הבייס יצא מגדרו, לא ידע נפשו מרוב שמחה, תוכנית הבוקר בערוץ 14 נפתחה בשירי הלל לטראמפ ולנתניהו; מגיש בגלי צה"ל ניגן את "חבלי משיח הנה זה בא". גם הבייס המשיחי צהל. סמוטריץ' כינס מסיבת עיתונאים, שבה התרברב בשתי הציפורים שלכד יחדיו - גם עקץ את בן גביר הפורש, וגם דיבר על ההזדמנות ההיסטורית לנקות את עזה מפלסטינים (בואך התיישבות יהודית ברצועה). בקיצור, חבלי משיח הנה זה בא, הנה זה בא בכתום.
באותן שעות הסתובבו מתוסכלים בוושינגטון נציגי משפחות חטופים. הם שמעו את ההצהרות של טראמפ והבינו היטב שאין בהן בשורה אמיתית בשבילן. להיפך, נושא החזרת החטופים נדחק החוצה, לא היה במרכז ההצהרות המחויכות של צמד הזחוחים, טראמפ ונתניהו. כמובן דובר על כך שצריך להחזיר את החטופים, אבל ההתמקדות הייתה בתוכנית ההשתלטות של ארצות הברית של אמריקה על רצועת עזה והטרנספר שיתבצע ל-1.7 מיליון העזתים. כשבכל זאת נשאלו המנהיגים על החטופים, הם חזרו על הסיסמאות הרגילות. שוב נתניהו הזכיר שיש למלחמה 3 מטרות (משום מה, כל פעם הוא משנה את המספר לפי הצרכים שלו: פעם 2, פעם 4, ועכשיו 3), ושהחזרת החטופים היא רק אחת מהן. למעשה, ניסה להסביר נתניהו, הממשלה כבר די מצליחה במשימה הזאת של החזרת החטופים כי "כבר הצלחנו להחזיר 75 אחוז מהחטופים".
נתניהו שכח להזכיר, בין השאר, שחלק מהחטופים שהוחזרו באמצעות ה"לחץ הצבאי" היו ללא רוח חיים. הוא שכח להזכיר שמדיניות "רק לחץ צבאי יביא חטופים", שעל פיה פעל מאז שבעה באוקטובר, הרגה לפחות 27 חטופים שהיו בשבי. הם נהרגו או מאש צה"ל, או מאש מחבלים בזמן שצה"ל התקרב אליהם.
ובכלל, איך בדיוק הצליח נתניהו להפוך את המחדל הנורא ביותר שקרה בהיסטוריה של מדינת ישראל לסיפור גבורה שלו, שמתואר באחוזי הצלחה (הבאנו 75 אחוז מהחטופים)? איזו עזות מצח גייס לעצמו האיש הזה שישב שלשום מחויך מעונג במופע של טראמפ, זאת בזמן שהמשפחות הסובלות מחכות במתח למוצא פיו של הנשיא, שמא יגיד דבר מה שיכניס בהן רוח תקווה. אולי, רק אולי, יבהיר את מחויבותו לשלב ב' בעסקה. לא, טראמפ לא נתן להם את זה, ונתניהו למרבה הבושה, היה מבסוט.
תעזבו רגע את שאלת ישימות הפנטזיה של טראמפ. ניסיתי אתמול לבדוק עם חלק משרי הליכוד האם הם לא חוששים מכך שהתוכנית הזאת תטרפד את שלב ב' בעסקה ותגזור את גורל החטופים? הרי אם משמעות התוכנית היא גירוש הפלסטינים מעזה, ובראשם כמובן ארגון חמאס, איזו סיבה בדיוק יש לחוטפים הללו להחזיר את אנשינו חיים בעסקה? התשובה ששמעתי, בגדול, הייתה שהפלסטינים יבינו שבעל הבית ישתגע, הם לא ירצו להסתבך עם האמריקנים ולכן יחזירו את החטופים. ואני שואל, מה בדיוק גורם להם להסיק את המסקנה הזאת? הרי המחשבה שנוכחות אמריקנית בשטח כלשהו מביאה לכניעה אוטומטית היא מופרכת ולא עומדת בשום מבחן עובדתי היסטורי.
האמריקנים ספגו אין סוף פיגועי טרור קשים ומדממים על כל קרקע שבה דרכו עם מגפיהם: עיראק, אפגניסטן, לבנון, סוריה, ויאטנם, קמבודיה. רק תבחרו. במקרה הזה, הטרוריסטים אפילו לא צריכים להתאמץ. הקלאצ'ניקובים שלהם כבר מכוונים בתוך המנהרות לראשי החטופים שלנו שהולכים ונמקים בהן ממחלות ומרעב. לאחר יישום שלב א' במלואו (בתקווה שהוא לא יטורפד), יישארו לנו בשבי 59 חטופים. מתוכם לפחות 24 שנחשבים חיים. האם לא היה כדאי לחכות עם התוכנית הגרנדיוזית הזאת לפני יישום שלב ב'? או שזה בדיוק העניין, פשוט אין רצון גדול לממש אותו כי כשימומש, סמוטריץ' יפיל את הממשלה. כך הבטיח.
