עם זלנסקי והודיע שהוא עשוי לזנוח את מאמצי התיווך לחלוטין.

צעד אחד, אולי המשמעותי ביותר, הוא סירב לנקוט עד כה: הרחבת הסנקציות על רוסיה. טראמפ הכריז לא אחת על ההזדמנויות הכלכליות שהוא רואה בשיקום היחסים עם מוסקבה, כחלק מהשקפת עולמו הרואה בכל אדם או מדינה יריבים שותפים עסקיים פוטנציאליים. על כך הוא שוחח גם בשיחת הטלפון האחרונה שלו עם פוטין, אך זו עשויה להתברר ככזו שהובילה לנקודת מפנה במדיניותו כלפי הנשיא הרוסי.

עוד בוואלה

דיווח: טראמפ הודה בפני מנהיגי אירופה שפוטין לא רוצה שלום

לכתבה המלאה

שרידי מבנה שהותקף על ידי רוסיה במחוז דונייצק, אוקראינה, 8 במאי 2025. רויטרס
המלחמה רחוקה מסיום. הריסות במחוז דונייצק במזרח אוקראינה/רויטרס

טראמפ, לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, הודה בפני מנהיגי אירופה אחרי השיחה עם פוטין בשבוע שעבר שהנשיא הרוסי לא באמת רוצה בשלום, בסתירה להתבטאויותיו הפומביות של נשיא ארצות הברית.

הנשיא קיווה שהוא יוכל להיפגש עם פוטין באיסטנבול בסוף ביקורו במזרח התיכון באמצע החודש, אך נשיא רוסיה לא הופיע ולא נענה להצעתו של זלנסקי. במקום זאת, הוא שלח משלחת בדרג נמוך שהציגה דרישות מופרזות לחלוטין בפני המשלחת האוקראינית.

התסכול של טראמפ, התגבר בימים האחרונים, שבהם ראתה אוקראינה שלושה לילות רצופים של שיגורי מאות כטב"מים וטילים, בהיקפים שלא נראו לכל אורך המלחמה שפרצה ב-2022. לפתע, הוא הפסיק להגן על פוטין ולהציגו בתור מי שהוא באמת.

"משהו קרה לו. הוא השתגע לחלוטין", כתב טראמפ השבוע על הנשיא הרוסי, שלמעשה לא השתנה כלל ממי שהוא ב-25 שנות שלטונו, אחרי אחת ההתקפות הגדולות על אוקראינה. "אני תמיד אמרתי שהוא רוצה את כל אוקראינה, לא רק חתיכה ממנה, ואולי זה מוכיח שזה נכון, אבל אם כן, זה יוביל לנפילה של רוסיה!.

היום, טראמפ, שמתקשה להגיע להסכמים גם בזירות אחרות, החריף עוד יותר את הטון שלו כלפי פוטין.
"מה שוולדימיר פוטין לא מבין זה שאם זה לא היה אני, הרבה דברים ממש רעים כבר היו קורים לרוסיה, ואני מתכוון ממש רעים. הוא משחק באש!", כתב טראמפ.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מוסר הצהרה מהקרמלין, 11 במאי 2025. רויטרס
את סוכן הקג"ב לשעבר לא מכניעים במילות חנופה. פוטין/רויטרס

טראמפ גם נתון ללחץ גובר גם מתוך מפלגתו הרפובליקנית, מתוך האגף המסורתי יותר המכיר באיום הרוסי ולא מעריץ את פוטין כמו חסידיו הגדולים ביותר של טראמפ, להפשיל את השרוולים.

המהלך הבא של נשיא ארצות הברית יהיה בעל משמעות מכרעת עבור המלחמה. אם ימשיך להתהפנט מדברי החנופה שמרעיפים עליו בקרמלין, הוא ייתן לפוטין זמן נוסף להתקדם בחזית ולכרסם עוד יותר מהטריטוריה האוקראינית.

אך אם יעמוד סוף סוף באיומיו, ויטיל על מוסקבה סנקציות כואבות כפי שדחקו בו זלנסקי ומנהיגי אירופה מהיום הראשון, טבעת החנק סביב הכלכלה הרוסית תדהק. אף שמוסקבה כבר שורדת עיצומים כלכליים כואבים שהטילו ארצות הברית ואירופה בשנים האחרונות, הנתונים הכלכליים לטווח הארוך אינם מעודדים עבורה.

קריסה כלכלית של רוסיה, או אפילו חשש אמיתי מפניה בקרב פוטין ונאמניו, עשויים להיות הזרז האמיתי לסיום המלחמה, ולא "קסמו האישי" של טראמפ. את פוטין, סוכן הקג"ב לשעבר, לא ניתן להכניע במילות חנופה.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully