הנשיא וולודומיר זלנסקי קרא לאזרחים להתפנות מאזור דונצק, שבו מתרחשים קרבות עזים עם הצבא הרוסי. קייב ביקשה מהצלב האדום והאו"ם לבדוק מה המצב של חייליה שמוחזקים על ידי רוסיה.
הנשיא הזהיר כי מאות אלפי אנשים, כולל עשרות אלפי ילדים, נמצאים עדיין באזורי הקרבות. מושל דונצק אמר כי שישה אזרחים נהרגו ו-15 נפצעו ביום שישי. "אנשים רבים מסרבים לעזוב, אך צריך לעשות זאת...מהר ככל האפשר. ככה יהיה לצבא הרוסי פחות זמן להרוג" הוא אמר. "בבקשה, אנחנו נסייע. בשלב הזה של המלחמה, טרור הוא הנשק העיקרי של רוסיה".
מחוז דונצק המזרחי הוא שדה הקרב העיקרי מאז תחילת המלחמה. על פי הערכות, מספר האזרחים שעדיין חיים באזור שלא נכבש על ידי הרוסים הוא 200-220 אלף. צו פינוי חובה פורסם אתמול ובו נכתב כי מצב דחוף לפני החורף, בעיקר בשל העובדה שיש 50 אלף ילדים באזור.
זלנסקי קרא לקהילה הבינלאומית, בעיקר לארצות הברית, להגדיר את רוסיה "מדינה תומכת טרור". אתמול כלא שבו עצורים חיילים אוקראינים בעיר אולניבקה, שבשליטת רוסיה, הופצץ ועשרות בני אגם נהרגו. נציב זכויות האדם של אוקראינה, דמיטרו לובינטץ, אמר כי ביקש מהצלב האדום ומהאו"ם להגיע לעיר.
שגרירות רוסיה בבריטניה עוררה אתמול סערה לאחר שקראה ללוחמים האוקראינים שהתבצרו במפעל הפלדה אזובסטל בעיר מריופול הכבושה כעת ל"עבור הוצאה להורג משפילה" באמצעות תלייה לעומת כתת יורים משום שהם "אינם חיילים אמיתיים".
טוויטר הותירה לציוץ להישאר אף שהוא הפר את החוקים שלה בנוגע לדברי שטנה, משום שיש בו עניין לציבור.
הנשיא זלנסקי קרא לאזרחים אוקראינים להתפנות מאזור דונצק
עודכן לאחרונה: 31.7.2022 / 10:38
הנשיא הזהיר כי מאות אלפי אנשים, כולל עשרות אלפי ילדים, נמצאים עדיין באזורי הקרבות. מושל דונצק אמר כי שישה אזרחים נהרגו ו-15 נפצעו ביום שישי. חברת האנרגיה הרוסית גזפרום הודיעה כי עצרה את אספקת הגז ללטביה
10:07/הנשיא וולודומיר זלנסקי קרא לאזרחים להתפנות מאזור דונצק
10:26
חברת האנרגיה הרוסית גזפרום הודיעה כי עצרה את אספקת הגז ללטביה - המדינה האחרונה באיחוד האירופי שעדה לצעד כזה על רקע המתיחות מול אוקראינה.
גזפרום האשימה את לטביה בהפרה של תנאי הרכישה, אך לא סיפקה פרטים לגבי ההפרה. לטביה מסתמכת על הגז הרוסי, אך על פי הממשלה, ההחלטה של גזפרום לא תשפיע באופן משמעותי עליה.
מדינות האיחוד מאשימות את רוסיה בשימוש ביצוא הגז כנשק כתגובה על הסנקציות המערביות שמוטלות עליה בשל הפלישה לאוקראינה. בלטביה, גז מהווה רק 27% מצריכת האנרגיה. נאט"ו תגברה כוחות בלטביה ובמדינות השכנות אסטוניה וליטא.
במדינות הבלטיות חיים מיעוטים רוסיים גדולים שהיו חלק מברית המועצות. הן מתכננות כעת להפסיק את יבוא הגז הרוסי בשנה הבאה.
גזפרום צמצמה את אספקת הגז לאירופה דרך צינור נורד סטרים 1 ביום רביעי שעבר בכ-20%. מאז פלשה רוסיה לאוקראינה, גזפרום עצרה אספקת גז לבולגריה, פינלנד, פולין, דנמרק והולנד. רוסיה גם עצרה את מכירת הגז לחברת של אנרג'י יורופ בגרמניה. האיחוד כעת מנסה להגביר את יבא הגז ממקומות אחרים, כולל נורבגיה, קטאר וארצות הברית.
11:03
גורמים אוקראינים פירסמו עדכון שלפיו לפחות 20 טילים שוגרו מבלארוס לאוקראינה לפנות בוקר. פיקוד צפון האוקראיני דיווח כי מתקפת הטילים יועדה לאזור צ'רניהיב. לא דווח על נפגעים.
בנוסף, רוסיה פגעה בתשתיות באזור קייב מוקדם הבוקר, על פי גורמים אוקראיניים רשמיים. מושל אזור קייב, אולקסי קולבה, אמר כי מתקפת טילים שוגרה לאזור בצפון הבירה.
במקביל, יועץ בכיר של הנשיא וולודימיר זלנסקי אמר כי הכוחות הרוסיים מציבים כמות גדולה של חיילים בשלושת המחוזות הדרומיים של אוקראינה, בצעד שנתפש כשינוי טקטיקה מצד מוסקבה.11:02
המערב מסתכן בגרימת עימות גרעיני עם סין או עם רוסיה בשל "חוסר התקשורת" עם שתי המדינות, כך הזהיר היועץ לביטחון לאומי בבריטניה.
לדברי סר סטיבן לאבגרוב, שחיקת הערוצים שמתנהלים מאחורי הקלעים מובילה לסיכוי גבוה יותר של הסלמה לא מכוונת למלחמה. בנאום שנשא במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון, אמר היועץ הכיר כי לדעתו, ההידרדרות של התקשורת עם סין ורוסיה יצרה סיכון גבוה של "הסלמה מהירה לקראת עימות אסטרטגי".
"שני הגושים המונוליתיים של ברית המועצות ונאט"ו הצליחו להגיע להבנה משותפת של דוקטרינה שנעדרת כיום", הוא אמר. "הדוקטרינה אינה שקופה במוסקבה ובבייג'ין, ובוודאי שלא בטהרן ובפיונג יאנג".
לאבגרוב הוסיף כי "במהלך המלחמה הקרה, הרווחנו משורה של משאים ומתנים ודיאלוגים ששיפרו את ההבנה לגבי הדוקטרינה הסובייטית והיכולות וההיפך. זה העניק לנו רמה גבוהה של ביטחון שלא נעשה טעות שתוביל אותנו למלחמה גרעינית.
"כיום, אין לנו את אותם יסודות עם מדינות אחרות שעלולות לאיים עלינו בעתיד - בעיקר עם סין. בריטניה תומכת בשיחות שמציע הנשיא ג'ו ביידן לנהל עם סין".
ביידן צפוי לשוחח היום עם נשיא סין שי ג'ינפינג - השיחה הראשונה מאז מרץ - בניסיון להפיג את המתיחות בנוגע לטייוואן שהחריפה בשל ביקור מתוכנן של דוברת בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי בחודש הבא.
דמיטרי מדוודב, הנשיא לשעבר של רוסיה, אמר החודש כי התמיכה המערבית באוקראינה גרמה למשבר הרציני ביותר ביחסים בין רוסיה למערב מאז משבר הטילים בקובה ב-1962. לאבגרוב אמר על המלחמה באוקראינה כי "עברנו באחרונה את הרף העגום של 150 ימים מאז הפלישה הרוסית והמלחמה הלא חוקית. אני חושש שהעימות מתאים לדפוס שלפיו רוסיה מתנהגת בכוונה בצורה לא אחראית כדי לחתור תחת הביטחון הגלובלי".
12:47/הרשויות בחרסון סגרו את הגשר היחיד לעיר
הרשויות בעיר חרסון שנתונה לשליטת רוסיה, סגרו את הגשר היחיד לעיר שעובר מעל נהר דנייפר, לאחר שהצבא האוקראיני הפציץ אותו, אמר גורם רשמי בממשל הפרו רוסי.
גשר אנטוניבסקי נסגר לאזרחים, אך התשתיות שלו לא נפגעו מהמתקפה, אמר קיריל סטרמוסוב, סגן מפקד המינהל הרוסי לסוכנות הידיעות אינטרפקס. "התחבורה על הכביש נעצרה בשל המתקפה".
אוקראינה מנהלת כעת מתקפת נגד רוסיה שמטרתה לכבוש מחדש את חרסון. דוברת של הצבא האוקראיני אמרה בראיון כי הצבא האוקראיני השתדל לא לפגוע בגשר.11:51/"משלוחי חיטה מאוקראינה יתחילו בקרוב"
סגן שר החוץ הרוסי אנדריה רודנקו אמר כי משלוחי חיטה מאוקראינה יתחילו בקרוב, על פי דיווח של סוכנות הידיעות IFAX. הוא הוסיף כי הסכם החיטה עלול לקרוס אם מכשולים שהוצבו בפני יצא חקלאות רוסית לא יוסרו.
המטה שמפקח על יצוא החיטה מאוקראינה צפוי להיחשף היום באיסטנבול, בעקבות הסכם החיטה שנחתם בין רוסיה לאוקראינה בתיווך האו"ם וטורקיה בשבוע שעבר. מקור טורקי אמר גם כי משלוח החיטה הראשון צפוי לצאת מנמל הים השחור בתוך ימים ספורים.
המרכז לתיאום משותף (JCC) באיסטנבול יפקח על היציאה של ספינות תובלה משלושה נמלי ים באוקראינה שלחופי הים השחור, שמלאים במוקשים. הוא גם יערוך בדיקות נשק של ספינות נכנסות. כל הסיפנות יעברו במים טורקיים דרך מצרי הבוספורוס.
"זה ייקח כמה ימים בלבד. נראה כי משלוח החיטה הראשון יועמס כבר השבוע, ויתחיל שוב היצוא מאוקראינה", אמר המקור הטורקי.
מוסקבה וקייב אמרו כי יתמכו בקידום ההסכם - פריצת דרך דיפלומטית משמעותית בעימות שנכנס לחודשו השישי.
14:40/מדינות האיחוד האירופי אישרו תוכנית חירום מרוככת
מדינות האיחוד האירופי אישרו תוכנית חירום מרוככת שמטרתה לרסן את הביקוש לגז, לאחר שחתמו על הסכמי פשרה להגבלת הקיצוץ בגמה מדינות, בזמן שאירופה מתכוננת להפחתה נוספת באספקת הגז מצד רוסיה.
שרי האנרגיה אישרו הצעה לכל מדינות האיחוד האירופי להפחית מרצון את השימוש בגז ב-15% מאוגוסט-מרץ. כמה מדינות ותעשיות קיבלו פטור מההפחתה. הונגריה היתה המדינה היחידה שהתנגדה להפחתת הביקוש לגז. ההסכם יפטור מדינות כמו אירלנד ומלטה מההפחתה בביקוש, משום שהן אינן מחוברות לרשת הגז של מדינות אחרות באיחוד.
התוכנית היא מבחן בעבור הסולידריות של מדינות באיחוד, כשיוון ופולין למשל מתנגדות לחיוב לקצץ את השימוש בגז. שרת האקלים של פולין אנה מוסקווה התנגדה לרעיון שמדינה צריכה להפחית את השימוש בגז בתעשייה כדי לסייע למדינות אחרוץ שסובלות ממחסור. דיפלומטים באיחוד הביעו חשש כי מספר המדינות שקיבלו פטור מההסכם בסופו של דבר יפגע ביכולת להבטיח שלכל המדינות יש מספיק גז לעונת החורף.11:26/רוסיה הודיעה כי תפחית את אספקת הגז לאירופה
רוסיה הודיעה כי תפחית את אספקת הגז לאירופה החל ממחר (רביעי), במה שמהווה מהלומה למדינות שתמכו באוקראינה, בזמן שמתקפות טילים רוסיים לחופי ים השחור מעלות תהיות לגבי המחויבות של רוסיה להסכם יצא החיטה מנמלי הים של אוקראינה.
שרת החוץ הגרמנית אנאלנה ברבוק אמרה כי מדינות אירופה צריכות לתאם צעדים בדרך להפחתת התלות באנרגיה רוסית והדגישה כי האיחוד האירופי עומד מאוחד נגד רוסיה. "לא יפלגו אותנו בגלל שאין מספיק גז, במקום זאת אנחנו עומדים יחד, וזה האיתות החשוב ביותר לנשיא רוסיה", היא אמרה.
הספינות הראשונות שנושאות חיטה עשויות לצאת מאוקראינה בתוך ימים ספורים במסגרת ההסכם שנחתם ביום שישי בין אוקראינה לרוסיה, בתיווך האו"ם וטורקיה. עם זאת, רוסיה ממשיכה לשגר טילים לעבר נמל הים בעיר אודסה בדרום אוקראינה.
מחירי אנרגיה מזנקים והאיום של משבר מזון שממנו יסבלו מיליונים במדינות העניות בשל המחסור בחיטה משקפים את גודל העימות באירופה שנכנס לחודש השישי.
מדינות האיחוד האירופי צפויות לאשר היום הצעת חירום מרוככת על מנת להפחית את הביקוש לגז, בזמן שהן מנסות להיגמל מהתלות באנרגיה רוסית ומתכוננות להפסקה מוחלטת של הגז הרוסי. ההצעה שמה ליעד קיצוץ של 15% בביקוש לגז באיחוד האירופי . שר הסביבה האירי איימון ריאן אמר כי "15% אינם מספיקים אך זה עדיף על לא כלום".
