יום דרמטי הגיע לסיומו עם שובם של שישה חטופים לישראל. עומר שם טוב, עומר ונקרט, אליה כהן וטל שהם, שנחטפו ב-7 באוקטובר, חזרו יחד עם אברה מנגיסטו והישאם א-סייד, שהוחזקו בשבי חמאס כעשור.
במהלך היום התקיימו שלוש נקודות מסירה שונות ברצועת עזה. הישאם א-סייד הועבר בעיר עזה, ללא טקס רשמי. שאר החטופים הועברו בנקודות המסירה ברפיח ובמחנה הפליטים נוצייראת.
שלוש נקודות מסירה
סיפורו של עומר שם טוב, בן 22 מהרצליה, מייצג את סיפורם של רבים מחטופי 7 באוקטובר. הוא השתחרר משירותו הצבאי כעשרה חודשים לפני השבת השחורה ועבד כמלצר כדי לחסוך לטיול. בפסטיבל נובה בילה עם חבריו, האחים איתי ומיה רגב, ששוחררו בפעימות קודמות. בערב אותו יום פורסם סרטון בו נראה כשהוא כפות ומובל לעזה. במהלך תקופת השבי, משפחתו דאגה במיוחד למצבו הרפואי בשל היותו חולה אסטמה וצליאק.
עומר ונקרט היה במסיבה ברעים כשפרצה המלחמה. בשעה 7:50 בבוקר, 81 דקות לאחר תחילת המתקפה, עוד היה בקשר עם הוריו. "הוא הספיק להגיד שהם שוכבים על הארץ עם ידיים על הראש ושהוא ייצור איתנו קשר כשיגיעו למיגונית", שחזרה אמו ניבה. עשר דקות לאחר מכן נותק הקשר. ונקרט, הסובל מקוליטיס, קיבל היום חיבוק מרגש מחבריו בבית החולים בילינסון, כשברקע התנגן השיר שנהג לשיר בשבי.
סיפור אהבה מרגש במיוחד נחתם היום עם שובו של אליה כהן. בן ה-27 נסע למסיבת הנובה עם בת זוגו זיו עבוד, שם תכנן להציע לה נישואין. הזוג, שהכיר בגיל 14, הסתתר ב"מיגונית המוות", שם נחטף אליה יחד עם חבריו. זיו ניצלה לאחר שהסתתרה תחת גופות במשך שלוש שעות.
ב-25 בנובמבר 2023, במסגרת עסקת החטופים הראשונה, שוחררו בני משפחתו של טל שהם - רעייתו עדי, נווה בן ה-8 ויהל בת ה-3, הסבתא שושן, הדודה שרון ובת הדודה נועם בת ה-12. טל נותר ברצועת עזה בידי המחבלים. הבוקר יצא גם טל שהם מרכב חמאס, עלה על הבמה ואז נכנס לרכב של הצלב האדום, שיובילו לגבול עם ישראל. "התרגשות נוראית. בכינו. נראה חיוור קצת, רזה קצת, הוא קורנגולד, הוא יתאושש", סיפרו לוואלה נורה, אריאל וגדי, דודים של טל, "אנחנו משפחה חזקה. העיקר שעל הרגליים. אנחנו בימים של חוסר שינה. ידעתי שהוא בסדר. אנחנו מחכים כבר לחבק, ורק את זה. לא לשאול ולא להציק. ניתן לו להתאושש".
סגירת מעגל של עשור
הישאם א-סייד שב לישראל מרצועת עזה במסגרת הסכם עסקת החטופים, לאחר שהוחזק שם בשבי מאז אפריל 2015. הישאם, בדואי תושב חורה בן 36 החולה בסכיזופרניה, חצה עצמאית ב-21 אפריל 2015 את הגבול עם רצועת עזה דרך המטעים של קיבוץ ארז. בעבר הוא חצה פעמיים את הגבול לרצועת עזה, והוחזר. מאז ועד היום הוא הוחזק בשבי חמאס, כשרק ב-28 ביוני 2022 הוציא חמאס סרטון שלו בו הוא נראה שוכב על מיטה ער ומביט לכיוונים שונים תוך שהוא עם מסיכת חמצן. זאת לאחר שהחמאס הודיעו על הידרדרותו הבריאותית של אחד השבויים.
הבוקר צפו בני המשפחה באברה מנגיסטו לראשונה אחרי כל כך הרבה שנים יוצא מרכבי חמאס על רגליו, וההתרגשות לא איחרה לבוא. "חלום פשוט חלום, היום הזה הגיע ואנחנו מתרגשים מאוד", אמר גילי אליאס, אחד מבני המשפחה. "הנה הוא פה. כמה שנים חיכינו שהוא יחזור. הדבר הראשון שאגיד לו: 'חיכינו לך יותר מדי זמן, וסליחה'".
את היום הדרמטי ליוו רגעים מרגשים רבים בבתי החולים. בבילינסון התאספו משפחות וחברים של עומר שם טוב, עומר ונקרט ואליה כהן, שנופפו לשלום מהחלון. באיכילוב התרגשו לקבל את פניהם של הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו, שמפגשם עם משפחותיהם היה אינטימי יותר.
בצה"ל ציינו כי כל החטופים עברו בדיקות ראשוניות במתחם הקליטה ברעים, ולאחר מכן הועברו להמשך טיפול רפואי. בימים הקרובים יעברו תהליך שיקום והסתגלות מחדש, בליווי צוותים רפואיים ונפשיים.
שחרור החטופים מגיע יממה לאחר הפעימה הקודמת, שבה זועזעה המדינה עם החזרת גופותיהם של ילדי משפחת ביבס. שובם של ששת החטופים החיים מעורר תקווה בקרב ישראלים רבים להמשך המאמצים לשחרור שאר החטופים.