וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הצעה: מאסר עולם לסדאם תמורת הפסקת הטרור

12.4.2005 / 16:38

מקור בממשלת עיראק: המורדים הציעו להניח נשקם תמורת ויתור על הוצאת הרודן להורג. לא ידוע כמה מורדים מייצגים יוזמי ההצעה

סדאם חוסיין עשוי להינצל מעונש המוות על פי הצעה סודית מצד מנהיגי המורדים בעיראק, אשר "נשקלת ברצינות" על ידי ממשלת עיראק. כך מסר בכיר בממשלת עיראק בתחילת השבוע.

בעיתון הבריטי טלגרף דווח, כי המתקת עונשו הצפוי של הרודן המודח היא אחת הדרישות המרכזיות של הלאומנים העיראקים וחברים לשעבר במפלגת הבעת' של סדאם חוסיין שעל פי הדיווח פתחו במגעים עם ממשלת עיראק, הלהוטה לשים קץ להתקוממות שגבתה את חייהם של 30 איש בסוף השבוע האחרון בלבד.

"אנחנו מנסים להושיט יד למורדים", אמר המקור הממשלתי. "אנחנו לא מצפים שהם יפסיקו להילחם ללא תנאי. שליחת סדאם לכלא לשארית ימי חייו אינה מחיר עצום עבורנו, אבל עבורם זה יכול להציל את כבודם".

לדברי המקור, במגעים מעורבים בכירים במיליציית הפידאין של סדאם ובג'יש מוחמד, קבוצה של קצינים לשעבר הפועלת במסווה של ארגון איסלאמי.

אולם לא ברור כלל אם אלה המעורבים במגעים מייצגים רוב מבין המורדים, המפולגים לקבוצות רבות. בעוד שעסקה עשויה להוות צעד חשוב לעבר סיום האלימות ממנה סובלת עיראק מאז הפלישה האמריקאית, חנינה לסדאם חוסיין עלולה לעורר זעם רב בעיראק. על פי ההערכות, משפטו אינו צפוי להתחיל לפני סוף שנה זו, אולם הנשיא העיראקי החדש, ג'לאל טלבאני, כבר החל להכין את בני עמו הכורדים להמתקה אפשרית של גזר הדין.

כשנשאל לגבי גורלו של סדאם בראיון לעיתון הערבי הלונדוני "א-שרק אל-אווסט", חזר טלבאני והביע את התנגדותו האישית לעונש המוות. "אני נמנה על עורכי הדין שחתמו על עצומה בינלאומית נגד עונש המוות. זה יהיה בעייתי עבורי אם בית משפט עיראקי יטיל עונשי מוות".

על אף שתפקידיו של טלבאני כנשיא הם טקסיים ברובם, יש לו הסמכות כראש המועצה הנשיאותית, הכוללת אותו ואת שני סגניו, להעניק חנינות ולהמתיק גזרי דין. שני הסגנים, ראזי אל-יוואר הסוני ועאדל עבד על-מהדי השיעי, טרם הביעו את עמדותיהם בסוגיה.

טלבאני כבר יזם הצעת חנינה למורדים שיסכימו להניח את נשקם, בתנאי שלא הרגו אזרחים ואינם אזרחים זרים. ארגון אל-קאעדה בעיראק דחה את ההצעה וכינה את טלבאני "סוכן אמריקאי".

טלבאני נחשב לגיבור בקרב הכורדים, אולם כל עונש מלבד מוות לסדאם חוסיין יתקבל בצורה שלילית בכורדיסטן העיראקית. "כל דבר חוץ ממוות לסדאם חוסיין יהיה עיוות של הצדק", אמר נווזאד עותמן, ירקן שאחיו נהרג בהתקפה הכימית על העיירה חלבג'ה ב-1988, "אסור להניח לרוצח שכזה לחיות".

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully