וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

לילה שישי של הפגנות בטורקיה: ארדואן מאיים "האופוזיציה תישא בתוצאות"

עודכן לאחרונה: 25.3.2025 / 11:26

גל המחאה הגדול והעוצמתי ביותר בטורקיה מזה עשור, נמשך. אמש יצאו שוב מאות אלפים לרחובות והתעמתו עם כוחות המשטרה בערים הגדולות, במחאה על מעצרו של ראש העיר איסטנבול בשבוע שעבר. מנהיג האופוזיציה קרא לארדואן לקיים עימות טלויזיוני

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר אתמול (שני) כי ההפגנות על כליאתו של ראש עיריית איסטנבול הפכו ל"תנועה של אלימות" וכי מפלגת האופוזיציה העיקרית תישא באחריות לכך ששוטרים נפצעו ולנזק הרב שנגרם לרכוש.

מעצרו של ראש העיר אקרם אימאמוגלו, יריבו הפוליטי העיקרי של ארדואן בשבוע שעבר, הצית גל של מחאה ברחבי טורקיה, הגדול והעוצמתי ביותר זה יותר מעשור. ביום ראשון, בית משפט הורה להאריך את מעצרו של אימאמוגלו, עד תום ההליכים, בהם הוא מואשם בעבירות שחיתות שאותן הוא מכחיש.

מפלגת האופוזיציה הרפובליקנית העממית של אימאמוגלו (CHP) ותומכיה אומרים כי ההאשמות נגדו נובעות ממניעים פוליטיים ואינן דמוקרטיות, טענה שממשלת ארדואן מכחישה בתוקף.

למרות האיסור שהוטל על התקהלות בערים רבות, ההפגנות השלוות ברובן נגד הממשלה נמשכו גם אמש (שני) זה הלילה השישי ברציפות, כאשר מאות אלפים השתתפו בהפגנות ומנהיג מפלגת ה CHP אוזגור אוזל חזר על הקריאה להמשך ההפגנות ברחבי המדינה.

הפגנות בטורקיה נגד הממשלה/קרדיט: רויטרס

בתום ישיבת הממשלה באנקרה, אמר הנשיא ארדואן שמפלגת CHP צריכה להפסיק "להתגרות" באזרחים. "כאומה, עקבנו בהפתעה אחר האירועים שהתפתחו בעקבות קריאתו של מנהיג האופוזיציה לצאת לרחובות בעקבות מבצע למאבק בשחיתות באיסטנבול שהפכה לתנועה של אלימות", אמר הנשיא בן ה-71. "האופוזיציה אחראית לפציעות של השוטרים שלנו, לחלונות המנופצים של החנוונים שלנו ולרכוש הציבורי שנפגע. הם יישאו באחריות לכל זה, פוליטית בפרלמנט ומשפטית על ידי מערכת המשפט" אמר ארדואן.

הפגנות בטורקיה נגד הממשלה. רויטרס
הפגנות בטורקיה נגד הממשלה/רויטרס

מוקדם יותר האשים שר הפנים עלי ירליקאיה את המפגינים ב"טרור" ברחובות ובאיומים על הביטחון הלאומי. לדבריו, 1,133 מפגינים נעצרו מאז תחילת המחאה וכי 123 שוטרים נפצעו.

משלחת CHP פגשה את מושל איסטנבול כדי לדון ביחס של המפשטרה כלפי המפגינים. ראש המפלגה באיסטנבול, אוזגור צ'ליק, אמר התנהגות המשטרה ביום ראשון בלילה הייתה האלימה ביותר עד כה, כאשר אנשים רבים אושפזו בבתי החולים עם פציעות שונות .

מנהיג האופיזיציה אוזל פנה שוב למאות אלפי אנשים מול בניין עיריית איסטנבול ברובע סרחאן, וחזר על קריאתו להחרים את כלי התקשורת, את המותגים והחנויות שהוא כינה פרו-ארדואן, והוסיף שכל ההאשמות נגד אימאמוגלו היו חסרות בסיס, מופרכות וללא ראיות.

"מי שטאיפ ארדואן שם בכלא שלא בצדק, הכיכר הזו מגינה עליו, למען הדמוקרטיה ולמען טורקיה", אמר אוזל, שגם קרא להמשך ההפגנות כשההמונים הניפו דגלים וקראו סיסמאות הקוראות לממשלה להתפטר.

הפגנות בטורקיה נגד הממשלה. רויטרס
הפגנות בטורקיה נגד הממשלה/רויטרס

אוזל הוסיף כי מפלגתו תפעל גם לשחרור אימאמוגלו לפני תחילת משפטו, ולכך שהמשפט ישודר בשידור ישיר ברשת הטלויזיה ההממלכתית TRT. ובנוסף קרא לארדואן לקיים עימות פומבי בטלוויזיה, תוך שהוא פנה למפגינים בקריאה לשמור על הסדר הציבורי ולהימנע מעימותים.

רגעים ספורים לאחר שאוזל סיים את נאומו, המשטרה ירתה כדורי גומי וגז מדמיע, והשתמשה בתותחי מים כדי לפזר את המפגינים באיסטנבול, תוך מעצר של מספר אנשים. באנקרה עמדו מפגינים מול משאיות שנשאו תותחי מים וביקשו מהמשטרה לאפשר להם לצעוד בשלום.

ראש העיר איסטנבול אקרם אימאמוגלו. רויטרס, רויטרס
ראש העיר איסטנבול אקרם אימאמוגלו/רויטרס, רויטרס

ארגוני זכויות אדם ומדינות באיחוד האירופי אמרו כי מעצרו של אימאמוגלו הוא בגדר נסיגה משמעותית מערכי הדמוקרטיה ומתחו ביקורת על התערבות המשטרה. בגרמניה אומרים שההתפתחויות האחרונות הופכות את המאמץ של טורקיה להפוך לחברה באיחוד האירופי ל "ריק מתוכן".

פגישה של הוועדה הפרלמנטרית המשותפת של האיחוד האירופי וטורקיה נדחתה אתמול (שני) לאחר הבאיחוד האירופי "הגיעו למסקנה שהנסיבות הנוכחיות אינן מועילות" לקיום הפגישה, נכתב בהצהרת האיחוד .

גורם בכיר במפלגת האופוזיציה -CHP אמר אתמול (שני) כי המפלגה תערער השבוע על החלטת אוניברסיטת איסטנבול לבטל את הדיפלומה של אימאמוגלו - הנדרשת עבור מישמעוניין להתמודד לנשיאות - והוסיפה עורכי הדין עמלים גם על הגשת ערעורים על מעצרו של ראש העיר.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully