"אני גאה מהצורה בה נכנסנו למשבר", אמר יצחק שרם לאחר פרסום הדו"חות הכספיים של הרבעון הרביעי של שנת 2000. היום, לאחר שהחברות בקבוצה: אורדן , פועלים תקשורת , פועלים השקעות , דש ניירות ערך, לידר טק , וקמור פירסמו תוצאות כספיות לא מרשימות, מתברר, באופן לא מפתיע, שלידר לא נשארה חסינה, ונפגעה גם היא מהמשבר בטכנולוגיה, ומההאטה בשוקי ההון בארץ ובעולם.
לידר סיימה את הרבעון הראשון של השנה עם הפסד גדול של 21.3 מיליון שקל, זאת לעומת רווח של 42.4 מיליון שקל ברבעון המקביל, בו נהנתה עדיין הקבוצה מהגאות בשוקי העולם, ומהפריחה בענפי הטכנולוגיה.
לידר מחזיקה בכ-72% ממניות אורדן, שהיא בעלת השליטה בפועלים השקעות (50.8%), שסיימה את הרבעון עם הפסד של 34 מיליון שקל. פועלים השקעות, המחזיקה בכ-70% ממניות פועלים תקשורת, הציגה הפסד זה בעקבות הפסד מהשקעה בניירות ערך ובעקבות חלקה בהפסדי החברות בקבוצה שהסתכם בכ-7.9 מיליון שקל.
בנוסף, מחזיקה אורדן ב-40% במיזם ליישום טכנולוגיות חדשניות לפתרון סילוק פסולת עירונית מוצקה, ובכ-20% מהון המניות של חברת סקופ סחר. תוצאות אורדן הושפעו מההאטה בפעילות הכלכלית במשק בארץ ובעולם, ומהמשבר בשוקי ההון, כך שהחברה סיימה את הרבעון עם הפסד של 27 מיליון שקל, לעומת רווח של 28 מיליון שקל ברבעון המקביל.
השקעתה של לידר באורדן רשומה בספרים לפי שווי של כ-250 מיליון שקל. לאחר תאריך המאזן הגדילה לידר את חלקה באורדן בעקבות השקעה של 3 מיליון שקל במניותיה. בנוסף, רכשה לידר 1.8% ממניות פועלים תקשורת בעלות של 10 מיליון שקל.
אין הנפקות
לידר פועלת בשוק ההון באמצעות לידר הנפקות, שלא היתה מעורבת ברבעון הראשון באף הנפקה, זאת על רקע העצירה הכמעט מוחלטת בהנפקות בארץ. חברת לידר דש השקעות פיננסיים , חברה שהחלה לפעול בתחילת הרבעון, ושנמצאת בבעלות משותפת של לידר ודש ניירות ערך, ניהלה הנפקה פרטית של אג"ח בהיקף של 500 מיליון שקל של חברת בזק .
בנוסף מחזיקה לידר ב-16% ממניות דש ניירות ערך שסיימה את הרבעון הראשון של השנה עם הפסד של 705 אלף שקל, לעומת רווח של 5.2 מיליון שקל ברבעון המקביל. דש עוסקת בניהול תיקי לקוחות, ניהול קרנות נאמנות, קופות גמל וקרנות השתלמות.
בתחום ההון סיכון, תקשורת, אינטרנט, ביוטכנולוגיה, ומחשבים פועלת לידר באמצעות החברה הבת, לידר טק (87%). בין השקעותיה הבולטות של לידר טק ניתן למצוא את חברת המכשור הרפואי, קרד גארד , וקוואליטאו . לידר טק מימשה לאחר תאריך המאזן מניות אורידיון , והיא תרשום רווח הון של 12.5 מיליון שקל ברבעון השני. לידר טק סיימה את הרבעון הראשון של השנה עם הפסד של 200 אלף שקל, עקב חלקה בהפסדים של חברות.
גם אחזקות אחרות של לידר, שהן שמרניות יותר סבלו מההאטה במשק. כך לדוגמה ירדו רווחיה של קמור (22%), הפועלת בנדל"ן, פיננסים, טכנולוגיה, ויבוא רכבי B.M.W, ל-1.5 מיליון שקל, בהשוואה ל-5 מיליון שקל ברבעון המקביל.
אחזקות נוספות של לידר הן בחברות איי.אמ.אס אלקטרוניקה (7.4%), ארן מחקר ופיתוח (5.8%), שגיא איי.פי.אס (8.2%), והשקעה של 15 מיליון שקל בחברה הנסחרת בבורסה בת"א.
מכלול ההשקעות של הקבוצה הניב ללידר הכנסות של 226 מיליון שקל ברבעון הראשון, לעומת 357 מיליון שקל ברבעון המקביל. ירידה חדה בהכנסות ל-1.8 מיליון שקל נרשמה בתחום החיתום, ניהול וייעוץ, זאת לעומת הכנסה של 16 מיליון שקל ברבעון המקביל.