דובר החות'ים, יחיא סריע, טען הבוקר (רביעי) כי הכוחות החות'ים הפילו מטוס קרב סעודי מסוג F-15 באזור מחוז מאריב שבתימן. בשלב זה סעודיה לא אישרה את הטענה.
המלחמה המתחדשת בין סעודיה לחות'ים הגיעה השבוע לנקודה רגישה במיוחד: מערכות ההגנה האווירית של הממלכה יירטו ביום שלישי בערב כטב"ם מדרום למכה, לפני שחדר למרחב האווירי האסור של העיר הקדושה ביותר לאסלאם. האירוע התרחש לאחר כמה ימים של מתקפות טילים וכטב"מים על ערים, בסיסים ותשתיות בסעודיה, ובמקביל להתקדמות החות'ים לאורך החוף המערבי של תימן.
דובר הקואליציה בהובלת סעודיה, תורכי אל-מאלכי, מסר כי הכטב"ם הושמד בשעה 18:50 וטען כי היה בדרכו למכה. לדבריו, זהו הניסיון השני של החות'ים לפגוע בעיר, לאחר שטיל בליסטי יורט ביולי 2017. "ביטחונם של שני המסגדים הקדושים ושל עולי הרגל הוא קו אדום", אמר, והבטיח כי הקואליציה לא תהסס לנקוט "צעדים נחוצים ומרתיעים".
בעקבות חדירת הכטב"ם הופעלו התרעות במכה, בג'דה ובטאיף. זו הייתה הפעם הראשונה זה כמעט עשור שהתרעה ביטחונית הופעלה במכה, שבה נמצאת הכעבה ושאליה מגיעים מדי שנה מיליוני עולי רגל. ההתרעה הוסרה כעבור דקות אחדות.
החות'ים הכחישו כי ניסו לפגוע במכה. דובר הארגון חזאם אל-אסד כינה את הטענה הסעודית "שקר שחוק שכבר אינו מטעה איש", ומקור צבאי חות'י מסר כי לא נשקף מתימן איום לעיר או לאתרים קדושים אחרים. הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי, המייצג 57 מדינות, אימץ את הגרסה הסעודית וגינה את מה שכינה "מתקפה מתועבת" על העיר הקדושה.
האירוע התרחש לאחר שהחות'ים שיגרו עשרות טילים וכטב"מים לעבר יעדים בסעודיה, ובהם בסיס חיל האוויר המלך ח'אלד בח'מיס מושייט. מתקפות נוספות על ח'מיס מושייט, אבהא וטאיף גרמו לפציעתם של 13 בני אדם ולנזק לבתים ולכלי רכב. ריאד הודיעה כי תגיב "בתקיפות", ובימים האחרונים הרחיבה את התקיפות האוויריות באזורים שבשליטת החות'ים בתימן.
במקביל למלחמה האווירית, הקרבות בשטח הולכים ומתרחבים. החות'ים השתלטו על שטחים נרחבים לאורך חופי הים האדום ועל איים סמוכים לבאב אל-מנדב, נתיב שהפך חיוני במיוחד לייצוא הנפט הסעודי בשל השיבושים במיצר הורמוז. כוחות הממשלה התימנית הנתמכת בידי סעודיה מנסים לבלום את ההתקדמות, בעוד חיל האוויר הסעודי תוקף יעדים במוח'א, תעז, מאריב, אל-ג'וף ואזורים נוספים.
המחיר ההומניטרי עולה במהירות. לפי נתוני האו"ם, יותר מ-100 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם בגל הלחימה האחרון, ורבים מהם נמלטו דרומה לעבר עדן ללא מזון, מים או קורת גג. הלחימה החדשה למעשה מוטטה את השקט היחסי שנשמר מאז הפסקת האש בחסות האו"ם ב-2022.
ואיפה ברית מכה?
למרות ההסלמה, סעודיה נותרה לפי שעה ללא התערבות צבאית מצד שתי חברותיה בברית מכה, טורקיה ופקיסטן. ההסכם המשולש נחתם ב-7 באוגוסט ומבוסס על עיקרון הדומה לסעיף 5 של נאט"ו, שלפיו התקפה על אחת החברות תיחשב להתקפה על כולן. אלא שבכיר טורקי הבהיר השבוע כי התחייבויות ההגנה ההדדית "עדיין אינן בתוקף מבחינה משפטית".
לדברי הבכיר, טורקיה טרם העבירה את ההסכם לאישור הפרלמנט והיא עשויה לעשות זאת רק באוקטובר. גם פקיסטן נדרשת להשלים הליך אישור פנימי, בעוד סעודיה יכולה לאשרו בצו מלכותי. מעבר לכך, שלוש המדינות עדיין לא גיבשו תוכניות הגנה וכוננות משותפות, כללי פעולה או מנגנונים לתיאום בין צבאותיהן. "זה עשוי לקחת כמה שנים", הודה הבכיר הטורקי.
גם לאחר כניסת הברית לתוקף, מתקפה על אחת החברות לא תוביל אוטומטית לתגובה צבאית. סעודיה תצטרך להגיש בקשה רשמית, שלוש המדינות יכנסו התייעצות ויחליטו על סוג הסיוע. ריאד לא הגישה עד כה בקשה כזאת.
פקיסטן, מצדה, הודיעה כי "אין כרגע דיון" בתגובה צבאית מכוח ההסכם, אם כי דובר משרד החוץ שלה הוסיף: "כשיגיע הזמן, נפעל בהתאם להסכם". לאחר יירוט הכטב"ם ליד מכה גינה ראש הממשלה שהבאז שריף את "המעשה הנתעב והנפשע", אך קרא לצדדים לנהוג באיפוק ולהעדיף דיאלוג ודיפלומטיה.
טורקיה גינתה אף היא את המתקפות והביעה תמיכה בריבונות הסעודית, אך לא הציעה התערבות צבאית. בכיר באנקרה הדף את הטענות שהברית נכשלה במבחנה הראשון ואמר כי "עצם המתקפה פשוט אינה מפעילה מתקפת נגד צבאית". במילים אחרות, ברית מכה קיימת בינתיים כהצהרה מדינית וכמסגרת בהקמה, אך עדיין לא כברית צבאית מבצעית. מול המתקפה החות'ית המתעצמת, סעודיה ממשיכה בשלב זה להילחם כמעט לבדה.
