שבדיה הורתה היום (חמישי) על גירוש עובד בשגרירות איראן בשטוקהולם, לאחר שלטענתה היה מעורב בפעילות שאינה עולה בקנה אחד עם מעמדו הדיפלומטי. שגריר איראן במדינה, חוג'תאללה פגאני, זומן למשרד החוץ השוודי וקיבל הודעה על ההחלטה. כך הודיעה ממשלת שבדיה, לפי השידור הציבורי SVT וסוכנות הידיעות השוודית TT.
בהודעת הממשלה נמסר כי העובד התבקש לעזוב את שבדיה בשל "פעילות שאינה עולה בקנה אחד עם אמנת וינה בדבר יחסים דיפלומטיים". זהותו ותפקידו בשגרירות לא פורסמו, והרשויות השבדיות לא פירטו אילו פעולות הובילו במישרין לגירושו.
שרת החוץ של שבדיה, מריה מלמר סטנרגארד, אמרה כי הצעד נועד להגן על תושבי המדינה. "כדי להגן על אזרחינו ועל אינטרסים שבדיים אחרים, משרד החוץ זימן את שגריר איראן והודיע כי עובד בשגרירות איראן בשבדיה נדרש לעזוב את המדינה", מסרה.
בתוך כך, שגריר שוודיה זומן למשרד החוץ האיראני, שם נמסרה לו הודעת המחאה.
שר המשפטים השבדי, גונאר סטרמר, קשר את ההחלטה לפעילות האיראנית במדינה. לדבריו, "איראן מנהלת זה זמן רב פעילות המסכנת את הביטחון בשבדיה ונגד שבדיה". הוא הוסיף כי הפעילות הופנתה הן נגד מתנגדי המשטר האיראני והן נגד "אינטרסים יהודיים וישראליים שונים במדינתנו".
"הדבר נעשה, בין היתר, באמצעות שימוש ברשתות עברייניות", אמר סטרמר. שירות הביטחון השבדי, סאפו, אישר כי איראן ממשיכה בפעילות המסכנת את ביטחון המדינה, אך סירב למסור פרטים על הנסיבות המסוימות שהובילו לגירוש. "איננו יכולים לפרט מה עמד מאחורי החלטת הממשלה", נמסר מהארגון לרדיו השבדי.
סאפו הזהירו כבר בעבר כי מנגנוני הביטחון של איראן משתמשים בארגוני פשיעה בשבדיה כשליחים לביצוע פעולות אלימות נגד מטרות שנתפסות כאויבות המשטר. לפי שירות הביטחון, בשנים האחרונות סוכלו במדינה כמה תוכניות תקיפה בעלות קשרים לשירותי המודיעין האיראניים, ובהן תוכניות נגד יעדים ישראליים ויהודיים.
עם זאת, הרשויות לא קבעו בפומבי כי העובד המגורש עצמו היה אחראי לאיומים או לפעולות שתוארו. דברי שר המשפטים על הפעלת רשתות עברייניות ועל הפגיעה במתנגדי משטר ובאינטרסים יהודיים וישראליים נמסרו כרקע להחלטה, בעוד שהעילה הרשמית לגירוש הוגדרה כהפרת הכללים החלים על פעילות דיפלומטית.
