ממשל טראמפ נערך לאשר לישראל עסקת נשק בהיקף של 2.8 מיליארד דולר, הכוללת 40 אלף פצצות במשקל 2,000 פאונד, כ-900 ק"ג - כך דיווח הערב (שלישי) ה"וושינגטון פוסט" מפי גורם אמריקני. לפי הדיווח, מדובר בעסקה הבודדת הגדולה ביותר של חימוש מסוג זה לישראל בשנים האחרונות.
החבילה כוללת 20 אלף פצצות "MK-84" ו-20 אלף פצצות "BLU-117", וכן 20 אלף ראשי קרב חודרי ביצורים מסוג I-2000. על פי הדיווח, העסקה תמומן מכספי הסיוע האמריקני לישראל וכבר הועברה באופן לא-רשמי לוועדות הרלוונטיות בקונגרס לקראת הליך האישור.
גורם בכיר בממשל מסר ל"וושינגטון פוסט" בתגובה כי "כל עסקאות הנשק למדינות זרות עוברות את ההליך המתאים. איננו מגיבים על עסקאות שנמצאות בתהליך".
לפי ה"וושינגטון פוסט", היקף העסקה גדול הרבה יותר מעסקאות קודמות דומות, בהן נמכרו פצצות במשקל 2,000 פאונד שאושרו לישראל בתקופות ממשלי ביידן וטראמפ.
הפצצות הללו עמדו בעבר במוקד מחלוקת בין ישראל לארצות הברית. ממשל ביידן עצר באביב 2024 משלוח אחד שלהן בשל חשש מהשימוש בפצצות כבדות באזורים צפופי אוכלוסייה ברצועת עזה. טראמפ ביטל את ההקפאה בינואר 2025, עם שובו לבית הלבן.
לפי הדיווח, ממשל טראמפ פועל כעת מול ראשי ועדת החוץ של הסנאט וועדת החוץ של בית הנבחרים כדי לקדם את אישור העסקה. אספקת הזמנות נשק בהיקף כזה עשויה להימשך כמה שנים.
לפי הדוח של הפנטגון: שיתוף הפעולה הצבאי בין ישראל לארה"ב מתהדק
מבקר הפנטגון פרסם אתמול דוח ראשון על השלכות המלחמה באיראן. הדוח מספק את התמונה הרשמית המקיפה ביותר עד כה של הנזק שנגרם לצבא האמריקני בחודשים הראשונים למלחמה.
עבור ישראל, אחד הגילויים הבולטים בדוח הוא עומק שיתוף הפעולה המבצעי בין צה"ל לצבא האמריקני במהלך המלחמה. הדוח קובע כי ארצות הברית תיאמה את מבצע Epic Fury עם המבצע הישראלי נגד איראן, וכי לשני המבצעים היו מטרות דומות. בתחום ההגנה האווירית, מערכות פטריוט ו-THAAD אמריקניות פעלו לצד מערכות חץ, קלע דוד וכיפת ברזל הישראליות.
עוד עולה כי ארצות הברית וישראל קיימו הערכת מצב משותפת ודיווחים שוטפים על כשירות מערכי ההגנה ועל פעילות היירוטים. לצורך כך הוצבו קציני קישור אמריקנים במטה צה"ל בקריה בתל אביב.
הדוח מציין כי מערך ההגנה האווירית האזורי הרחב יירט במהלך המלחמה יותר מ-6,000 כטב"מים חד-כיווניים ויותר מ-1,500 טילים בליסטיים ששוגרו לעבר כוחות אמריקניים וכוחות של מדינות שותפות באזור.
גם המערך הצבאי שהציבה ארצות הברית באזור היה עצום. יותר מ-50 אלף חיילים אמריקנים נפרסו במרחב פיקוד המרכז, ובשיא המערכה כלל הכוח יותר מתריסר טייסות קרב, יותר מתריסר משחתות ויותר מתריסר סוללות הגנה אווירית, לצד מערכות THAAD, מערכות HIMARS ופריסה חלקית של הדיוויזיה המוטסת ה-82.
עוד חושף הדוח כי בין 28 בפברואר ל-7 באפריל תקפו הכוחות האמריקניים כ-13,500 מטרות באיראן, ביצעו כ-36 אלף גיחות קרב ולמעלה מ-1,800 משימות אש.
לצד הנזק המבצעי, הדוח מצביע גם על מחיר כספי כבד. משרד ההגנה האמריקני העריך כי עלות מבצע זעם אדיר הגיעה ל-33.4 מיליארד דולר עד 29 ביוני: 22.3 מיליארד דולר בגין תחמושת שנעשה בה שימוש, 3.7 מיליארד דולר בגין אובדן ציוד ועוד 7.4 מיליארד דולר בעלויות מבצעיות נוספות.
ההערכה אינה כוללת את עלויות תיקון התשתיות שנפגעו, ולכן אינה משקפת בהכרח את מלוא המחיר של המלחמה. בנוסף, הנזק למתקנים דיפלומטיים אמריקניים בעיראק, כוויית, סעודיה ואיחוד האמירויות הוערך בכ-184 מיליון דולר.
הדוח חובר במסגרת מנגנון הפיקוח הרשמי של המפקחים הכלליים בממשל האמריקני, שהוקם בחוק כדי לפקח על מבצעים צבאיים ממושכים מעבר לים ומחויב לדווח עליהם לקונגרס מדי רבעון.