רולטה אכזרית
חלק מהפרשנים הסבירו אתמול שדווקא ההיפך הוא הנכון. ברמה הפוליטית, הם הסבירו, ההצהרה על תוכנית טראמפ עשויה לקדם עסקה, שכן ההתמוגגות של סמוטריץ' מתוכנית טראמפ תקנה לנתניהו זמן להתקדם לעבר שלב ב', וכשזה יתקרב ייתכן וסמוטריץ' יבין שגם אם תמומש העסקה במלואה, הגזר שיחכה אחריה יהיה עצום. נשמע אמורפי למדי ובעיקר לא אחראי. אם בתוך זמן קצר אראה שסילביה קוניו פוגשת את שני ילדיה, אריאל ודוד, וטליה ברמן פוגשת את שני ילדיה, גלי וזיו, וחוץ מהם 20 חטופים נוספים משלב ב' יחזרו לבתיהם, ועוד 35 גופות יובאו לישראל לקבורה, אהיה הראשון להודות שהפגנתי חמצמצות וספקנות יתר מול הגאונות של האיש בכתום והאיש בסגול. אבל האם זה הזמן לשחק ברולטה האכזרית הזאת?
אני יודע בוודאות שעל כל הדברים שכתובים לעיל, חותמות רוב משפחות החטופים. הן חשו אכזבה גדולה ממפגש הפסגה. הן ציפו להרבה יותר. הן ציפו שטראמפ ידבר באופן ברור על יישום שלב ב'. במקום זה, הוא דיבר על מהלכים שבמקרה הטוב לא מסייעים להבאת יקיריהן הביתה, ובמקרה הרע מרחיקים אותם. אלא שהמשפחות לא יכולות לבטא עמדה זו בפומבי. הן מבינות שאסטרטגית אסור להן בשום פנים ואופן לפגוע בטראמפ, שהפך להיות התקווה האחרונה שלהן. הרי מנתניהו הן כבר מיואשות לחלוטין. טראמפ, הן משוכנעות, הוא שמביא לכאן את חטופי שלב א' והוא היחיד שיכול להביא להן חטופי שלב ב'.
כשביקש נתניהו פטור מהמשפט לצורך הפסגה עם טראמפ כתבו השופטים בהחלטתם: "לפנינו בקשה לביטול הדיונים הקבועים בשבוע הבא בשל נסיעת ראש הממשלה לביקור רשמי בארצות הברית בהזמנת הנשיא דונלד טראמפ". אציין כבר שהניסוח הזה של השופטים הוא מאוד חריג ומצביע על אובדן הדרך במשפט הזה. שופטים מתייחסים לנאשמים לא בשמם, בטח לא בתוארם, מכובד ככל שיהיה, אלא בשם נאשם 1, נאשם 2, וכ"ו. חוץ מזה, הפירוט שלהם עם מי הוא הולך להיפגש וכ"ו מבהיר כמה המשפט הזה נהיה שכונה. מילא. אבל השיא הוא בסוף ההחלטה: "שיהיה חודש טוב, פגישה מוצלחת ובריאות". כן, שופטי נתניהו איחלו לנתניהו הצלחה בפגישתו עם טראמפ. משפט לנתניהו כאחד האדם זה לא.
כך או אחרת, מבחינת נתניהו ברכתם של השופטים התגשמה. היא הייתה מוצלחת מול טראמפ, שרק לפני כמה חודשים קילל את נתניהו קללות נמרצות. היא הייתה מוצלחת מול הבייס, היא הייתה טובה לו מול סמוטריץ'. היא ככל הנראה לא הייתה טובה למשפחות שמחכות ליקיריהן. המשפחות מבינות שבעולם האכזרי שאליו נקלעו, הפגנת הרגש הטבעי-אנושי כבר לא תועיל. הן חייבות לזהות כיצד האינטרסים של האיש בסגול והאיש בכתום מתחברים עם הרצון שלהן לראות את החטופים בבית. הן יעשו הכול כדי להבהיר לממשל טראמפ כי מימוש שלב א' בעסקה ללא שלב ב', הוא כישלון טוטאלי, המשך שפיכת דם והמשך כאוס. המשפחות יעשו הכול כדי להסביר לו שהן רוצות לראות בו כמושיע מדינת ישראל וכראוי לפרס נובל, אך לשם כך הוא חייב קודם כל להחזיר את החטופים הביתה. קודם החטופים, הן ידגישו לו, אחר כך הריביירה בעזה.