וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

דיווח: פרטים חדשים על המגעים לשחרורה של החוקרת הישראלית מהשבי בעיראק

עודכן לאחרונה: 13.3.2025 / 1:39

מקורות מסרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי המגעים בין לשחרורה של אליזבט צורקוב הפכו משמעותיים בחודשים האחרונים. ע"פ הדיווח, גורמים אמריקנים במו"מ סירבו להצעה במסגרתה האקדמאית תשוחרר בתמונה לכופר בסך 200 מיליון דולר ושחרור פעילי טרור

סרטון ראשון של אליזבט צורקוב/ערוץ א-רביע

מקורות עיראקים וערביים מסרו הערב (רביעי) לעיתון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט" כי מדינה ערבית אשר מתווכת במגעים לשחרורה של החוקרת הישראלית אליזבט צורקוב מהשבי בעיראק אירחה בסוף חודש פברואר האחרון פגישה בין בכירים אמריקאים לבין בכירים המייצגים מוסד ביטחוני ממשלתי בעיראק. עוד ציינו המקורות כי את הצד האמריקני ייצג בכיר מאוד בממשל טראמפ ביחד עם שגריר אמריקני לשעבר שפעל בעיראק לפני מספר שנים - כשאת הצד העיראקי ייצג בכיר ביטחוני, אשר יש לו קשר הדוק עם המיליציות הפרו-איראניות הפועלות בעיראק.

כמו כן, המקורות הדגישו כי בפני הנציגים האמריקנים במו"מ לשחרורה של צורקוב הוצגה הצעה לשחרורה בתמורה לכופר כספי, ובתמורה לשחרור של אסירים עיראקים ולבנונים, אשר מזוהים עם מיליציה פרו-איראנית ועם חיזבאללה הלבנוני. עוד הבהירו המקורות כי המתווכות הצליחו להפחית את סכום הכופר מ-500 מיליון דולר ל-200 מיליון דולר, אך מסרו כי הבכירים האמריקנים סירבו להיכנס למו"מ עם תנאים על שחרורה של צורקוב. בנוסף, לפי המקורות - ארצות הברית רואה בממשלת עיראק כאחראית לשחרורה של צורקוב, והיא מתנגדת לשלם כסף בתמורה לשחרורה - מאחר וכסף זה יסייע לממן טרור. עוד אמרו המקורות כי ארצות הברית טוענת שאיראן ושלוחותיה לא רשאיות לדבר על חילופי שבויים בתמורה לאסירים הנמצאים על אדמה של מדינה עם שלטון חוק כמו עיראק. עוד הדגישו המקורות כי הפגישה בה דנו בכופר כספי לא הניבה תוצאות, אבל בכיר עיראקי הציע שגורמים במדינה המתווכת ישלמו את הכופר, בגלל שאותה מדינה מכירה את דרכי הקשר מול החוטפים.

אליזבת צורקוב. מתוך פייסבוק, תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים
אליזבת צורקוב/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים, מתוך פייסבוק

לטענת שני מקורות עיראקים, החודש הודיע ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, לבכירים במנגנוני הביטחון העיראקים שלא יהיו מעורבים במו"מ מפוקפק והדגיש את החשיבות בשחרורה של צורקוב בדרכים חוקיות - זאת לאחר שא-סודאני שוחח עם בכירים בממשל האמריקני, בניהם היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית, מייק וולץ, ונפגש פנים אל פנים עם בכירים אמריקנים שהגיעו מארצות הברית בכדי לדון בסוגייה זו במיוחד.

כמו כן, מקורות מסרו ל"א-שרק אל-אווסט" כי הלחץ האמריקני על עיראק התגבר מתחילת חודש פברואר 25', לאחר שהתגלה שגורמים ערביים הציעו למדינה המתווכת את שירותיהם, ובשלב מסוים התברר שהם לא קיימו מו"מ מול הגורם שחטף את צורקוב.

גורמים המעורים במו"מ לשחרורה מסרו גם כי המיליציה הפרו-איראנית "גדודי חיזבאללה העיראקים" טענו שגורמים חמושים המקורבים לארגון העיראקים חטפו את צורקוב לאחר שפגשו בה במקרה בבגדאד.