הצבא האוקראיני דיווח היום על מתקפות של טילי שיוט רוסיים בדרום המדינה ומסר כי פגע בתגובה ביעדי האויב. גם מזרחית לאודסה לאורך חופי הים השחור, תשתיות נמל בעיר מיקולייב ניזוקו במתקפה רוסית.
ענקית האנרגיה הרוסית גזפרום הודיעה כי זרימת הגז לגרמניה דרך צינור נורד סטרים 1 עשויה ליפול ב-33 מיליון מטר מעוקב ביום החל ממחר - צדובר ב-50% מהזרימה הנוכחית, שנמצאת כבר ב-40% מהזרימה הנורמלית. לני המלחמה, אירופה ייבאה 40% מהגז ו-30% מהנפט שלה מרוסיה.
לדברי הקרמלין, שיבושי הגז הם תוצאה של בעיות תחזוקה והסנקציות המערביות שמוטלות על רוסיה. האיחוד האירופי האשים את רוסיה בסחיטה ובשימוש באנרגיה כנשק.
הפוליטיקאים באירופה חוששים שרוסיה תעצור את אספקת הגז בחורף הקפוא, מה שיגרום למיתון בכלכלת גרמניה. מוסקבה אמרה כי אינה מתכוונת לעשות זאת.
יצוא חיטה
לפני המלחמה והסנקציות, רוסיה ואוקראינה היו אחראיות לשליש מיצוא החיטה לעולם. גורמים בכירים מרוסיה, טורקיה, אוקראינה והאו"ם הסכימו ביום שישי שלא יהיו מתקפות על ספינות סוחר ששטות בים השחור בדרכן למצרי בוספורוס בטורקיה ומשם לעולם כולו.
עם זאת, רוסיה ממשיכה לתקוף את נמלי הים בדרום אוקראינה ואמרה כי היא פוגעת בתשתיות צבאיות. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי אין מכשולים לייצוא החיטה.
10:21
אוקראינה הזהירה כי ההסכם לייצא חיטה דרך הים השחור מנמלי הים שלה יתעכב אם המתקפות של רוסיה יימשכו. בשבת שיגרה רוסיה מתקפת טילים על הנמל בעיר אודסה בדרום אוקרינה, ממנו אמורים לצאת משלוחי החיטה שנעצרו בשל מצור ימי שהטילה עליהם רוסיה.
במקביל, אמר סרגיי לברוב, שר החוץ הרוסי, כי רוסיה וטורקיה ישתמשו ב"כוחות צבאיים ימיים" כדי ללוות ספינות שנושאות חיטה אוקראינית דרך הים השחור למצרי בוספורוס, ברגע שהמשלוחים יתחילו. לברוב הוסיף כי "יהיה משתתף נוסף" בליווי הספינות, אך לא פירט לגביו.
"אוקראינה מנקה את המוקשים שהניחה בים, ומאפשרת לספינות לצאת לים, רוסיה, טורקיה וצד נוסף, שזהותו תיקבע, ילוו את השיירות למצרי הבוספורוס", אמר לברוב במהלך פגישה עם מזכ"ל הליגה העברית בקהיר, אחמד אבו אל-רייט.
אוקראינה ורוסיה הסכימו לאפשר את חידוש יצוא החיטה מנמלי הים של אוקראינה בים השחור - פריצת דרך דיפלומטית שמטרתה הקלה על משבר המזון הגלובלי שנוצר בשל המלחמה. במסגרת ההסכם, ספינות חיטה ינווטו במסדרון בטוח בים השחור בפיקוח של טייסים אוקראינים, ואז יעברו במצרי בוספורוס - מסדרון מעבר חשוב בצפון מערב טורקיה בדרך לשוקי העולם.10:21
כחצי מיליון ילדים אוקראינים הולכים כעת לבתי ספר באיחוד האירופי, כך על פי הנציבות האירופית. 492,647 ילדים השתלבו במערכות החינוך של האיחוד, על פי הנתונים.
משרד הבריאות האוקראיני דיווח כי לפחות 18 אנשי צוות רפואיים נהרגו וכ-900 מוסדות רפואיים ניזוקו או נהרסו בפלישה של רוסיה לאוקראינה. יותר מ-50 אנשי צוות רפואי נפצעו, נמסר.10:20
אוקראינה מעריכה כי תשתלט מחדש על האזור הדרומי חרסון עד ספטמבר. סרגיי חלאן, עוזר מפקד אזור חרסון, אמר בראיון לטלוויזיה האוקראינית כי "אפשר לומר שאזור חרסון יהיה משוחרר לגמרי עד ספטמבר, וכל תוכניות הכובשים ייכשלו". הנשיא וולודימיר זלנסקי אמר כי הכוחות האוקראיניים נעים "צעד אחר צעד" בחרסון.