וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

"ארדואן נכנע לטראמפ": טורקיה סוגרת את השער בפני הבנק האיראני

עודכן לאחרונה: 19.9.2026 / 12:52

בוטל רישיון הפעילות של השלוחה המקומית של בנק מלת שפעל במדינה במשך 44 שנים, ברקע הלחץ שמפעיל הממשל לניתוק ערוציה הפיננסיים של טהרן. מוחמד מרנדי, לשעבר יועץ לצוות המו"מ האיראני בנושא הגרעין, תקף את ההחלטה: "בהוראת נשיא ארה"ב - ארדואן סגר את כל הסניפים"

השגריר דני דנון על התבססות הצבאית של טורקיה בסוריה, מועצת הביטחון של האו"ם/ללא קרדיט

טורקיה ביטלה את רישיון הפעילות של השלוחה המקומית של בנק מלת האיראני, במהלך שעשוי להביא לסגירת כל סניפיו במדינה. ההחלטה החריגה, שהתקבלה בזמן שממשל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מגביר את הלחץ על מדינות נוספות לנתק את קשריהן עם המערכת הפיננסית של איראן - עוררה כצפוי תגובה חריפה מצד גורמים המזוהים עם המשטר בטהרן.

לפי רויטרס, הרשות הטורקית לפיקוח ולהסדרת פעילות הבנקים, BDDK, ביטלה את רישיון הפעילות של הסניף המרכזי בטורקיה של בנק מלת, שמטהו בטהרן. ההחלטה התקבלה ב-18 בספטמבר ופורסמה למחרת בגיליון הרשמי של ממשלת טורקיה.

בהחלטה מספר 11572 נכתב: "בישיבת המועצה מ-18 בספטמבר 2026 הוחלט לבטל את רישיון הפעילות של הסניף המרכזי בטורקיה, באיסטנבול, של בנק מלת, שמטהו בטהרן, בהתאם לסעיף 71(1)(ב) לחוק הבנקאות מספר 5411".

הסעיף שעליו הסתמכה ההחלטה מאפשר לרגולטור לבטל את רישיונו של בנק, או להעבירו לקרן הטורקית לביטוח פיקדונות, אם בעקבות בדיקות נקבע שהמשך פעילותו עלול לסכן את זכויות המפקידים או את הביטחון והיציבות של המערכת הפיננסית.

רג'פ טייפ ארדואן נשיא טורקיה קיבל את פניו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אנקרה, 7 ביולי 2026/רויטרס

"בהוראת נשיא ארה"ב ושר האוצר האמריקני - ארדואן סגר את כל הסניפים"

ההחלטה הרשמית אינה מפרטת אילו ממצאים הביאו לביטול הרישיון, ואינה מזכירה את הסנקציות האמריקניות או דרישה כלשהי מצד וושינגטון. עם זאת, רויטרס הציבה את המהלך בהקשר של מסע הלחצים שמפעיל הממשל האמריקני על מדינות נוספות כדי להגביר את בידודה הכלכלי של איראן.

בנק מלת קיבל אישור לפעול בטורקיה בהחלטת ממשלה מפברואר 1981, והסניף המרכזי שלו באיסטנבול החל לפעול באפריל 1982. בהמשך פתח הבנק סניפים גם באנקרה ובאיזמיר. אף שהמסמך הרשמי מתייחס לרישיון של השלוחה הטורקית שמרכזה באיסטנבול, ביטול הרישיון צפוי למעשה לסיים את פעילותו של הבנק ברחבי טורקיה, לאחר 44 שנים.

המהלך מגיע כשבועיים לאחר שמשרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות על בנק השקעות טורקי קטן ועל שתי חברות-בת שלו. בוושינגטון האשימו את הבנק בשירות רשת פיננסית שסייעה לאיראן להעביר הכנסות ממכירת נפט מסין דרך טורקיה ולהמיר אותן למזומן ולזהב, תוך עקיפת הסנקציות.

משרד האוצר האמריקני מסר גם כי טורקיה ועומאן החליטו להפסיק את טיסותיה של חברת התעופה האיראנית מאהאן אייר לשטחן, בעקבות שיחות עם ממשל טראמפ בנוגע ליישום הצעדים נגד טהרן. ההתפתחויות מצביעות על הידוק שיתוף הפעולה של אנקרה עם הקמפיין האמריקני, אף שהרשויות הטורקיות לא הציגו את ביטול רישיונו של בנק מלת כחלק ממנו.

ההחלטה עוררה תגובה חריפה מצד מוחמד מרנדי, פרשן המזוהה עם המשטר האיראני ולשעבר יועץ לצוות המשא ומתן של טהראן בנושא הגרעין. מרנדי האשים את נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כי פעל ישירות בהוראת וושינגטון.

"ארדואן סגר את כל הסניפים של בנק מלת האיראני בהוראת טראמפ ובסנט", כתב מרנדי ברשת X, בהתייחסו לנשיא האמריקני ולשר האוצר סקוט בסנט.

sheen-shitof

עוד בוואלה

רנו קפצ'ר החדשה: קטנה במידות, גדולה באופי

בשיתוף רנו

בנק איראן/רויטרס

הלחץ האמריקני, והצעד החריג מצד טורקיה

מרנדי לא הציג ראיות לכך שטראמפ או בסנט הורו ישירות לארדואן לסגור את הבנק. גם המסמך הטורקי הרשמי אינו מזכיר הוראה אמריקנית, ורויטרס לא דיווחה על דרישה ישירה כזאת. עם זאת, העיתוי והצעדים הנוספים שנקטה טורקיה נגד גופים איראניים משתלבים במאמציו של ממשל טראמפ לצמצם את הגישה של טהראן למערכת הפיננסית העולמית.

בנק מלת נתון זה שנים לסנקציות אמריקניות. משרד האוצר בוושינגטון הטיל עליו מגבלות כבר ב-2007, בטענה שסיפק שירותים פיננסיים לגופים הקשורים לתוכניות הגרעין והטילים של איראן. הבנק מופיע גם כיום ברשימות הסנקציות האמריקניות, והתקשרות עמו עלולה לחשוף בנקים וחברות זרות לסנקציות משניות.

ביטול הרישיון מסמן צעד חריג מצד אנקרה, ששמרה במשך שנים על קשרים מסחריים ופיננסיים נרחבים עם טהראן גם בתקופות של לחץ אמריקני. בשלב זה לא פורסמה תגובה רשמית של ממשלת איראן או של בנק מלת להחלטה.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully