וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

נשיא עיראק החדש מתחייב לדמוקרטיה

רויטרס

1.6.2004 / 16:08

ראזי אל יוואר הבטיח לערוך בחירות חופשיות והוגנות בהקדם. בחירתו לתפקיד הטקסי לוותה במתיחות עם ארה"ב. הליגה הערבית והממשל האמריקאי בירכו על המינויים

המועצה השלטת הזמנית בעיראק פיזרה את עצמה היום לאחר מינויה של ממשלה חדשה, בראשות ד"ר איאד עלאווי, ומינויו של ראזי אל-יוואר כנשיא המדינה – תפקיד טקסי בעיקרו, בדומה לנהוג בישראל.

"המועצה השלטת פיזרה את עצמה היום. היא אינה קיימת עוד”, אמר מחמוד עותמן, חבר לשעבר במועצה שמונה כשר הפנים בממשלה החדשה. ממשלתו החדשה של עלאווי כוללת פנים חדשות למכביר ורק מעט חברים במועצה השלטת היוצאת.

עם ההכרזה על מינוי של יוואר, והצגת הממשלה, נשא הנשיא החדש, הבולט במנהגו ללבוש גלביות וכאפיות במקום חליפות מערביות, נאום בו כינה את מינויה של ממשלה חדשה "צעד ראשון בדרך לריבונות מלאה", וקרא לאו"ם להעניק לממשלה העיראקית ריבונות מלאה מרגע שרשות הקואליציה תסיים את תפקידה ב-30 ביוני. עוד אמר יוואר כי עיראק נודרת להיות ידידה לכל שכנותיה, וכי היא מתחייבת לעלות על הדרך לדמוקרטיה באמצעות עריכת בחירות הוגנות וחופשיות בהקדם.

בראש הממשלה החדשה עומד כאמור איאד עלאווי, נוירולוג שיעי שעמד בראש "מפלגת הפיוס הלאומי", שהתנגדה לסדאם חוסיין. הכורדי ברהם סלאח יהיה סגנו לביטחון לאומי. עאדל עבד אל-מהדי, בכיר במפלגת הדאווה השיעית החזקה, יכהן כשר האוצר. הושיאר זבארי נשאר שר החוץ, חאזם שאלאן אל-חוזאי יהיה שר ההגנה, פלאח חסן אל-נאקיב יהיה שר הפנים, ותאמר רדבאן, שניהל את תשתית הנפט למשך זמן קצר אחרי נפילת סדאם, יהיה שר הנפט.

עם היוודע דבר מינויו של אל-יוואר פרצו חגיגות שמחה בעיר הולדתו מוסול. המונים יצאו לרחובות וירו באוויר, וכוחות הקואליציה נאלצו להתחנן לרגיעה.

במקביל התפוצצה מכונית תופת מחוץ למטה המפלגה הפטריוטית הכורדית שבהנהגת ג'לאל טלבאני, הממוקמת ממש מחוץ למתחם הקואליציה ובסמוך למשרד החוץ. על פי הדיווחים נהרגו בפיגוע 25 איש.

"צעד בדרך לריבונות מלאה"

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, בירך היום על הקמת שלטון הזמני בעיראק. בוש אמר כי הממשל החדש מייצג את העם העיראקי, וברשותו הכשרון והמחוייבות להנהיג את האומה ולעמוד באתגרים העומדים בפניו.

בכיר בממשל בוש בירך על הקמת הממשלה העיראקית החדשה ואמר כי רשות הקואליציה, בראשות פול ברמר, תישאר הסמכות הריבונית בעיראק עד להעברת השלטון ב-30 ביוני. לדבריו, המו"מ בין הממשלה החדשה לכוחות הקואליציה על מעמדם לאחר העברת הריבונות יחל "בקרוב".

הבכיר גם הכחיש טענות כאילו ארה"ב התנגדה למינויים של ראש הממשלה עלאווי והנישא יוואר, ואמר כי ארה"ב מרוצה מבחירתם של השניים. "הממשלה החדשה מחוייבת לעיראק דמוקרטית ויציבה ומלאה באישים ישרים ובעלי יכולת", אמר הבכיר. "היא רבגונית ומייצגת את פלגי עיראק השונים". גורמים במועצה השלטת היוצאת אמרו כי הדברים אינם נכונים, וכי ארה"ב אף איימה בשלב מסוים כי אם תבחר המועצה ביוואר, עלולה ארה"ב שלא להכיר במינוי.

בסופו של דבר, בתמורה לכניעת ארה"ב בנוגע לזהות הנשיא, הסכימה המועצה השלטת להתפזר מייד עם ההכרזה על מינוי הממשלה החדשה, ולקבל הרכב ממשלה הכולל הרבה פחות מחבריה מכפי שרצתה בתחילה.

הליגה הערבית קיבלה אף היא בברכה את מינויו של יאוור לנשיא עיראק. מזכ"ל הליגה הערבית, עמר מוסא, אמר כי מדובר ב"אדם יוצא דופן עם הסטוריה חיובית". שר החוץ המצרי, אחמד מאהר, היה זהיר יותר בתגובתו ואמר כי מצרים תתייחס למינוי הממשלה החדשה בעיראק רק אחרי שיתברר האם היא תקבל לידיה סמכויות אמיתיות.

היועצת האמריקאית לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס, בירכה על מינוי הממשלה העיראקית הזמנית ואמרה כי מדובר ב"רשימה נהדרת של מנהיגים. אנחנו מאוד מרוצים מהשמות שנבחרו".

גם מזכ"ל האו"ם, קופי ענאן, הביע תמיכתו בהנהגה העיראקית החדשה. לדברי ענאן, תהליך בחירת הממשלה "לא היה מושלם", אך בהתחשב בנסיבות, עשה שליח האו"ם לעיראק, לחדר בראהימי, את עבודתו על הצד הטוב ביותר.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully