פעילי איכות הסביבה ומתנגדי הגלובליזציה התעמתו לפני הצהריים עם משטרת ההפגנות השבדית בשעה שנשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, השתתף בכנס של מנהיגי האיחוד האירופי בעיר גוטנברג. המפגינים זרקו בקבוקי ואבני ריצוף לעבר השוטרים, שניסו למנוע מהם מלפרוץ למקום הכינוס.
בשעה זו נרגעו המהומות, וקבוצות של מפגינים יושבות בצומת הסמוכה למקום, מול השוטרים. בחלק אחר של העיר נערכים כוחות הביטחון להפגנות נוספות. המפגינים טוענים כי בכוונתם לחשוף את עכוזם אל מול הנשיא בוש.
בפגישה צפוי הנשיא לביקורת רבה בנושא מדיניות איכות הסביבה שלו, והתנגדותו להסכם קיוטו, למניעת התחממות האטמוספירה. עם זאת, הביע בוש אופטימיות באשר לקשרים בין וושינגטון לאירופה. "אנו מצפים בכיליון עיניים למערכת יחסים מועילה", אמר ל-15 מנהיגי האיחוד האירופי.
בוש קרא לחיזוק נאט"ו ולקבלת מדינות חדשות
בישיבת נאט"ו שנערכה אתמול בבריסל, אמר בוש כי הוא שבע רצון ממה שכינה "מוכנות חדשה" אצל כמה בעלות ברית אירופיות לתוכניתו לבנות מערך הגנה מטילים. "אני חושב שאנשים באים לקראתנו", אמר בוש.
עם זאת, בישיבת נאט"ו הראשונה שלו מאז הושבע לנשיא, נתקל בוש גם בספקנות שאיתה הוא מתמודד בניסיונו לשכנע כמה מבעלות בריתה המרכזיות של ארה"ב לתמוך במערך ההגנה. נשיא צרפת, ז'אק שיראק, כינה את האמנה נגד הפצת נשק בליסטי "עמוד תווך" של הביטחון העולמי, ואמר שנטישתה תהיה "תמריץ פנטסטי להתחמשות".
קאנצלר גרמניה, גרהארד שרדר, אמר שיש שאלות חשובות בנוגע לאפשרות הביצוע הטכנית של המערך המוצע להגנה מפני טילים. "יש הרבה סוגיות שעלינו להבהיר", אמר, "עלינו להמשיך את הדיונים בתוך הברית".
ואכן, למרות שהשיחות בין המנהיגים היו נעימות, הן חשפו כמה מהדעות השונות בסוגיה. אפילו לאחר שבוש הבהיר שהוא מתכוון להמשיך בתוכנית בכל מחיר, ההסכמה הפוטנציאלית של בעלות ברית מרכזיות כצרפת וגרמניה מוטלת בספק.
מוקדם יותר קרא בוש להרחבת וחיזוק ברית נאט"ו, כך שבעלות הברית יוכלו "להתכונן לאיומים חדשים". "יש עוד מלאכה לפנינו", אמר בוש, "אנו מוכרחים לחזק את הברית. עלינו להרחיב את שיתוף הפעולה עם השותפות שלנו, ובהן רוסיה ואוקראינה. ועלינו להושיט את ידינו לחברות חדשות, כדי לבנות את הביטחון בכל אירופה".