עוד מקורות מסרו לעיתון כי גדודי חיזבאללה העיראקים נמצאים תחת לחץ מצד איראן וחיזבאללה במטרה שהם ישתמשו בצורקוב כקלף מיקוח ומנוף לחץ בפני האמריקנים - כאשר פוליטיקאי עיראקי-שיעי הבהיר כי החשיבות באחזקתה של צורקוב עלתה בתקופה קריטית לאיראן, שעומדת בפני איבוד נוכחותה בעיראק, בדומה למה שקרה בסוריה ובלבנון.

אליזבת' צורקוב במוסול. תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים
אליזבת' צורקוב במוסול/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

מקורות אחרים ציינו כי הלחצים של הממשל האמריקני על עיראק התגברו - עד כדי איומים של ארצות הברית על ממשלת עיראק בדמות סנקציות שיוטלו אם צורקוב לא תשוחרר בקרוב.

עוד מסרו כי הארגון שחטף את צורקוב נסוג מהצעה לעסקה לחילופי שבויים, שמהלכה צורקוב תשוחרר בתמורה לשחרור אדם עיראקי שהואשם בהרג של מורה אמריקני לפני כשלוש שנים בבגדאד, ובתמורה לשחרור פעילי חיזבאללה שנעצרו ע"י ישראל - בניהם: קפטן של ספינה ימית שנעצר בנובמבר 24' בפעולה של הקומנדו הישראלי בצפון לבנון. בנוסף, מקורות לבנונים המקורבים לחיזבאללה הכחישו שהארגון מעורב במו"מ כלשהו והכחישו שיש קשר בין סוגיית שחרור הקפטן הלבנוני לשחרורה של צורקוב.

שליח הממשל האמריקני לענייני חטופים, אדם בוהלר, סירב להגיב לדרישות לתגובה שהופנו אליו מ"א-שרק אל-אווסט", אבל דובר משרד החוץ של ארצות הברית טען שממשלתו הבהירה בפני ממשלת עיראק את הצורך להבטיח את שחרורה של צורקוב ואת הצורך להשתלט על המיליציות הפרו-איראניות הפועלות בעיראק. יועץ ראש ממשלת עיראק, פרהאד עלאא' א-דין, מסר לעיתון כי על מוסד ממשלתי רשמי בעיראק הוטל המעקב אחר סוגיית חטיפתה של צורקוב וטען כי "נמשך הקשר מול הגורמים הידידותיים הרוצים להגיע לפתרון בהקדם". עוד הדגישו המקורות כי הגורם שמחזיק בצורקוב, אשר נמצאת בחיים, ישחרר אותה בתמורה לכופר כספי, זאת לאחר שנכשל במו"מ לחילופי שבויים מול האמריקנים - כשלא ברור האם המדינה המתווכת או עיראק יישאו בעול הכספי של הכופר.

אליזבט צורקוב היא אקדמאית הישראלית-רוסייה שמוחזקת בשבי בעיראק מאז מרץ 2023. בינואר נודע שהיא בחיים, וכי מתקיימים מגעים לשחרורה. צורקוב נחשבת למומחית לענייני סוריה, דאע"ש והמזרח התיכון. היא בוגרת תואר שני בהיסטוריה של המזרח התיכון מאוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בתקשורת ויחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית. עד נסיעתה לעיראק, היא עבדה על דוקטורט במחלקת מדע המדינה באוניברסיטת פרינסטון שבארצות הברית. צורקוב היא עמיתה בפורום לחשיבה אזורית, והיא גם עמיתת מחקר במכון למחקר מדיניות חוץ בפילדלפיה. בנובמבר 2024 פורסם סרטון ראשון של צורקוב, כשמונה חודשים אחרי שנחטפה. במה שנראה כמו הודאה כפויה, היא "מודה" שעבדה עבור המוסד וסוכנות הביון האמריקנית (CIA) וקראה לעצור את המלחמה ברצועת עזה לטובת שחרור החטופים.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully