מקורות בישראל אומרים היום (שבת) כי ארגון הטרור חמאס הסכים לנהל משא ומתן בנושא עסקת חטופים והפסקת אש, אך לא על מתווה וויטקוף. שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע כי עם פתיחת מבצע "מרכבות גדעון" בעזה, משלחת החמאס בדוחא חזרה לשולחן המשא ומתן על עסקת חטופים - בניגוד לעמדה שנקטו עד לאותו הרגע.
בסוכונות הידיעות רויטרס דווח כי בכיר חמאס טאהר א-נונו אישר שהחל סבב שיחות חדש בדוחא, שיעסקו ב"כל הנושאים" ללא כל תנאים מוקדמים.
פגישה דחופה בדוחה
מקור בכיר באירגון הטרור חמאס מוסר לעיתון הלונדוני "אל-ערבי אל-ג'דיד", כי פגישה דחופה בין משלחת חמאס לבין קטר תתקיים הערב בדוחה "בכדי לדון בהתפתחויות הקשורות להפסקת האש", כך לדברי המקור. ההצעה שמונחת על השולחן כוללת עיסקה חלקית על פני יותר מחודשיים של הפסקת אש - כשבמהלך חודשיים אלו יתנהל מו"מ על סיום כולל למלחמה ועם תנאים לסיום המלחמה, מבהיר בכיר החמאס.
כמו כן, הבכיר טוען כי הערבויות בסבב זה יותר רציניות וכוללות מחוייבות ברורה של ארה"ב ליישום ההסכם. הוא מדגיש כי המשא ומתן כעת מתבסס על הצעתו של סטיב וויטקוף ביחד עם שינויים מהותיים בו.
מהו מתווה וויטקוף?
מתווה וויטקוף עליו מדובר, הוא ההצעה של השליח המיוחד למזרח התיכון של ארה"ב, סטיב וויטקוף. ההצעה כוללת שחרור מיידי של כמחצית מהחטופים החיים ואילו שאינם בין החיים שנמצאים בשבי חמאס. במהלך הפסקת האש שתיארך 42 ימים, יתנהל מו"מ על הפסקת אש קבועה. אם תושג הסכמה על הפסקת אש קבועה - תשוחרר המחצית השניה של החטופים החיים והחללים.
מחכים לפקודה מהדרג המדיני
מבצע "מרכבות גדעון", שירחיב את הפעולה הקרקעית של צה"ל ברצועת עזה, יהיה תמרון עצים ורחב במספר מוקדים ברחבי הרצועה. לפי מקורות צבאיים, הקצינים הבכירים מחכים לפקודות מהמטכ"ל שממתין להכרעת הדרג המדיני כדי להתחיל נוהל קרב מסודר ולהתחיל במבצע.
כרגע, צה"ל פועל ברצועה כדי להגביר את ההיערכות במרחבי החיץ ובעורף על מנת להגן על עוטף עזה. "הנקודות שבהן אנחנו נמצאים יסייעו לכוחות לצאת לתמרון הגדול. כבר עכשיו ברור שנגיע למקומות שבהם לא היינו עד עכשיו", אמרו גורמים צבאיים.
בצה"ל טוענים כי יש יכולת להשתלט על כל רפיח ולנתק אותה מחאן יונס בתוך כשבוע. בימים הקרובים נערכים במערכת הצבאית להנעת אוכלוסייה אזרחית רחבה מצפון רצועת עזה אל דרומה, כדי להתחיל בתמרון והתשלטות בשטחי צפון הרצועה.